Ismét három év lesz a gyes időtartama

családitermészetben-80x80.jpg

A gyes időtartamát újra három évre hosszabbítja meg a kormány – ismertette a kabinet döntését Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Hozzátette: a gyes három évre való meghosszabbítása visszamenőleg is érvényes lesz, tehát azokra is vonatkozik majd, akik most gyesen vannak. (Nekik a jelenlegi szabályozás kétéves gyest enged meg.)

Az államtitkár közölte egyúttal, hogy visszaállítja a kormány azt a gyakorlatot, hogy ha egy édesanya visszamegy dolgozni, akkor csak a részmunkaidős, négyórás munkaidő mellett kapja meg a gyest, a nyolcórás munkaidő mellett már nem.

Soltész Miklós kiemelte: tízéves korig megadja a kormány az örökbefogadói gyes lehetőségét, ami hat hónapig segíti azokat a családokat, akik az örökbefogadásban részt vesznek.

Újságírói kérdésre válaszolva közölte: a gyes emelése nincs benne a jövő évi költségvetésben.

Szólj hozzá Te is!

2 EDDIGI KÉRDÉSEK

  1. Kösz, hogy van pénz a nyugdíjemelésre, a GYES pedig marad befagyasztva 3 évre! Múlt héten még arról volt szó, hogy heti 30 órát lehet dolgozni. Most akkor mi a részmunkaidő? Mondjuk sok esélyem nincs rá, hogy vidékről félállásra bejárjak a városba és még kifizetődő is legyen. Mit tudjak mondani az esetleges munkáltatónak? Igazán köszönjük a segítséget!

  2. Tudja valaki, hogy mikor kerül szavazásra a módosító törvényjavaslat? Engem a GYES mellett végezhető munka idejének szabályozása érdekelne. A törvényjavaslatot a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma nyújtotta be, de vajon mikor szavazzák meg? A javaslat szerint január 1-től lesz hatályos. Hát köszönöm, én úgy mentem vissza 8 órában dolgozni, hogy számítottam a GYES-re is. Most meg megvonják. Sőt a START-kártyát is megszüntetik. Szóval tudja valaki, hogy mikor kerül a módosítás szavazásra? Köszönöm.

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..