Koraszülöttek életét mentheti meg a jó döntés

Az Egészségügyi Világszervezet felmérése szerint évente 15 millió kisbaba koraszülöttként jön a világra, és ez a szám egyre növekszik. Közülük sajnos 1 millió csecsemő életét is veszti a koraszüléssel járó kockázatok következtében. A kutatás szerint a kisbabák 75%-ának életét meg lehetne menteni ha a születés utáni napokban megkapják a megfelelő kezeléseket, és, ha elérhetőek számukra a megfelelő védőoltások és gyógyszerek.

ID-100136056Az Egészségügyi Világszervezet egy átfogó, 184 országra kiterjedt felmérés keretében végzett összehasonlító kutatást a témában, és arra az eredményre jutottak, hogy a csecsemőhalandóság legfőbb kiváltó oka a koraszülés és a vele járó kockázatok. Évente 15 millió koraszülött kisbaba közül 1 millió életét veszti az első 4 hétben.

Koraszülöttnek a terhesség 37. hetében vagy azt megelőzően világra jött kisbabákat tekintjük. Az elmúlt évtizedekben világszerte megfigyelhető a tendencia, miszerint egyre nő a koraszülött csecsemők száma. Magyarország a középmezőnyben található. Míg a koraszülések aránya a világban 5-18% között mozog, addig hazánkban 8,6%-ra tehető ez az adat. Sajnos továbbra sem egyértelmű mi váltja ki, de nagy valószínűséggel a cukorbetegség, a dohányzás, az alacsony testsúly, az anyuka életkora valamint a rossz szociális körülmények komoly befolyásoló tényezők lehetnek.

A kutatás szerint ezen csecsemők több, mint 75%-ának meg lehetne menteni az életét a megfelelő intézkedésekkel és kezelésekkel, védőoltásokkal. Ennek következtében óriási különbségeket és egyenlőtlenségeket tapasztalhatunk világszerte a koraszülöttek túlélési esélyei tekintetében: a világ kevésbé fejlett országaiban, Indiában, Nigériában például a koraszülöttek 90% életét veszti 1-2 nap után, míg a fejlettebb világban ez az arány 10% alatt marad.

Magyarországon tavaly év végén jelentősen javultak a koraszülöttek esélyei, ugyanis az egyik legveszélyesebb vírus, – a légúti óriássejtes vírus (RSV) – elleni védőoltás a 32. terhességi héten, vagy korábban született babák számára elérhető lett.

A témáról bővebben az Egészségügyi Világszervezet honlapján tájékozódhatnak.

Fotó: freedigitalphotos.net

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkMiért emelkedik a trombóziskockázat terhesség alatt?
Következő cikkNyári PagonyFeszt a tízéves Bogyó és Babócával

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..