Közösségi kisokos: Facebook, iWiW, Twitter

Ma már nagyon sokan használják a közösségi oldalakat. Ez a cikk azért készült, hogy segítsen eligazodni közöttük, és főleg azoknak szól, akik most vagy a közeljövőben szeretnének megismerkedni ezekkel a lehetőségekkel.

A közösségi oldal egy olyan hálózat, amelynek segítségével online kapcsolatba léphetünk ismerőseinkkel. Ha regisztrálunk valamelyik népszerű oldalon, felvehetjük a kapcsolatot – akár rég nem látott, távoli – ismerőseinkkel. A regisztráció szinte mindenhol ingyenes. Személyes adatokat és elérhetőséget kell megadnunk, de mindenhol eldönthetjük, mennyit árulunk el magunkról.

Facebook

A Facebook pályájának kezdetén egyetemi oldalként, fórumként működött, s ma már annyira kinőtte magát, hogy 500 millió felhasználójával a világ legnépszerűbb közösségi oldalává vált. Az oldal 170 országban, több mint 37 nyelven érhető el. 2010 tavaszán már 1,45 millió magyar regisztrált a Facebookra. Csetelhetünk, ezen kívül privát és nyilvános üzenetet küldhetünk ismerőseinknek, saját adatlapunkra pedig képeket, videókat, bejegyzéseket tehetünk fel. Ha ez sem lenne elég, a Facebook játékokkal is elhalmoz minket, s alkalmazásaival, jóslataival mindenre „választ” kapunk.

A ,,lájkolni” az angol like (=kedvel) szóból ered, ennek divatos használatát is a Facebooknak köszönhetjük, manapság már nagyon sokan használják, ha valami elnyerte a tetszésüket. (Érdemes megnézni a Facebook alapítójáról szóló filmet is.)

iWiW

Az iWiW egy magyar közösségi hálózat, a Facebook kistestvére. 2002-ben indították útjára, és 2006-ra már a leglátogatottabb magyar weboldallá vált. Az iWiW-re, a többi oldallal ellentétben, kizárólag meghívásos alapon lehet bejutni. A belépés itt is regisztrációval indul, a név és e-mail cím megadása kötelező, ezen kívül bármit megadhatunk, amit fontosnak tartunk (például lakóhelyünket, iskoláinkat, foglalkozásunkat is láthatják ismerőseink). A Facebookhoz hasonlóan az iWiWen is megoszthatunk bármilyen adatot, véleményt, képet, videót, hozzászólhatunk mások képeihez, felköszönthetjük barátainkat születés- illetve névnapjuk alkalmából stb. 2008 év végére 4 millióra nőtt a felhasználók száma, és még ebben az évben új profillal bővült.

Twitter

A Twitter 140 karakteres helyzetjelentés. Rövid szöveges üzenet. A web SMS-e. Angol szó, magyarul csiripelést jelent. A Twitter nem chat és nem blog, bár mindkét jelzővel szokták illetni. A Twitterre ingyenes lehet regisztrálni. Ismerőseink, barátaink és az ismeretlen érdeklődők követhetik csiripelésünket, ahogy mi is követhetjük azok csiripelését, akikre kíváncsiak vagyunk. Az oldal mini naplóként is funkciónál, így mások bejegyzésit, gondolatait is elolvashatjuk, ha úgy állítják be, hogy ezt mi is láthassuk. Külföldi és magyar sztárok is előszeretettel használják. Hatalmas népszerűséget hoz nekik, ha naponta többször közlik a nagyvilággal, hogy az adott pillanatban éppen mit csinálnak.

Valóban hasznos?

Személy szerint én Facebook függőnek tartom magam, annak ellenére, hogy másokkal ellentétben nem nézem óránként a mobilomról, történt-e esetleg valami érdekes, amiről tudnom kell.

Szeretek hozzászólni egy zenei kliphez, lájkolni egy filmelőzetest vagy továbbítani egy felhívást. Néha azt érzem, ha elhanyagolom a portált, lemaradok vagy kimaradok valami fontosból.

Az emberek jókedvűek lesznek, ha bejelölik őket rég nem látott barátok, rokonok, volt osztálytársak. A közösségi oldalak megjelenésével könnyebben tarthatjuk a kapcsolatot a világgal, ám a technika fejlődésének megvannak a maga hátrányai is. Sokan félnek attól, hogy a közösségi oldalak megjelenésével lassan eltűnnek a valós emberi kapcsolatok. Szerintük a mai generáció már nem veszi a fáradságot a személyes találkozásra, hiszen a cseten úgyis mindent meg tudnak beszélni egymással. Én is azt tapasztalom, hogy akikkel órákat beszélgetünk a virtuális csatornákon keresztül, azokkal egy másnapi valós találkozáskor kimerül beszélgetésünk egy ,,mi újság”-gal. A virtualitás így egyre nagyobb gondot okozhat a társadalomnak a személyes kapcsolatok és a kommunikáció eltűnése miatt.

Nagyon sokszor támadták már a Facebook rendszerét, mert sokan visszaéltek azzal, hogy emberek millió közölnek magukról személyes adatokat. Állítólag a letörölt képeink is megmaradnak a kívülről nem látható adatbázisban. Emberek százai vesztették el állásukat, mert munkahelyükön használták az oldalt, de volt olyan is, aki a Facebookról értesült arról, hogy megcsalta a párja. Úgy gondolom, ezek nagy hátrányai a virtuális világnak, amit viszont óvatosabb használattal (jobban meggondolva, hogy milyen adatokat adunk meg magunkról, milyen képet hozunk nyilvánosságra magunkról és hozzátartozóinkról stb.) kivédhetünk. Mindezek a megfontolások ellenére naponta ezrével növekszik a felhasználók száma.

Őszintén remélem, hogy mindenki megtalálja a kedvére való közösségi oldalt, hiszen azzal, hogy ,,fent vagyunk”, semmit sem veszítünk.

Szólj hozzá Te is!