Lassan kihal az olvasás?

Barátaikkal, sportolással, internetezéssel és számítógépes játékokkal töltik legszívesebben szabadidejüket a 6–15 éves gyerekek, miközben a könyvolvasás, de még a tévénézés is a legkevésbé népszerű tevékenységek közé került.

Jelentősen eltér egymástól a szabadidős tevékenységek fontosságáról alkotott kép a gyerekek és szüleik fejében. A személyes, baráti időtöltést ugyan hasonlóan fontosnak ítélik, ugyanakkor jelentősen eltérően a vélekednek a sport, a számítógépes játékok, az internetezés, és az olvasás jelentőségéről. A szülők leginkább a sportot, az olvasást és az „offline” játékokat részesítenék előnyben gyermekük fejlődése szempontjából, míg a 6–15 éves korosztály azonban a baráti találkozókon és a sporton kívül inkább zenét hallgat, zenei videókat néz, internetezik és számítógépen vagy konzolon játszik.

20161103_3_olvasas_helyett

A könyvolvasás a 6-15 éves gyermekek számára a szabadidős tevékenységek toplistáján a 8. helyen szerepel. Tízből csak 2-3 szülő látja gyermekét „könyvmolynak”. A szabadidő eltöltésében nagy különbség mutatkozik a lányok és a fiúk között: míg utóbbiak a számítógépes, illetve konzoljátékok mellett a sportot és az internetezést szeretik jobban, addig a lányok körében népszerűbb a zenélés, az éneklés, a tánc, de az olvasás is.

Ahhoz, hogy a gyermekek később szívesen vegyenek a kezükbe könyveket, fontos, hogy ismerjék és jó emlékeket kössenek hozzájuk. Már egészen kicsi kortól kezdve érdemes felolvasnunk nekik, együtt nézegetni a képes könyveket, lehetőséget biztosítani, hogy maguktól is le tudjanak venni egy -egy nekik való könyvet a polcról.

A Babafalva portál is szeretné közelebb hozni a gyermekekhez a könyvek szeretetét!

A BABAFALVA Portál is szeretné közelebb hozni a gyermekekhez a könyvek szeretetét, valamint célja, hogy minél több mesekönyvet megismerhessenek a kicsik és a szüleik.

Ha Te is kipróbálnád kisgyerekeddel az esti meseolvasást és írnál is róla nekünk egy rövid vagy hosszú ajánlót, most jelentkezz! Mi kölcsönadunk neked egy hétre egy könyvet, aminek elolvasása után várjuk a közös élményen alapuló véleményedet!

Jelenkezz, ha van kedved olvasni és leírni a gondolataidat nekünk, a szerkesztoseg@babafalva.hu címen.

(A “könyvvéleményt” az oldalra kerülés esetén szabadon szerkesztjük, megjelenését azonban nem tudjuk garantálni.)

Az olvasáskutatás forrása: omv.hu

Mentés