Le a Karácsonnyal!

karácsonyi fényekben anya és babája

Na jó, azt azért ne, de néha rettenetesen tudom utálni a Karácsonyt. Nem lehet megmozdulni a városban, mindenhol tömeg, a klienseim is sorra mondják le – persze utolsó pillanatban – az időpontjukat. Az az érzésem, mintha a világ vége jönne és még addig mindent ki kéne pipálni a listán. Ámokfutás 24-ig, aztán kipukkadunk, és fű se nő január végéig. Valamit nagyon nem értettünk meg a Karácsonyból, amikor ezt műveljük vele.

Mert Hölgyeim miről is szól mindez? Íme egy újabb lehetőség arra, hogy megmutassuk, hogy tökéletesek vagyunk! Ember feletti teljesítményre is képesek vagyunk! De ezt úgyis tudja mindenki, akinek nem ment el az esze. Legfeljebb mi magunk nem hisszük el magunkról, még mindig. A rohanásban éppen azt veszítjük el, amiről szólna ez az egész. Egyre hosszabbak az éjszakák, és rettenetesen hideg van. Itt az ideje a lelassulásnak, elcsendesedésnek, befelé fordulásnak. Nincsenek külső elvárások, azokat csakis mi gyártjuk magunknak Hölgyeim! Itt az ideje a Reform Karácsonynak.

Nem kell, hogy tökéletes legyen!!!

Amikor együtt készítitek az adventi koszorút, lépj hátra, és válj megfigyelővé! Ne dumálj bele, ne kapd ki a kezükből, hagyd, hogy úgy legyen tökéletlen és ezért gyönyörű, ahogy a gyerekek szabadon készítik. Merülj el az érzésben, milyen csodálatos dolog, hogy megszülettek. Nő az önbizalmuk, és mélyebb szintre kerül a kapcsolódásotok egymással. Az ünnepre főzz olyat, amit szeretnek, de már rutinból megy.

A dolgoknak mi adjuk meg az értékét, nem a dolgok maguk fontosak.

Ugyanúgy örülhetünk egy egyszerű borsólevesnek is, mint a konfitált és blanchírozott kutyafülének.

Mit szólnál egy tévé mentes hónaphoz?

Talán az egyik legjobb babysitter a tévé. Hosszú percekre, van, hogy órákra csend van és nyugalom, amíg főzöl, kicsit még visszaalszol, vagy a kisebbiket eteted. Azt nem is várom, hogy teljesen kiiktassátok az életetekből, mert okozhat kellemes perceket, hasznos információkat nyújthat a nagyvilágból. DE! Ha szeretnéd, hogy gyermeked elérje a tanulási potenciálját, képes legyen figyelni, megjegyezni, amit hallott, nem órákat tölteni a házi feladat írásával, és általában kevesebb problémát okozzon a tanulás, kapcsold ki a tv-t. Persze nem fog tetszeni neki, pláne, mert nem tanulta meg szórakoztatni magát, de, ha nem hátrálsz meg, igen jól elsülhet a dolog. Ki fogtok találni valamit, ami szórakoztatóbb, és a valódi együttlétről szól.

Mert már egyre biztosabban tudjuk, hogy a tévé befolyásolja az agy fejlődését gyermekkorban.Megnehezíti az iskolai tanulást, negatívan befolyásolja az olvasási képességet, rövidíti a figyelmi-koncentrációs időszakot, és nem utolsó sorban függőséget okoz.

Az unalom ezzel szemben fejleszti a kreativitást, és lehetőséget ad arra, hogy elkezdjünk egymásra is figyelni.

Nos? Mit szólsz?

kisgyerek mézeskalácsot süt

Te vagy a gyereked legkedvesebb játéka!

A gyerekek meg tudnak őrülni a legújabb „SZUPERJÁTÉKOKÉRT”. Állítólag élni sem tudnak nélküle, és bármit megígérnek, csak legyen az övék. Olyan ez, mint a drog. Könnyen megszerezhető, gyors örömet okoz, ami aztán gyorsan múlik is. Sőt, komolyabb ürességérzés követi. Ha elég gyakran és gyorsan ismétlődik ez a kör, egyre gyatrább lesz a pozitív szakasz, és egyre nagyobb ingerre van szükség az eléréséhez.

A látszat ellenére a legnagyobb ajándék, amit adhatsz, az időd, a figyelmed, amivel megismerni és nem megváltoztatni akarod. Úgyis megvetted már azt a valamit, amire nagyon vágyott, de legyen ez egy olyan ünnep, amire nem csak a tárgyak miatt emlékeztek majd.

  1. Az Adventi naptárba kerüljenek viccek, elismerő szavak, miért szeretitek egymást, vagy ajándékozzatok időt. Párnacsata parti, közös süti sütés.
  2. Nézd át a teendőid listáját, és húzzál ki mindent, ami nem nagyon-nagyon fontos. Valójában semmi sem nagyon-nagyon fontos. Sehol sincs az megírva, hogy az ünnepi menü nem lehet paradicsomos tészta. A legtöbb gyerek imádja, és 30 perc alatt megvan.
  3. Mi lenne, ha hoznátok egy döntést arról, hogy csak a gyerekeknek adtok ajándékot? A felnőttek pedig idén azzal ajándékozzák meg egymást, hogy nem lesznek hullafáradtak, mire itt az ünneplés ideje.
  4. Ahelyett, hogy a boltokat járva újabb tárgyakat vásárolnátok, szelektáljátok ki otthon a már nem használt játékokat, ruhákat, és vigyétek el együtt a rászorulóknak.
  5. Az első helyen legyen a szeretteiddel való minőségi idő és egymásra figyelés. (Ha így teszel, mindjárt nem kell túlenned magadat ahhoz, hogy a szeretethiányodat pótold). Bármi, ami ezt súlyosan megsérti, nem éri meg. Ha idegesen órákig kell sorba állni a piacon a halért, akkor találj ki olyan menüsort, amit könnyen előre be lehet szerezni.
  6. Ne felejtsd el, hogy semmit nem kell bepótolnod most ezalatt a néhány nap alatt.
fotó: pixabay.com

Erről a témáról a Gyermeknevelés rovatban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Látszólag gyerekekkel foglalkozom, de valójában a szülőket „szerelem”. A KÖLYÖK SZERVIZ-ben a gyerek problémájával keresnek fel a szülők, majd az édesanyát és az édesapát veszem kezelésbe, azaz az ő változásukon keresztül érünk el sikert a gyermeknél. Az ANYA SZERVIZ a tudatos édesanyáknak szól, akik saját önismeretükön keresztül szeretnének eljutni a boldogsághoz, és harmóniához, és ezzel az energiával beragyogni egész családjukat.
Előző cikkAnyadumcsi – Beszéljük ki a karácsonyfákat!
Következő cikkKisbabával a karácsony: Ne engedj a nyomásnak!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..