Anyadumcsi – Beszéljük ki a karácsonyfákat!

karácsonyfa

Nálatok, hogyan megy? Minden családban kardinális kérdés a karácsonyfa: Milyen legyen, mikor és hol szerezzük be, ki díszítse, titokban vagy együtt, no meg persze milyen díszek kerüljenek rá? A Babafalva csapata most kitárulkozik – ám, a Te véleményedre is számítunk!

ANYADUMCSI
Közelebb hoz minket hozzátok és titeket hozzánk.
Mi is édesanyák vagyunk, ugyanazokkal az élethelyzetekkel kerülünk szembe,
mint Te. Most beengedünk a legbelsőbb személyes gondolatainkba,
kinyitjuk előtted otthonunk ajtaját és megosztunk veled mindent,
ami egy mai anyát foglalkoztathat.

TARTS VELÜNK HÉTRŐL HÉTRE!

Anyadumcsi  - anyák egymás közt

Lássuk, közülünk ki, hogy viszonyul a karácsonyfa kérdéshez!

1A főszerkesztő

„Amikor megszületett a kicsi egyeske nálunk, el kellett döntenünk, hogyan fogjuk a karácsonyt megélni vele, már hármasban. Addigra már elég „korosak” voltunk és megismertünk más kontinens, más országok karácsonyi szokásait, de mégis, amikor egymásra néztünk, nem volt kérdés köztünk, hogy nálunk a Jézuska hozza a karácsonyfát és az ajándékokat. Mindketten szerettük volna megteremteni azt a csodát a mi kislányunknak, amit mi a szüleinktől kaptunk és amiben tíz évig hittünk.

Az első években – talán mondhatom, hogy könnyebb volt nekünk, mert a pihe-puha mesevilággal körülírt advent, és benne a szenteste csodája könnyűvé tette a karácsonyfa díszítés rejtelmeit elfedni.  Az ovis korszak viszont kemény feladatok elé állított bennünket, mert a miértekre – ugye ezt ti is ismeritek – válaszolni kell, mégpedig hihetően. Gyanús lett, hogy pont délután megyünk sétálni, vagy a betlehemi játékot megnézni vagy jött a kérdés, hogy miért kell aludni még délután is, amikor a legkisebbnek sürgősen találkoznia kell a Jézuskával, sőt még beszélni is szeretne vele, hiszen ezt csak egyszer egy évben lehet megtenni!  Tudom, most valami ütőset kellene mondanom, hogy mi hogyan is csináljuk, de megannyi titokban – csak kettecskén – megnézett film és mese elolvasása után is csak annyit tudok írni, hogy handabandázunk, másra tereljük a szót és nagyon félünk, hogy egyszer lebukunk!” 

2A szerkesztő

„Mi a műfenyőre szavazunk. Van egy hatalmas fánk, amit 5-10 perc alatt fel lehet állítani, és gyönyörű, dús fenyőfát kapunk. Ez ráadásul nem hagy maga után tűleveleket, nem kell bajlódni a megvételével és a kidobásával, plusz miattunk nem vágnak ki egy fát sem. A díszeket illetően nem követünk trendeket, amit megtalálunk a pincében, az felkerül. – két évig nem volt például csúcsdíszünk, de idén megtaláltuk azt a dobozt, amiben anno eltettük, éljen!

Gyerekkoromban a Jézuska hozta a fát; apu elvitt minket sétálni és mire hazaértünk, már állt a meseszép karácsonyfa. Ez egy csodás emlékkép bennem, de én másként szerettem volna csinálni, bensőségesebben. Azt akartam, hogy végig együtt legyünk és mindenki részt vegyen a karácsonyi hangulat megteremtésében. Így jött, hogy mi, mindig együtt állítjuk fel és díszítjük a fenyőfát. A gyerekek már tavaly elkezdték a fa díszítésének privilégiumát megszerezni, idén én csak az égősort tekerem körbe, a többi a kölkökön múlik majd. Olyan jó lesz 24-én reggel összeállítani a fát, majd leülni a kanapéra és figyelni, ahogy a két kis rosszcsont pakolja fel a régebbi, törékeny!, saját maguk készítette díszeket. Számítok egy-két testvéri összetűzésre, de bízom benne, hogy hamar el tudjuk majd simítani és a karácsony nem büntetésekkel fog kezdődni. A karácsonyfa 2-3 hétig szokott állni, de van, hogy szilveszter után leszedjük, ez attól függ, hogy mennyi ideig tart ki nálunk az ünnepi hangulat.”

3A webszerkesztő

„Az első években élő földlabdás fánk volt és nagyon picikék. Mindegyiket elültettük aztán. A legtöbbet a keresztanyám kertjében, míg panelban laktunk. Majd mikor kertes házba költöztünk, az ottani első fánk máig dísze a kertünknek. Az utóbbi években azonban már vágott fát állítunk. 

A díszítés egyre nehezebb, ahogyan nőnek. A kicsik miatt még mindenképpen ragaszkodunk az angyalkák általi díszítésben, ők is és mi is annyira szeretjük azt a pillanatot, amikor a templomból hazaérve betoppanunk, és ott áll gyönyörűségesen a fa a szobában. Valahogyan, minden évben másképp alakul, valamelyikünk angyalka lesz, de általában ez már az extrém-sport kategória. Apa éjjel befaragja aztán 24-én lesz, ahogyan lesz. A rekordunk 20 perc volt, ez valóban felér egy csodával!

A karácsonyfánk mindig ugyanazt a díszítést kapja. A legjobb jelző talán az eklektikus. És minden évben bővül, mert a gyerekek is szívesen aggatnak rá saját díszeket és kapunk innen-onnan. Azokat az angyalkák aztán elviszik és jövőre újra visszahozzák.”

4És Te?

Légy Te a negyedik,

aki leül velünk egy virtuális asztalhoz és megosztja az épp aktuális témával kapcsolatos gondolatait.
Írj nekünk a
szerkesztoseg@babafalva.hu e-mail címre,
és mondd el a véleményedet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkErre vidd el a nagytesót! – Színház kiskamaszoknak
Következő cikkLe a Karácsonnyal!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..