Klimáné Kerekes Ildikó könyvelő, adótanácsadó

Témakörök: könyvelés, adótanácsadás, vállalkozásindítás, non-profit könyvelés

A szakértő elérhetőségei:
honlap: www.vallalkozasinditas.hu
e-mail: klimaneildiko@datatrans.hu
telefon: 06 30 342 5600

A szakértő profilja>>

A szakértő cikkei>>

14 éves könyvelői háttérrel (Reg.sz.: 124445) várom a kérdéseket magánszemélyek adózásával, egyéni vállalkozások, társas vállalkozások alapításával, alapítást megelőző teendőikkel kapcsolatosan. 1997. óta egyéni vállalkozások, őstermelők  és társas vállalkozások (Bt-k, Kft-k) könyvelési feladatait, 2006-tól pedig nonprofit szervezetek könyvelését is végzem. Szakmai ismereteimet a közgazdasági érettségi után mérlegképes tanfolyamon szereztem, majd közgazdászként számvitel specializáción végeztem a főiskolát.

14 évvel ezelőtt a fiam születésével kezdődött el az itthoni, könyvelői pályafutásom. Először csak megbízási szerződéssel, majd pedig már családi vállalkozás keretein belül végzem a könyvelési/tanácsadási tevékenységet. 1997 óta  könyvelünk egyéni vállalkozókat és társaságokat. Betéti Társaság formájában 2003. óta működünk. 2006. óta pedig vállaljuk non-profit szervezetek teljeskörű könyvelését.

Különleges ajánlataink:

 • Indulás előtti tanácsadás
 • Bejelentési kötelezettségek teljesítése
 • Számviteli politika, szabályzatok igény szerinti elkészítése
 • Hatóságok előtti képviselet meghatalmazás alapján

Standard számviteli szolgáltatásaink

 • Könyvelés egyszeres és kettős könyvvitel szerint
 • Naplókönyv, pénztárkönyv vezetése
 • Vállalkozó kivét számfejtése,
 • Bevallások,adatszolgáltatások elkészítése és ügyfélkapus  továbbítása
 • Teljes körű bérszámfejtés
 • Analitikus nyilvántartások vezetése

Sok gyed/gyes-en lévő édesanya keres fel azzal a kérdéssel, hogy vállalkozni szeretne, illetve csak vállalkozói formában tudna a gyermek mellett dolgozni. Viszont nincs tisztában azzal, hogy ezt milyen formában, milyen költségek mellett tudja megtenni.

Munkám során rájöttem, hogy a legfontosabb döntés a vállalkozásindítást megelőzően következik be. Már a vállalkozás indításakor olyan fontos kérdésekről kell dönteni, mint az áfakörbe való belépés, adózási mód választása. Már a társasági szerződés írásakor szükség lenne könyvelői tanácsadásra, hiszen nem a magas járulékfizetési terhek miatt nem mindegy, hogy mi tartalmaz a társasági szerződés. Sokszor mondatokon, szavakon múlik az esetleges alacsonyabb mértékű járulékfizetés. Ezért ma már nélkülözhetetlen egy könyvelő/adótanácsadó közreműködése a vállalkozásindítást megelőzően.

Amennyiben Ön is vállalkozásalapításon gondolkodik, illetve már meglévő vállalkozásával gondjai vannak, nem tudja hogyan tovább, írja meg a gondját. Segítek megoldást találni.

Kérdezni a hozzászólásoknál tudsz és a választ is itt találod majd meg. Ha szeretnél azonnal értesülni róla, jelöld be, hogy kérsz e-mail értesítést, ha hozzászólás érkezik.

Felhívjuk szíves figyelmed, hogy szakértőink válaszai nem minősülnek a Ptk. alapján megbízásnak, a válaszokban foglaltakat az általad, saját felelősségedre felvázolt adatközlésen alapulnak, melyekért felelősséget vállalni nem tudunk.

Szólj hozzá Te is!

296 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Érdeklődnék hogy igénelhetem e én gyesen az adókedvezmenyt egyedülálloként 2 gyerekkel?Első gyerekemnél a munka helyemről mentem táppénzre ,de 2-3 hét mulva ki rugtak táppénz allat.

 2. Tisztelt Szakértő!

  Segítségét szeretném kérni, főállású egyéni vállalkozó vagyok, jelenleg Gyeden (lejár 2017.03.30) első gyermekemmel. Áprilistól szeretnék dolgozni itthonról, biztosítási üzletkötő vagyok.
  Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben hogy alakul a járulékfizetés, mennyit kell fizetni, az éppen aktuális szakképzett minimálbérrel vagyok bejelentve és a személyi jövedelemadó tv. szerint adózom.

  Köszönettel, üdv.: Kiss Éva

 3. Kedves Ildikó!
  A Munkahelyvédelmi Akciótervről érdeklődnék. A kérdésem az, hogy csak napi 8 órás munka után jár-e, vagy esetleg részmunkaidő (4,6 órás) után is? Gyesen voltam februárig, most elkezdtem munkahelyet keresni. Szeretném tisztán látni a kérdést, mert hátha így nagyobb kedvvel alkalmaznak, ha még kedvezményt is kapnak utánam.
  Válaszát előre is megköszönve,
  Üdvözlettel
  Móni

 4. Kedves Szakértő,

  Érdeklődni szeretnénk. Hamarosan 91.napos terhes leszek, szeretnénk igénybe venni a családi adókedvezményt.
  A párom külföldön dolgozik és a családi pótlékot, illetve amire esetleg jogosultak vagyunk, azt Ausztriában vennénk igénybe.
  A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben igényelhetem a családi adókedvezményt? A kettő nem zárja ki egymást?
  Nem szeretnénk büntetést kapni az esetlegesen jogtalanul igényelt kedvezmény után.

  Tudna segíteni,hogy ilyen esetben mi a teendő?

  Válaszát előre is köszönöm.

  Üdvözlettel Adrienn

 5. Kedves Ildikó!

  Előbbi levelemet sajnos sikerült, úgy elküldenem, hogy nem fejeztem be, úgyhogy újra próbálkozom vele.
  Egyéni vállalkozó vagyok,és voltam a gyermekem születése (2012.09.27) előtt is, aki után Tgyást,Gyed-et kaptam (szép összeggel voltam bejelentve). Vállalkozásom a mai napig él, de mivel nem dolgozom nincs bevétel rajta (2012.07.01-étől), csak a nullás bevallásokat küldjük (tehát, így folyamatos a munkaviszony). Második gyermekem 2015.05.04-én fog megszületni, nála mi lesz az alapja a Tgyás-nak,Gyed-nek?

  Válaszát előre is köszönöm.

  Szilvi

 6. Kedves Szakértő!
  Szeretnék érdeklődni, hogy visszamenőleg lehet e igényelni a Családi adókedvezményt 15 éves tanuló gyermekem után? Egyedül nevelem 2 éves kora óta. 5 éve dolgozok egy helyen és az első 3 évben nem kaptam, 2 éve kapom.
  Segítségét előre is köszönöm.

  Tisztelettel:
  Anna

 7. KEDVES SZAKÉRTŐ!
  Szeretném megkérdezni,hogy tudna a férjem itthon maradni a picivel és mennyiért?
  Jelenleg gyed-en vagyok (2012.08.28-án született a kislányunk),ha lehetséges vissza mennék dolgozni így a férjem lenne itthon.
  Még egy kérdés igénybe tudom venni a munkáltatónál a családi adó kedvezményt ha gyeden vagyok?
  Válaszát előre is köszönöm
  Üdv.: Emese

 8. Kedves Ildikó!

  Több, mint 7 éve egyéni vállalkozóként dolgozok, egyedül, nincs alkalmazottam.
  2013. január 1-től beléptem a KATÁ-sok sorába.
  2013. március 6-tól táppénzen vagyok, veszélyeztetett terhességgel (lombik program).
  Ön szerint mi lesz a táppénz alapom? Általánosságban mindenhol azt olvasom (még a KATA részletes tárgyalásainál is), hogy az ELŐZŐ ÉVI átlagkeresetem az alap, de konkrétan a KATA fizetőknél a 81.300,- Ft.

  Esetemben az alapesetet, vagy az idei évet kell figyelembe vennem? Nem találok rá egyértelmű választ.

  Válaszát erőre is köszönöm!
  Üdvözlettel:
  Bóta Mónika

  • Tisztelt Ildikó!
   Érdeklődni szeretnék hogy milyen havi költségekkel jár egy egyéni vállalkozás nyitása?! Ez alatt ruházati boltra gondolok. És a havi költségek érdekelnének; pl. vállalkozói , havonta mennyibe jönnék ki körülbelül? Vállalkozóira mennyit kell fizetni? Válaszát előre is köszönöm. Szandra

 9. Kedves Ildikó!
  Férjem október óta Ausztriában dolgozik,bejelentve.3 kiskorú gyermekünk van,akik után eddig közösen vettük igénybe a családi adókedvezményt.Azt szeretném kérdezni,hogy idén a férjem hogy nyilatkozzon az én munkáltatóm által kiadott nyomtatványon?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel:Anita

 10. Kedves Ildikó!
  Január 26.-án töltöttem be a 33. életévem. Kisfiam 2010.01.21.-án született. A cégnél 2007 óta dolgoztam,bejelentett 8 órában. 2009 október-novevemberben hagytam abba a munkát előbb táppénzen, majd TGYÁS adta lehetőségeggel éltem(nem tudom a pontos számokat, elnézést). Jelenleg még GYES-en vagyok, de szeptember óta, újra dolgozom 4 órában. Amikor visszamentem dolgozni, a terhesség és a GYED-GYES alatt összegyűlt szabadságomat, a 4órás minibálbérrel számolták el, de 8 órás minimálbérrel mentem el szülni. Azt hittem 8 órásban számolnak el. A fönököm és a céges könyvelő szerint, ez így törvényes! Tényleg így van, vagy átvágtak?
  Segítségét köszönöm, további szép napot
  Marcsi

Comments are closed.