Lakáskultúra élőben

Lakáskultúra

Korábban beajánlottuk, most pedig írunk róla, mi mindent tudtunk meg a Syma csarnokban megrendezett Lakáskultúra élőben kiállításon. Láttunk fejjel lefelé lógó virágcserepeket, környezetbarát fürdőszobai kiegészítőket és biopadlót. Elmondhatjuk, hogy a környezetkímélő megoldások egyre nagyobb szerepet kapnak.

Arról nem foglalnék állást, mitől lesz egy ház vagy lakás divatos 2011-ben, mert ahogy mondani szokás: ízlések és pofonok.  Tény, hogy a Lakáskultúra élőben kiállításon rendkívül innovatív bútorokkal, világítástechnikákkal, kiegészítőkkel, stb. találkoztunk.

Összességében elmondható, a trend azt mutatja, egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a tervezők és kivitelező cégek a környezettudatosságra és az energiatakarékosságra. Szintén fontos és sokak által hirdetett elv, hogy életterünkben a természetes anyagok domináljanak, ilyen például a tömörfa bútorzat és padló.

Bútorokban a letisztultabb, klasszikusabb stílus kedvelői is megtalálhatták az ízlésükkel egyező vonalat a jól megszokott formákkal, és az örök divat anyagokkal, mint például a bőr, vagy a fa. Már nem csak a mediterrán otthonok pompáznak a színskála rengeteg árnyalatában, merészen válogathatunk a színekből, legyen szó függönyről, vagy kerti virágtartókról: nem csak divatos, de hangulatos is lesz tőle az otthonunk.

Természetesen számos egyedi megoldást is láthattak a vendégek, személyes kedvencemmé váltak a plafonról fejjel lefelé függő virágcserepek. A vadonatúj konyhai eszközökkel arra törekednek, hogy életünk a konyhában is egyszerűsödjön. Többek közt egy olyan új konyhai robotgéppel szembesültünk, ami darál, krémesít, összevág, habosít… Szinte egy pillanat alatt kreált tejszínhabot (sima tejből!) vagy épp majonézt (a tojásfehérje eldobása nélkül!), és ugyanilyen gyorsan el is mosogatta magát.

Rendezd be álmaid otthonát!

Az álomotthon megteremtése komoly fejtörést okoz bizonyára mindenki számára a bőség zavarában, és akkor még ott van a feng-shui, a színterápia, az asztrológia – na és persze a véges pénztárcánk…

Színterápia az otthonunkban

A színterápia nem más, mint a színek tudatos használata akár gyógyulási folyamat részeként, akár megelőzés, vagy problémamegoldás céljából. Már az ókorban tudomány volt, később pedig többek közt Goethe is foglalkozott a színelmélettel. A színek nem csak a szemünkön, hanem rezgéseken keresztül is hatnak ránk, ezért nem mindegy például a hálószoba falának a színe, ugyanis az álmunkban is kommunikál a testünkkel. Ugyanúgy, mint az öltözködésben, a lakásunkon belül is alkalmazhatjuk az elérni kívánt hatásnak megfelelő színeket, és ezeket kiegészíthetjük illatanyagokkal, ásványokkal.

Színes Barátságok – üvegbe zárt életöröm

Feng shui – a lakásunk az életünk tükre

A feng-shui, vagyis a szél és víz a természet két energiáját jelképezik, amelyek a Chi-nek, a mindent átható életenergiának az alkotóelemei. A Chi pozitív hatásához a házunkat megfelelően kell megépíteni és berendezni. A 8 életterületnek megvan a maga helye a házban, eszerint kell kialakítanunk a helyiségeket. Nem mindegy például, hogy az egyes terekben melyek az uralkodó színek, a domináns anyagok, stb.  Ahogyan mi is hatunk a lakásunkra, úgy az is visszahat ránk.

Asztrológia a lakberendezésben

Születésünk pontos ideje meghatározza, milyen színeket szeretünk használni, hogyan szeretjük elrendezni a tárgyainkat a lakásban. A térelrendezés, a színek alapján megállapíthatjuk egy házba belépve, hogy az ott lakó milyen jegy szülötte.

Nem csak azoknak lesz érdekes a jövő évi kiállítás, akik éppen akkor építkeznek, felújítanak vagy átrendeznek, hanem azoknak is, akik érdeklődnek az új lakberendezési trendek iránt, vagy csak fel szeretnék frissíteni az otthonukat egy-két újszerű, egyedi kiegészítővel.

Sárdi Barbara
Fotó: Farkas Boglárka

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..