Már a magzat is tud sírni – A 4D ultrahang

A 4D ultrahang

Új-zélandi kutatók figyelték meg, hogy már a méhben fejlődő magzatok is képesek sírni. Az, hogy a magzatok reagálnak a külső zajokra, az anya szívverésére, a zenére, sőt, a simogatást és szagokat is érzékelik, már korábban bebizonyosodott. A 4D-s ultrahang segítségével akár már a szülők számára is nyomon követhetők a baba reakciói. A magzati diagnosztika jelentőségéről dr. Szabó Andrea, az Oxygen Medical ultrahang diagnosztája beszél.

Síró magzatok

Tizenegy magzatot vizsgáltak ultrahanggal azok az új-zélandi kutatók, akik eredményeikről többek közt a Neonatal Edition című szaklapban publikáltak. A szakemberek szerint az alacsony decibelű hangokat a magzatok kellemetlennek találták. Eleinte csak fészkelődtek, forgolódtak a hangok hallatán, de ha túl sokáig voltak kénytelenek hallgatni azokat, kidugták a nyelvüket, behunyták a szemüket, és pontosan olyan mimikát produkáltak, mint egy ordító csecsemő.

A magzati sírás felfedezése tulajdonképpen véletlenül történt, ugyanis a kutatók eredetileg a kábítószert fogyasztó és dohányzó kismamák magzatait vizsgálták, amikor megfigyelték a sírás jelenségét – ezt kezdetben az agyvérzés jelének hitték. A felfedezés azért is jelentős, mert korábban azt hitték, a magzat a 29. terhességi hét előtt nem érez fájdalmat, a sírást azonban már 28. hetes magzat is produkálta. Ez pedig azt jelenti, hogy már egy ilyen idős magzat is képes bonyolult agyi- és érzékszervi képességeket összehangolni, vagyis a vokalizáción túl összetett, motorikus viselkedési formák is kialakulnak ebben a korban.

A legkorszerűbb szűrési eszköz

A magzati ultrahang diagnosztika ma már bárki számára elérhető, fontos és pontos szűrési eszköz. A 4D ultrahang nem csak arra szolgál, hogy élményszerű legyen a magzat látványa, hanem a szűrés legkorszerűbb eszköze is egyben.- fejti ki dr. Szabó Andrea. – Ennek oka többek közt abban rejlik, hogy ezt a fajta monitorozást csak a legmodernebb eszközzel lehet végezni, ugyanis csak kitűnő képminőség mellett oldható meg, hogy a negyedik dimenzió, az idő is megjelenjen.

A korszerű ultrahangos készülékekkel az esetek több, mint felében már a terhesség első harmadában diagnosztizálhatók olyan rendellenességek, amelyek az élettel összeegyeztethetetlenek (például agykoponyahiány), illetve olyanok is, amely a szülés után korrigálhatók. Bármilyen típusú rendellenességről is van szó, a korai diagnózis jelentősége felbecsülhetetlen. A magzatnál tapasztalt eltérések pontos monitorozása azért is fontos, mert az ilyen esetben nem mindegy, hogy a kismama hogyan szül. Sok múlhat azon, hogy a programozott szülésnél jelen van-e olyan szakember (például nefrológus, ideggyógyász, tüdőgyógyász, stb.), aki a magzatnál tapasztalt problémákat azonnal vizsgálni és kezelni tudja. Ebből a szempontból döntő jelentőségű lehet a terhesgondozásban az ultrahangos vizsgálat. Ráadásul ilyenkor nem csak a baba egészségéről kaphatunk teljes képet, de a mama állapota is nyomon követhető. Szabó doktornő praxisában előfordult, hogy a mama vesekövére derült fény egy magzati monitorozás kapcsán.

A biztonság mindenek előtt

Vannak, akik tartanak az ultrahangos vizsgálatoktól, holott ez egy teljesen fájdalom- és kockázatmentes eljárás, amely nagyon pontos információt ad, és annyiszor ismételhető, ahányszor csak szükséges. A zselés anyaggal bekent vizsgálófejet a vizsgálandó szerv fölé illesztik, miközben a fej ultrahangokat bocsát ki és a szervek által visszavert hangokat felfogja. Ezeket a hangokat végül egy számítógép alakítja látható képpé.

A sokat emlegetett nyugati országokban a várandósoknál valóban kevesebb ultrahang-vizsgálatot végeznek, de ennek csupán az az oka, hogy ha a 12. hétig mindent rendben találnak, a várandósságot nem betegségként kezelik. A szülésnél is csak akkor van ott orvos, ha kóros terhességről van szó, vagy ha komplikáció lép fel. Mindezek hátterében jórészt az áll, hogy az orvos és az ultrahang vizsgálat is drága. Ahol viszont kóros eltérést találnak a várandósságban, ott akár hetente, kéthetente ultrahangvizsgálatot tartanak, a pontos diagnózis felállítása miatt.

Mi a 4. dimenzió?

A 4D elnevezést azért alkották meg, hogy érzékeltessék, hogy a létező 3D ultrahangkészülékeket képalkotásához ebben az esetben az idő dimenzió is társul. Így az idő a negyedik dimenzió a klasszikus három dimenzión felül, melyek meghatároznak egy mozgó térfogatot. Az idő vektor hozzáadása lehetővé teszi a megfigyelő számára, hogy mozgásként érzékelje az egyedi 3D képek gyors egymásutánját, melyeket a készülék igen rövid időközökkel hoz létre, ezáltal azt a benyomást keltve, hogy a mozgás valós időben történik. Párhuzamként említhető, hogy a moziban is egymást követő kivetített állóképeket látunk, amelyek folyamatos mozgás látszatát keltik. Minél nagyobb az időegység alatt megjelenített képek száma, annál folyamatosabbnak tűnik a mozgás, és a baba megjelenése annál valóságosabb élményt jelent a szülőknek.

fotó: YouTube

Erről a témáról a Várandósság rovatban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkEgészséges szobalevegőt!
Következő cikkA játékosságtól a tudatosságig – táplálkozás óvodáskorban

5 EDDIGI KÉRDÉSEK

  1. Én nagyon a termeszetes szules híve voltam. Kismama joga, szules felkészítés, minden tanfolyamon részt vettem. Végül ugy alakult, ha az orvos nincs, mi nem éljük túl. Csaszar lett, és neki köszönhetjük az életünket. Én is voltam uh- on havonta, és az orvos egy végtelenül tisztességes és semmiképp NEM penzsovar férfi. Örök halat érzek, és a 2. Babát is nála szulom. A kisfiam egyébként egy igazi vas gyúró lett, szinte sose beteg, 1,5 eves 13 kg és 3-4 evesekre való ruhát hord. Gyönyörű és okos. Ha az uh olyan káros lett volna, azt gondolom erzekelnenk. A lényeg sztem, hogy ne legyen az ember túl radikális, ne ragaszkodjon elvekhez, mert együtt kell működni a körülményekkel, különben irtó nagy baj lehet. Az, hogy mennyire fogod fel betegségkent, rajtad múlik, én sosem fogtam fel annak, de az orvosi beavatkozás életmentő volt. Boldog babavarast!:-)

  2. Badarsag, hogy az UH-t annyiszor meg lehet ismetelni, amennyiszer csak akarjuk. Regen a rontgenrol is ezt mondtak. Azert, mert mi nem erezzuk, az nem jelenti azt, hogy a babanak nem karos.

    Velemenyem szerint ez is csak egy ujabb modszer, hogy a magan nogyogyaszok minel tobb penzt legomboljanak az aggodo kismamakrol, akiket hetente, ket naponta visszarendelnek mindenfele felelemkelto, elrettento indokkal.

    Az teny, hogy a babak nagyon nem szeretik az ultrahangot es ezt csak azok tagadjak, akik penzt csinalnak a varandossagodbol. Beteges ahogy Magyarorszagon rangatjak es megfelemlitik a kismamakat. Otthon nem lehet boldogan varandos lenni, mert mindenki a down-szindromarol es annak kikuszoboleserol hablatyol. Jarj el 30 fajta vizsgalatra, szurass tut a hasadba, meg akkor is, ha elmehet tole a baba (barati korben megtortent) es meg ezert fizess ki 10-30 ezer forintokat alkalmankent. Hat en nem, es nem azert, mert nem engedhetem meg magamnak, hanem azert, mert nem dolok be a felelemgyarnak. Inkabb kulfoldon szulok, ahol a 9 honap alatt 2 ultrahang van es soha nem talalkozom feher koppenyes penzert sovargo nogyogyasszal, csak kedves vedonokkel es a haziorvosommal.

    • Szia,nekem egy ismerösöm csinálja az uh.-ot.Mikor mondta,hogy babám takarja a kezével éppen a szemeit ,hülyeségből mondtam,hogy biztos szégyenlős…én sem szeretem a ha fotoznak…erre ö azt mondta ,hogy nem azért hanem mert zavarja öt az uh.Meglepődtem mert én ugye semmit nem érzek az egészből.Azt mondta,hogy ök még annyira érzékenyek,hogy igen érzik és nem szeretik.De ettől sajnos még megkell csinálni azokat a vizsgálatokat amik kellenek de egyel többet sem vagyok hajlandó.Nekem szerencsém van mert abban a kórházban fogok szülni ahol anyukám 30 évig dolgozott és mindenkit ismer igy nekem nem “kell” fizetnem és nem is küldenek mindenféle felesleges vizsgálatra.De szerintem én lehetek akkor a kivétel. 🙁

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..