A nők és a számítógépes játékok

A nők és a számítógépes játékok

A nők életébe a technika rengeteg fejlődést hozott: nem a patakban mossuk tisztára a ruhákat, nem szenes vasalóval simítjuk tökéletesre őket és a hajunkba sem loknifákat teszünk, hanem hajvédő-hajfeltekerő hajszárítókkal alakítjuk ki a tökéletes hullámokat. A technika fejlődése azonban más területeken is hatással van ránk, ezek közé tartoznak a játékok is.

Ha 30-40 év körüli nőismerőseinket 10 évvel ezelőtt megkérdeztük, vajon milyen játékokkal játszanak számítógépükön, netán játékkonzolon, nem kaptunk túlságosan kimerítő választ. A nők többsége nem nagyon ismerte ezeket a játékokat, nem is nagyon tudta mire lenne jó, azon kívül, hogy a gyerek az összes szabadidejét ezzel tölti, ahelyett, hogy inkább kint a szabadban sportolna. Manapság már más a helyzet. Mi változott?

Elsősorban felnőtt az a generáció, amely már gyerekkorában be lett oltva a játék új dimenziójával – akkoriban még a Commodore 64 által. Ma már nagyon sok ember otthonában jelen van a számítógép és az internet. Olyan operációs program pedig már nincs is talán, amihez ne járna legalább egy Pasziánsz vagy Aknakereső játék. Egyre többen csatlakoznak valamilyen közösségi hálóhoz is, amelyeken szintén különböző játéklehetőségekkel bombáznak minket.

Lassan kihal az olvasás?

Mégis, ha körbekérdezem nőismerőseimet, szinte kategorikusan tagadják, hogy játszanának valamivel, miközben számos elfoglaltságukat említik, mint munka és gyereknevelés, háztartásvezetés. Esetleg időnként „benéznek a farmjukra megetetni az állatokat”, de ennél többre nem futja az időből. Tény és való, hogy nehezen szakítunk magunkra időt, még fodrászhoz is nehezen jutunk el, nemhogy játszunk! A felmérések mégis azt mutatják, hogy egyre nagyobb arányban játszanak a nők is. A játék önmagában nem elvetendő dolog.

A játék öröm és kikapcsolódás forrása is lehet, nem kizárólag időrabló függőség.

A játékokhoz való viszonyunk nagyban tükrözi saját magunkhoz való viszonyunkat:

Szánok időt arra, hogy kikapcsolódjak valamilyen formában? Töltök naponta időt kikapcsolódással, vagy csak hetente? Milyen az életemben az energia leadás és a feltöltődés aránya?

Ha kikapcsolódom, azt milyen formában teszem? A televízió előtt ülök minden este? Olvasok? Sportolok? Egyedül vagy társaságban töltődöm fel?

A szabadidőmben mennyire sikerül feltöltődnöm? Újult erővel vetem bele megint a napi teendőkbe?

A szabadidőm kiről szól elsősorban? Azzal töltöm a szabadidőmet, amihez nekem van kedvem, vagy alkalmazkodom másokhoz?

Nehéz megtalálni az egyensúlyt a kötelességek és a kikapcsolódás között. Nőként hajlamosak vagyunk arra, hogy kizárólag akkor érezzük magunkat elégedettnek, ha mindenki mást elégedetté tettünk a környezetünkben. Ezért minden további nélkül megvesszük gyerekünknek a legújabb 10 000 Ft-os játékprogramot és ismét nem vesszük meg azt a cipőt, amire nem csak vágyunk, hanem már kifejezetten szükségünk is lenne. Közben várunk a tökéletes estére, mely színházzal és vacsorával telik, és amire esetenként hónapokig nem kerül sor.

Hogyan adjunk „okoskütyüket” a kisgyerekek kezébe?

Mégis hogyan kapcsolódik ide a számítógépes játék?

Úgy, hogy ez is egy alternatívája a szabadidő eltöltésének. Különösen, amikor nincs időnk, lehetőségünk vagy pénzünk arra, amire vágyunk. Ha este 11-kor csak a másnapi munkán jár az agyunk és nem tudunk elaludni, mert zord főnökünk arcát látjuk folyamatosan magunk előtt lebegni, akkor megoldás lehet kikapcsolódásképpen egy kis játék. Miért ne bújhatnánk egy órára valaki más bőrébe? Miért ne vezethetnénk hadseregeket győzelemre, vagy gyárthatnánk tortákat rendelésre vagy sakkozhatunk láthatatlan ellenféllel?

Megoszlanak a vélemények arról, hogy a számítógépes játékokkal eltöltött idő mennyiben káros vagy sem. Számtalan elrettentő történetet hallunk a játékok hatására gyilkossá vált kamaszokról, vagy a gyereküket egy tamagochi gyerekért elhanyagoló szülőkről. (Arról ritkán beszélnek, hogy ezek az emberek nem kizárólag ezen hatásoknak köszönhetően jutottak el oda, ahova!) Ebben is, mint minden másban (fogyókúrában, vásárlásban, bulizásban stb.) a mérték a fontos. Ha tudjuk mi a játék értéke, hol a határ és miként illeszthető be az életünkbe, akkor szórakoztató és természetes része lehet a mindennapoknak és semmiképp nem veszi át az uralmat felettünk.

Irta: Nagy Emese health coach

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkKözösségi kisokos: Facebook, iWiW, Twitter
Következő cikkHázhoz jön a csoda

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..