Már 3 hónaposan hallják, ha boldog vagy!

A csecsemők az eddig hittnél korábban, már három hónapos korukban reagálnak az emberi hang által közvetített érzelmekre – idézte brit kutatók megállapítását a BBC hírportálja.
A vizsgálatban 21 alvó csecsemő agyi aktivitását figyelték meg funkcionális mágneses rezonanciás képalkotó (fMRI) segítségével, miközben különböző típusú hangokat játszottak le nekik.

A brit King’s és a University College London kutatói szerint eddig tisztázatlan volt, hogy mikorra fejlődik ki az emberi agy annyira, hogy képessé válik a hangokat és érzelmeket feldolgozni. Arra is választ keresnek a tudósok, hogy miben tér el az autista és nem autista agy fejlődése.

Az alvó csecsemőknek a vizsgálatban érzelmekkel teli hangokat játszottak le magnófelvételről – például nevetést, sírást -, majd olyan háttérzajokat is, mint a vízfolyás vagy a játékok zöreje. Úgy találták, hogy amikor emberi hangokat játszottak le, aktiválódott a csecsemők agyának az érzelmi központja, azaz a limbikus rendszere erőteljes választ adott a negatív vagy szomorú hangokra, ám nem tett különbséget a semleges és boldog hangok között.

“Ez a felfedezés alapvetően előmozdítja a csecsemőkori fejlődés megértését” – véli Declan Murphy, a King’s College London munkatársa.

Az eredmény arra utal, hogy már a korai agyi fejlődési szakaszban is vannak az agynak specializálódott területei.

MTI

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkCsaládi kaland a Zselic szívében
Következő cikkAutizmus: iránytű egy sokarcú tünetegyüttes térképén

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..