A macaron egy francia kultikus habcsókszerű édesség. Íze csodás, külseje megnyerő, nem csoda, hogy világszerte hódít. A macaront már évtizedekkel ezelőtt elkezdték készíteni, az igazi népszerűséget azonban körülbelül 5 éve érte el. A nagyobb francia cukrászdák naponta több ezer korongocskát adnak el belőle, a rajongás iránta szinte kézzel fogható.
A macaron tojásfehérjéből, cukorból és finomra őrölt mandulaliszt keverékéből áll. Külső rétege finoman roppan össze, a belseje ínyenc lekvárokat, krémeket rejt.
„Véleményem szerint népszerűségének titka, hogy valami egészen más, egészen új íz-élményt nyújt. Ráadásul elég egy pillantást vetni a macaron sokaságra, hogy tudjuk: lehetetlen ellenállni a kerekded, fodros talpú egyedeknek”-mondta Dusha Csenge, gasztroblogger.
Minek köszönhető az, hogy már egy sütemény is divatot teremt?
Nyugat-Európának nemcsak divatirányzatok, hanem az ételtrendek betörését is köszönhetjük. „Az utóbbi időben tényleg rengeteg külföldi édességfajta jelent meg hazai terepen, gondoljunk csak az olasz krémkönnyű tiramisura, a német stollenre, a spanyol churrosra vagy épp az angol muffinokra. Szerintem ez részben a technika előrehaladtával, a gyors információáramlással magyarázható. Azzal, hogy egyre nyitottabbak vagyunk más nemzetek kultúrájára, gasztronómiájára. Egyre többet és többet beszélünk róla, tévéműsorok és magazinok boncolgatnak ilyesféle témákat, vagyis a gasztronómia végre jól megérdemelt, központi szerepet kapott.”-mondja Csenge.
Hogyan készül?
A francia precizitásnak tudhatjuk be, hogy a macaron elkészítése macerás, de sok gyakorlással megoldható. „Tény, hogy kissé stresszes munkafolyamat, van mivel bíbelődni, de a végeredmény mindenért kárpótol majd! Kövessük lépésről-lépésre a leírtakat, tartsuk be az időket, vegyük figyelembe a környezet sajátosságait – a magas páratartalom például halál a makikra, ezért sem tanácsos főzni mellette. A sikeres elkészítéshez tehát elengedhetetlen egy pontos recept és a nőttön növő vágy egy tucat maki falására.” – tanácsolja a gasztroblogger.
Mi most egy csokoládés változatot ajánlunk!
Hozzávalók: 12,5 dkg mandula, 25 dkg porcukor, 12,5 dkg tojásfehérje (körülbelül 4 db), 0,75 dl kristálycukor, 1 evőkanál kakaó, ételfesték (bármilyen színű lehet)
Csokoládés krém: 15 dkg étcsokoládé, 1 dl tejszín, 3,5 dkg vaj. A hozzávalókat összeolvasztjuk és behűtjük, hogy majd a kész macaronokat megkenjük vele.
A sütemény készítése: A mandulát a robotgéppel megdaráljuk, hozzáforgatjuk a porcukrot és félretesszük. A tojásfehérjéket habbá verjük, majd a vége felé hozzászórjuk (állandó keverés mellett) a kristálycukrot és belecsöpögtetjük az ételfestéket is. A cukros mandulát óvatosan a habhoz szórjuk és összeforgatjuk. Nyomózsákba töltjük és sütőpapírral bélelt tepsire kb. egyforma korongokat nyomunk. (Kb. 50 Ft-os pénzérme nagyságúakat).
30 percig szobahőmérsékleten száradni hagyjuk, majd 160 fokos sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivesszük, hűlni hagyjuk, majd éles késsel leemeljük a sütőpapírról őket. A csokoládés krémmel megkenünk egy macaront és egy másikat illesztünk hozzá. (Forrás: latsiakonyhaja.blogspot.com)
Elkészítése tehát valóban nehézkes, de aki szereti a kihívásokat, annak mindenképpen ajánlom, s ha nem sikerül elsőre, az sem probléma, hiszen a sok gyakorlás egyszer úgyis meghozza a várva várt házi macaront. Mi pedig csak sok sikert tudunk hozzá kívánni!
Bocsánat, elfelejtettem megadni a linket ahol a részletes recept megtalálható, amely franciából van lefordítva. A szovegben megtalálható az eredeti francia recept linkje is.
http://www.food4fun.sk/?food=1&id=145/
Mégha hihetetlen is, ez volt gyermekorom kedvenc sutije. Megboldogult édesanyám habos piszedlinak nevezte, és mindig finom savanyú ribizli lekvárt rakott a két korong kozé. Kéthete a lányom Luxemburgból hozott két csomaggal belole ,akkor elevenedett fel a régi emlék és elkezdtem kutatni a recept után, sajnos elobb csak valami hasonló sutire bukkantam, amíg ma megtaláltam a Googleban az eredeti receptet.
Tobb receptet is osszehasonlítottam, talán az egyik blogger receptje a legpontosabb, amit franciából fordított le. Aki tud szlovákul annak ide megadom a linket ahol megtalálható, illetve a a francia eredeti recept linkjét.