Kollár Borbála, kreatív gyermek fejlesztő

Témakörök: kreatív játékok, kreatív ötletek, kreativitás fejlesztése, szabad alkotás, önálló gondolkodás, újrahasznosított alapanyagok, öko gondolkodás, környezettudatos nevelés.

A szakértő elérhetőségei:
http://borarti.hu

e-mail: borarti@gmail.com
telefon: 06-20/473-2292

Borarti for kids tulajdonosa

“Minden gyermek művész. A gond csak az, hogyan maradjon művész felnőtt korában is.” /Pablo Picasso/

A kislányom kezébe nagyon korán adtam rajzeszközt és rá kellett jönnöm, hogy sokkal több gondolat, kép van egy kicsi gyerek agyában, mint azt mi felnőttek gondolnánk . Nem tanítottam soha rajzolni, csupán megfigyeltem, ahogyan ő megfigyelt és alkotott,  ami számomra egy csoda volt. Megdöbbentő egy kicsi gyerek önálló gondolkodása, kreatív szemlélete, amit csakis a szabad alkotás által tud megvalósítani. És itt pattant ki az ötlet, aztán az ötletet tettek követték és egyre több gyerekben véltem felfedezni ugyanezeket a képességeket, aztán tudományos alátámasztást kerestem a gondolataimnak és így született meg a végső ötlet, hogy nekem ezzel kell foglalkoznom, illetve gyerekekkel és segíteni nekik nem elfelejteni gyereknek lenni, mert bizony a mai világban nehéz ezt a tiszta és nagyon színes, őszinte világot megőrizni.  Olyan inspiráló környezetet és hátteret kell  biztosítani nekik, ahol ezt a fajta ösztönös gondolkodásmódot megőrizhetik és felnőtt korukban kamatoztatni tudják. Segítséget nyújtok a szülőknek is, hogy megélhessék a saját gyerekükkel ezt a csodát és meg is értsék ezt. Most már a gyerekeim alkotásai inspirálnak a legjobban és én ezeket formálom tovább különböző alkotásokká, hogy ők is lássák milyen fontos amit csinálnak. Feladatomnak, sőt küldetésemnek tekintem a gyermeki kíváncsiság és a fantáziálás okozta örömök minél hosszabb ideig történő megőrzését, mert a kreativitás  a gyermekkorban gyökerezik.

Én magam is alkotó ember vagyok, ezért tudom, hogy micsoda önfeledt boldogság, amikor belefeledkezem a festésbe, rajzolásba. Magabiztosságot és biztonságot nyújt az életemben. Ezek azok a fontos tényezők, amit a gyerekeknek is át kell élniük, meg kell tapasztalniuk. A saját gyerekeimnek tudom biztosítani a jövőben ezt a légkört, de ezzel nem elégszem meg, mert egy belső nyughatatlanság, alkotási vágy folyamatosan azt diktálja, hogy erre minden gyereknek szüksége van függetlenül az anyagi és társadalmi helyzetüktől. A munkám minden területén tudásommal és eszközeimmel szeretnék ehhez hozzájárulni és segítséget nyújtani.

borarti logoA foglalkozásaimon soha nincs előre elkészített mintadarab, amit másolás útján megvalósítanak, hanem az ötletek kapnak hangsúlyt. Az alap koncepciót átbeszéljük, megtervezzük, majd egyéni megoldásokkal kivitelezzük. Folyamatos gyűjtögetésre nevelem a gyerekeket, hogy a környezetükben lévő tárgyakban észrevegyék a lehetőséget egy újabb ötlet megvalósításához. A kislányom már rám szól, ha egészen véletlenül egy wc papír guriga nem a kincses ládában, hanem a kukában landol. És erre büszke vagyok, hiszen ő már tudatosan készül ennek az egyszerű és haszontalan tárgynak az újrahasznosítására. A mai világban körbe vannak véve a gyerekek kész játékokkal, amit aztán gyorsan meg is unnak, ezért, ha kitárunk előttük egy olyan világot, amit ők saját maguk teremtenek meg, sokkal izgalmasabb és érdekfeszítőbb lesz a tevékenységük.

Azt látom, hogy a jövő gyermekének fontos a megfelelő inspiráló közeg, ahol  kreatív maradhat és kérdéseket és válaszokat kaphat az őt érdeklő problémákra és van lehetősége megoldást keresni önállóan. Hétköznapi tárgyakat új összefüggésekben használni, kész megoldások másolása helyett saját gondolatokat megvalósítani sokkal  több és maradandóbb élményt nyújt, mint bármilyen más tevékenység.

Ez a kreatív szemlélet az élet minden területén kifejezésre juthat, nem csak a művészeti alkotásokban. Ezért tartom kiemelten fontosnak egy gyerek életében, hogy olyan közösségbe, légkörbe kerüljön, ahol szabad teret adnak neki a gondolatai kifejezésére és a technikai és eszköz hátteret biztosítanak számára. Meg kell tapasztalni mindenkinek, hogy milyen érzés az ellenőrzés nélküli, önfeledt tevékenykedés, így megtanulják általa a kockázatvállalást és felfedezhetik alkotóképességüket.

Alkotni jó, együtt alkotni csoda!

 

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Feladatomnak, sőt küldetésemnek tekintem a gyermeki kíváncsiság és a fantáziálás okozta örömök minél hosszabb ideig történő megőrzését, mert a kreativitás a gyermekkorban gyökerezik. Olyan inspiráló környezetet és hátteret kell biztosítani nekik, ahol ezt a fajta ösztönös gondolkodásmódot megőrizhetik és felnőtt korukban kamatoztatni tudják.
Előző cikkBikini-kisokos: Hogyan válasszunk alkatunknak megfelelő fürdőruhát?
Következő cikkHerédi Otilia, DSM mozgásforma megalkotója