Környezetbarát karácsony? Nem lehetetlen!

becsomagolt karácsonyi ajándékok

Örülni fognak neki? Megéri az árát? Hasznos? Gyakran tesszük fel ezeket a kérdéseket ajándékvásárlás során. Karácsony környékén pedig különösen megnő a jelentősége – egyenes arányban a postaládánkat megtöltő katalógusok, reklámújságokkal számának növekedésével.

A karácsony elengedhetetlen része  ma már az ajándékozás, ezzel együtt pedig egyre inkább a vásárlásról, fogyasztásról is szól az ünnep. Vagyi fizetünk azért, hogy a karácsony gazdag legyen. Azonban ez csak az egyik oldal. Gondoljunk bele, mennyibe kerül ez a környezetünknek, ahonnan a termékekhez szükséges nyersanyagokat, erőforrásokat elvesszük.

Karácsony = szemét?

A Hulladék Munkaszövetség információi szerint évente mintegy 100 ezer tonna karácsonyi csomagolópapír fogy Európában, ez mintegy 600 ezer fa kivágását jelenti és 1,2 milliárd négyzetméternyi papírnak felel meg.

Ezek a mutatók elég nagyok ahhoz, hogy ne hagyjuk őket figyelmen kívül. Szerencsére van megoldás, hogy lelkiismeret-furdalás és
környezetszennyezés nélkül ünnepelhessünk, sőt még személyesebbé is tehetjük így az ünnepet.

A következő pár pontban ehhez adunk tippeket:

1. Ajándékaink lehetőleg legyenek tartós, javítható darabok. Egyrészt ez a környezetnek is hasznos, másrészt rövid élettartamú termékekkel lehet, hogy a megajándékozottaknak is kellemetlenséget okozunk és pont, hogy nem szeretettel fognak ránk gondolni az ünnepek elmúltával.

2. Igyekezzünk a boltok polcain hagyni a „túlcsomagolt” árukat. Karácsony táján sok terméket  előszeretettel újracsomagolnak,  próbálva elhitetni a vásárlókkal, hogy nem tudja mit hagy ki, ha nem veszi meg az adott termék “karácsonyi szériáját”, ami sok esetben csak árban és csomagolásban különbözik az eredetitől. Válasszuk a kisebbet, környezetkímélőbbet!

3. Az ajándékokat ne papírba, vagy műanyag alapú csomagolóanyagba rejtsük. Készíthetünk textil anyagból ünnepi zsákocskát vagy régi cipős dobozból vízfesték, régi naptár, kivágott képek, némi csomagolópapír stb. segítségével díszdobozt – utóbbi jó családi program a gyerekeknek is. Valószínűsíthető, hogy minden felület ragadós vagy színes lesz utána, de a résztvevők kétségkívűl élvezni fogják a készülődést.

4. A lakás és a fenyő dekorálására válasszunk természetes anyagokból – textil, vessző, gyékény, agyag, üveg, papír, szárított virág, termés, stb. – készült díszeket. Ezek sokszor szebbek és nem hajóztatják őket a világ másik feléről, pl.: Kínából.

Farkas Boglárka

A cikk a Hulladék Munkaszövetség anyagainak felhasználásával készült, ezúton is köszönöm a segítségüket.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikk"Igazi" könyv lett a Nagymama meséiből
Következő cikkKarácsonyi visszaszámlálás

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..