Közösségbe készülünk – hogyan előzzük meg a fertőzéseket?

Az édesanyák gyakori panasza, hogy a bölcsőde, vagy óvodakezdéssel szinte egy időben a gyermek náthás, köhög és ez az állapot tartósan, akár hónapokig is tart. A nátha szövődményeként aztán megjelennek a súlyosabb alsó- és felső légúti fertőzések is. A kicsi nyűgös, a szülő a rendszeres munkahelyi hiányzások miatt egyre feszültebb; nem kérdés tehát, hogy a gyermek immunrendszerét jobb időben felkészíteni a rá váró megpróbáltatásokra.

Friss levegőn télen-nyáron

ID-10021804Az immunrendszer éréséhez fontos, hogy a kicsi minden évszakban, naponta töltsön el bizonyos időt a szabadban, mozgással. Hűvösebb időben se zárkózzunk a négy fal közé, gesztenyét, levelet szedni, szánkózni, vagy csak havat lapátolni a gyerekeknek is érdekes program lehet. Óvoda-bölcsőde választásnál kérdezzünk rá az altatási szokásokra. Sok intézményben megoldják, hogy hűvö-sebb időben, akár dupla matraccal, hálózsákban is kint altatnak, ezzel is csökkentve az összezsúfolt csoportszo-bában könnyebben terjedő fertőzések kockázatát.

A kórokozók melegágya

A gyermekközösségekben a fertőzések viszonylag gyor-san terjednek. Az egészen kicsik gyakran elfelejtkeznek a zsebkendő használatáról, így egy-egy tüsszentés során is számos vírus és baktérium kerülhet a levegőbe. A közö-sen használt játékokon is számos kórokozó rejtőzhet. A gyerekek a felnőtteknél gyakrabban érintik meg az arcukat, veszik a szájukba kezüket, így a fertőzéseket is könnyebben elkaphatják. A déli alvásidőben a kicsik egy magasságban, szinte egymás mellett fekszenek, így egy-két köhögés és tüsszentés is mindenkihez könnyebben eljut.

Higiénia a kicsiknél

A fentiek miatt szerencsés, ha a kicsinek már eleve megtanítjuk, hogy tüsszentésnél-köhögésnél használjon zsebkendőt, ne csak a kezével akadályozza meg a bacik terjedését. Az is fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük, tud-e helyesen kezet mosni: alaposan átdörzsölve, szappannal, a végén leöblítve – tanácsolja dr. Hidvégi Edit gyermekgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa. A tapasztalatok szerint ezt a gyerekek szeretik elnagyolni, pedig ezzel az egyszerű művelettel is sokat tehetnénk azért, hogy a kórokozók terjedését akadályozzuk.

Pihenésre, alvásra is jusson idő!

Stresszes időszakban felnőttként is könnyebben megbetegszünk. Az új közösségbe való beszokás bizony sok izgalommal is jár, így különösen fontos, hogy a gyermek számára lehetőséget biztosítsunk az új helyzet feldolgozására. Segítsük őt türelemmel, munka mellett is alakítsuk ki úgy az időbeosztásunkat, hogy a délutáni, esti órákban közös játékot szervezünk. Hagyjunk időt a pihenésre is, hogy a gyermek legalább 10-11 órát alhasson. Elegendő alvás hiányában a gyermekek a fertőzésekkel szemben fogékonyabbá válhatnak.

Vitaminok és egészséges nyalánkságok

ID-100339511Habár a legtöbb idénygyümölcsből inkább nyáron érdemes feltölteni a vitamin raktá-rakat, azért ősszel sem kell lemondanunk egy friss gyümölcssalátáról. Körtéből, sző-lőből, szilvából a gyerekek is szívesen falatoznak, még érdekesebb, ha közösen készítjük el a csemegét. A probiotikumok is fontos szerepet játszanak a légúti be-tegségek megelőzésében és kezelésé-ben. Nyár végén, még a közösségbe kerülés előtt javasolt egy immunrendszer-erősítő probiotikum kúrával is kiegészíteni a felkészülést. Érdemes emellett a gyermekorvossal is egyeztetni, ő mit ajánl, mi az, amit még bevethetünk a fertőzések megelőzésének érdekében.

Betegségek és antibiotikum

A fertőzések száma tehát csökkenthető, de teljesen nem lehet elkerülni. A téli időszakra vonatkozóan, évi 4-5 hurutos betegség teljesen átlagosnak mondható. Habár a betegségek kezelése sokszor jelentős időt és energiát emészt fel, mégse akarjuk inkább azt, hogy a gyerek soha ne legyen beteg – hangsúlyozza dr. Hidvégi Edit. Ez egy fontos folyamat ugyanis, az egyes betegségeket leküzdve érik az immunrendszere, készül az életre. Ami inkább lényeges, hogy kerüljük az antibiotikum szedést, mivel a fertőzések 85%-a gyermekkorban vírusos eredetű, amire az antibiotikum nem is hat. A fennmaradó 15% azonban olyan betegség, amelyeknél valóban nem lehet megkerülni az antibiotikumot, mert annak súlyos szövődményei lehetnek. Például középfülgyulladásból agyhártya-gyulladás lehet, tüszős mandulagyulladásból szívbelhártya gyulladás, hólyaghurutból vesemedence gyulladás.