Amikor egy férfi bejelenti, hogy a felesége kisbabát vár, sokan gratulálnak, mások szánakozva méregetik. A legkonkrétabb tanácsokat persze az egyedülállók osztogatják, míg a gyerekesek csak hümmögnek. Eláruljuk, mire számíthatsz valójában és mi az a 10 legfontosabb dolog, amit tudnod kell a babavárásról és az apaságról.

1, Öröm és aggódás

A pillanat, amikor megtudtad, apa leszel, leírhatatlan. Aztán eszedbe jut, hogy újdonsült apaként rengeteg dolgot el kell intézned a kicsi születéséig és egyre inkább eluralkodik rajtad a káosz. Teljesen természetes, hogy tele vagy félelemmel, ám amint megszületik a kis jövevény, rájössz, hogy apának lenni a világon a legjobb dolog.

2, Hová lett a párod csodás alakja?

Mindketten boldogabbak lesztek, ha nem teszed szóvá, inkább fogadd el: a kismama teste hatalmas változáson megy keresztül, de a baba születése után előbb-utóbb ismét visszatér eredeti formájához. Persze a felugrott kilók nem tűnnek el egyik napról a másikra, mint ahogy  – legnagyobb örömödre- párod tekintélyes mellmérete sem.

3, Nem megy minden a terv szerint

Olvasd el te is azokat a könyveket, melyeket párod búj éjjel-nappal. Járjatok együtt szülésfelkészítő tanfolyamra és ismerkedjetek meg a kórházzal, ahol szülni fogtok. Persze nem érdemes mindent készpénznek venni, ami ott elhangzik, hiszen nincs mindenkire egyaránt érvényes forgatókönyv.

4, Sokk a szülőszobán

Az újszülött egyáltalán nem hasonlít a magazinokban látott rózsás bőrű csöppségekhez. A babának ezek az első pillanatai a kinti világban, elgyötörte a születés és bár lehet, hogy nem nyújt esztétikai élményt, amikor először megpillantod, nyugodj meg, pár napon belül, amikor kiheveri a születés okozta sokkot, szépséges kisbabává formálódik.

5, Állandóan sír

Miután ellenőrizted, hogy nem éhes, szomjas és nincs tele a pelusa, vedd fel és nyugtasd meg! A vizsgálatok tanulsága szerint a babákat az apák könnyebben meg tudják nyugtatni, mint az anyák. Ennek pedig az lehet az oka, hogy a férfiak nagyobb svunggal csinálják a dolgot: szorosabban fogják a picit, hangosabban susognak, gyorsabban rázogatják.

6, Új élet-új értékrend

Lehet, hogy nem tudtok mindent egyedül megoldani, ezért szükségetek lesz gyakorlott szakember segítségére. Ez pedig pénzbe kerül. Lehet, hogy még soha életedben nem költöttél ennyit, pedig ez még csak a kezdet! Egyre inkább átalakul az életetek, az értékrendetek: amire képes voltál elkölteni a fizetésed java részét, már nem vonz és a bulik helyett is egyre többször választod az otthon melegét és a finom babaillatot.

7, Mindenki másképp csinálja

Utánozhatod az anyuka módszereit is, de semmiképpen se aggódj amiatt, ha te másként végzed el a baba körüli teendőket! A babának jót tesz ez a kettőség és előbb-utóbb megtanulja, melyik stílus kihez tartozik. Az apukák fütyörésznek és csiklandoznak, az anyukák simogatnak és magas, de megnyugtató hangon beszélnek. Először talán túl törékenynek látszik a baba, de három héten belül úgy fogsz büfiztetni és tisztába tenni, mint egy vérbeli profi.

8, Apafőnök, anyafőnök

Gyermeked születésével új korszak kezdődik: az a magabiztosság és határozott fellépés, amely a munkahelyeden olyan jól jön, nem biztos, hogy otthon is beválik. Néha próbáld kiengedni a gyeplőt a kezedből és fogadd meg párod jó tanácsait: ha rosszul fogod a picit, túl meleg a cumisüveg, lehet, hogy ezúttal neki van igaza. Ne csinálj ebből presztízskérdést, élvezd inkább az apaszerepet!

9, Apaszerepben

A férfiakat frusztrálja, ha nem ők irányítják a szituációt, ezért könnyebb nekik, ha van egy kialakult szerepkörük. Ha egy férfi tudja, hogy a különböző helyzetekben mit kell tenni- például, ha sír a baba-, az számára már nem idegőrlő válsághelyzet, hanem egy megoldható probléma. Hidd el, feleséged sem érzi mindig azt, hogy ő a tökéletes anya, sokszor vannak kétségei. Ne hagyd őrlődni, mondd el neki többször, milyen jó anyának tartod!

10, Eltűnt vágyak nyomában

Ha úgy érzed már nem vagy elég vonzó a párod számára, hidd el, teljesen szinkronban vagy a feleségeddel. Ráadásul a terhesség alatt megváltozott teste még nem alakult vissza, ezért is kerüli az intim pillanatokat. Még ha a szexuális életetek átmenetileg nem is olyan intenzív, akkor se csüggedj, idővel az intimitás visszatér a kapcsolatotokba. Bízzátok a picit pár órára a nagyszülőkre és menjetek sétálni, moziba vagy étterembe. A gyöngédség, az ölelés, a kedves szavak és a csöndes összebújások erősítik a kapcsolatot, ezért ezeket semmiképpen se hagyjátok el!

Szólj hozzá Te is!