Koraszülött a családban

koraszülött

Egy koraszülött baba érkezése minden szempontból különleges és rendkívüli egy család életében. Minden másképpen indul ilyenkor. Nincs ez másként sem az állami támogatások és anyasági pénzbeli ellátások terén sem.

Melyik újszülöttekre mondják hivatalosan, hogy koraszülött?

A terhesség 37. betöltött hete előtt született gyermeket nevezzük koraszülöttnek. Ezen felül a koraszülötteken belül is megkülönböztetünk:

  • „kissúlyú” koraszülött – 2500 gramm alatt
  • „igen kissúlyú” koraszülött – 1500 gramm alatt
  • „extrém kissúlyú” koraszülött – 1000 gramm alatt született gyermekeket.

Több a koraszülött, de jobbak az esélyeik

Anyasági támogatás koraszülés esetén

Amikor a baba a várt időpontnál korábban érkezik, anyukának nincs minden esetben módja az anyasági támogatás igénybevételéhez szükséges 4 orvosi vizsgálaton részt venni. Ebben az esetben már egy vizsgálat után is kiadják az igazolást, így a kismama jogosult lesz az egyszeri támogatásra, melynek összege 2018-ban 64.125.- Ft.

CSED helyett táppénz

Az anyukának lehetősége van arra, hogy a CSED helyett táppénzt vegyen igénybe, amíg a gyermeket a koraszülötteknek fenntartott intézményben ápolják. Az, hogy ez anyagilag mikor kedvezőbb, minden esetben át kell gondolnia a családoknak. A szülő több tízezer forinttal is kevesebb ellátást kaphat, ha rosszul választja meg az ellátás típusát. Jelentős különbség is lehet a táppénz és a csecsemőgondozási díj között. A kedvezőbb ellátás meghatározásában segítséget itt kérhettek.

Családi pótlék és egyéb kedvezmények koraszülött baba esetében

Az 1500 gramm alatti koraszülöttek esetén emelt összegű családi pótlék vehető igénybe, melynek az összege 2018-ban 23.300 Ft. Az emelt összegű családi pótlék mellett jár az utazási kedvezményre jogosító igazolás, így a gyermekkel egy kísérő 90%-os kedvezménnyel utazhat tömegközlekedéssel. Valamint évente 6.000 Ft keretösszegig a közgyógyellátást is igénybe lehet venni. Ez a lehetőség a gyógyszerek kiváltásánál jelenthet segítséget.

Az anyatej életmentő a koraszülöttek számára

További kedvezmény a 2500 gramm alatti súllyal született koraszülöttek részére, hogy jogosultak anyatej ellátásra is. Az orvos az anyatejet – ugyanúgy, mint a gyógyszert – orvosi vénnyel rendeli el a koraszülött számára.

Amennyiben szakszerű segítséget szeretnél a gyermekek után járó ellátásokkal kapcsolatban keress meg minket az elérhetőségeinken.

Veresné T. Mónika - tbellatasok.hu

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Kérdéseiteket az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai kapcsán (CSED, GYED, táppénz), a családtámogatás ellátásokkal (anyasági támogatás, családi pótlék, GYES, GYET), szociális ellátások (ápolási díj, megváltozott munkaképességűek ellátásai) valamint munkaügyi, munkavédelmi kérdésekben várom.
Előző cikkMától változik a CSOK: könnyebb lesz lakáshoz jutni
Következő cikkZsiráfborjú született a Nyíregyházi Állatparkban

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..