Magyarországon elakadt a lombikbébiprogram

lombikprogram

Az elmúlt években a gyermektelenek aránya Magyarországon tovább növekedett, a hazai lombikbébiprogram fejlődése mégis elakadt, sőt visszafejlődési tendenciák is megjelentek – közölte a Budai Lombikbébi Közhasznú Egyesület az MTI-vel.

Az egyesület szombaton Budapesten tartotta tizennegyedik lombikbébi-találkozóját”, amelynek célja, hogy bebizonyítsák: a lombikbébiprogramban született csöppségek nagyon jó helyre” jöttek a világra, és a programot érdemes tovább támogatnia a kormányzatnak minden gazdasági nehézség ellenére – hangsúlyozták.

Közleményükben kiemelték: Magyarországon a fogamzóképes lakosság 13 százaléka meddő, vagyis 140-150 ezer házaspárnak nem lehet gyereke. Míg régebben jóval nagyobb volt a meddő nők aránya, mára kiegyenlítődés figyelhető meg a férfiak és a nők között.

A világ első lombikbébije, Louise Joy (Öröm) Brown 1978. július 25-én született az angliai Oldhamben, és az ő első gyermeke is megszületett már. Az első magyar lombikbébit 1989-ben a Pécsi Klinikán hozták világra. Azóta a világon született lombikbabák száma meghaladja a hárommilliót, Magyarországon pedig a harmincezret.

A mesterséges megtermékenyítések számát illetően a dánok vezetnek, egymillió lakosra 1826 ilyen beavatkozás jut, Magyarországon pedig 700, az Egyesült Államokban viszont csupán 250 – emelték ki.

A közleményben arra is kitértek, hogy Magyarországon évente nagyjából hétezer, Országos Egészségbiztosítási Pénztár által finanszírozott lombikbébi-kezelést indítanak. Ezekből mintegy 1100-at a Szent János Kórház Budai Meddőségi Centrumában végeztek, ez a magyarországi program 15,7 százalékát jelenti – tették hozzá.

Ebben a meddőségi centrumban kezelt páciensek tizenöt évvel ezelőtt alapították meg a Budai Lombikbébi Közhasznú Egyesületet. Azóta a mintegy 1700 tagú nonprofit, civil szervezet a lombikbébiprogram társadalmi elismertetéséért, szakmai fejlesztéséért, valamint gyakorlati elősegítéséért harcol. Egyebek mellett új orvosi műszereket és eszközöket vásároltak a Budai Meddőségi Centrum számára, valamint sok esetben hozzájárultak a rászoruló egyesületi tagok gyógyszeres kezeléséhez – olvasható az egyesület közleményében.

forrás: MTI
fotó: Freepik

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..