Magassarkú vs. lapossarkú cipők

feet.jpg

Manapság szinte csak arról hallani, hogy a magas sarkú cipők rendszeres viselése milyen ortopédiai gondokat vonz maga után, mennyire egészségtelen. De mi a helyzet a balerina cipőkkel vagy a sarukkal, ezek vajon egészségesek? A megdöbbentő tényekről, a lapos talpú cipők hordásának káros hatásairól és ezek kezelési módszeréről Dr. Imre Zsuzsannát, a Harmónia Gyógyászati Centrum reumatológus szakorvosát kérdeztük.

Valljuk be őszintén, egy nő sokkal nőiesebb, elegánsabb és szexibb, ha magassarkút vesz fel. A magas sarkú cipő szó szerint kiemeli a hölgyet a környezetéből, magabiztosabb és akár sikeresebb is tud lenni, még ha a cipő szorítását, a talp fájdalmát, vagy esetlegesen már kialakult ortopédiai bántalmakat is kell ezért elviselnie.

Bár a lapos talpú cipők kényelmesebbek, biztosabb társaink a rohangálós hétköznapokon, mégis vannak olyan nők, akik állítják, a lapos talpú cipőkben kifejezetten fáj a lábuk. Ez nem is lehet véletlen, ugyanis nem gondolnánk, de a lapos talpú cipők sem egészségesek, sőt.

A manapság oly divatos saruk, lábujjas papucsok és balerinacipők teljesen sima, egyenes talppal rendelkeznek, melyek hasonlóan károsak és ortopédiai lábbetegséghez vezethetnek. Az ideális lábbelinek mindig van egy olyan íve (nem feltétlen sarka), ami a talp/lábfej megtartását, emelését szolgálja.

Az egyenes talpú lapos cipők tartós hordásának következménye lehet továbbá, hogy erős sarokfájdalom jöhet létre olyan szinten, hogy akár a reggeli felkelésnél egy rövidebb ideig még csak talpra sem tud állni az ember.

Lapos talpú cipőben az Achilles-ín túlfeszül, a talp nem kapja meg az egészséges járáshoz szükséges ingert. Ha egy lapos cipőnek egyúttal túl vékony a talpa, akkor a sarokgumó túlterhelődik és fájdalmassá válik, ráadásul a járás okozta ütődések közvetlenül érik a talpat, a gerincet. Lúdtalpasok számára is okozhat problémát a túl lapos cipő, hiszen kialakíthatja az ún. saroksarkantyú betegséget, amely egy nagyon fájdalmas elváltozás a sarok talpi részén.

A puha, alacsony felsőrészű cipők általában nem támasztanak jól, és itt is megváltozik a testtartás: előredől a medence, ami derék-, és hátfájást okozhat. Még maguk a sportcipők, az edzőcipők sem jelentenek jó megoldást, mivel a különböző sportcipőket az adott sport mozgáskultúrájának megfelelően fejlesztették ki. Így általános használatra nem alkalmasak, mert ami edzés közben védi az izmokat a túlterheléstől, az normál körülmények között gátolja a megfelelő izommunkát.

Akkor mit tehetünk lábaink egészségéért?

Az ideális női cipő nem csak esztétikus,de kényelmes is! Kerüljük a szélsőségeket, a túl magas sarok, illetve a teljesen lapos sarkú cipő éppúgy panaszokat okozhat. Sajnos a divat ezt nem mindig veszi figyelembe, de igazából a 4-5 cm magas sarkú cipő lenne ideális a láb szempontjából.

Ha a sarokfájdalmak már jelentkeztek érdemes sarokemelőt, súlyosabb esetben betétet beszerezni. A fájdalomra a helyileg alkalmazott hűtés (jegelés) jó hatású lehet. Érdemes gyógytornásszal konzultálni, és az általa ajánlott gyakorlatok rendszeres végezni. Legtöbb esetben megoldást jelent a lökéshullám terápia is, de célszerű a fenti eszközöket, terápiákat kombináltan alkalmazni.

Van megoldás a talpi és sarokfájdalom hatékony kezelésére!

Sarok- és talpfájdalom esetén fontos, hogy az adott problémát mielőbb felismerjük és szakemberhez forduljunk, hogy gyors gyógyulás következhessen be. Ám a sarokfájás egyes típusai – saroksarkantyú, sarokcsontkinövés, sarokfájdalom, Achilles-ín fájdalom – mind olyan kórképek, amelyekkel szembekerülve a szakemberek gyakran sok-sok kezelési próbálkozás után széttárják a karjukat, és közlik, hogy ezzel együtt kell élni. Legfeljebb fájdalomcsillapítókat, talpbetét viselését, különféle sok alkalmas fizioterápiás kezeléseket vagy kétséges kimenetelű, hosszadalmas felépüléssel járó műtétet javasolnak. Pedig ezek a módszerek általában csak átmeneti javulást hoznak, hiszen a talpfájás, sarokfájás kiújulhat.

Szerencsére már itthon is elérhető az ún. lökéshullám terápia, amely tartós javulást tud eredményezni az ilyen jellegű ízületi bántalmak, talpi és sarok fájdalom esetén. A lökéshullám terápia gyors, szövődménymentes, természetes eljárás a talp-, és sarokcsontfájdalom, valamint számos egyéb ízületi, mozgásszervi jellegű panasz kezelésére. A lökéshullám szövetekben kifejtett gyógyító hatását tudományos kísérletekkel bizonyították, miként fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása is bizonyított. Az eljárás elősegíti a gyógyulási folyamatokat. A kezelések rövid ideig (kb. 7 percig) tartanak, hatásuk pedig hosszú távon érezhető.

Mint azt dr. Imre Zsuzsannától megtudtuk, hogy a lökéshullám kezelés már 5 alkalom után is jó eredményt hoz.

– A kezelés költsége hosszútávon összehasonlíthatatlanul alacsonyabb, mint az éveken át szedett gyógyszereké, és az 5 kezelést pár hét alatt el lehet végezni – mondja a Harmónia Gyógyászati Centrum reumatológus szakorvosa. – Talp- és sarokfájdalom kialakulása esetén minél hamarabb érdemes elkezdeni a kezelést, de hosszan elhúzódó panaszokra is igen hatékony.

Nem kell tehát lemondanunk kedvenc magas sarkú cipőinkről, sem a lapos talpú balerina cipőkről. Mindössze fontos egészséges egyensúlyt tartanunk ezek viselésében.

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..