Egészséges szobalevegőt!

A lakásban lévő levegő különböző szennyeződései növelhetik a megbetegedések gyakoriságát, vagy allergiát válthatnak ki. A téli időszakban rendszerint több időt töltünk a lakásban, így ilyenkor még több figyelmet kell fordítanunk arra, hogy a belső levegő minősége megfelelő legyen.

A gyerekekre még nagyobb veszélyt jelent

Minden ember számára fontos, hogy életét egészséges légtérben töltse el, de ez a törekvés  még jelentősebb azon gyerekek esetében, akik genetikailag hordozzák az allergiás légúti és bőrbetegségekre, valamint a nem allergiás légúti betegségekre (nem allergiás asztma, krónikus hörghurut) való hajlamot. Ha az öröklött hajlam mellett jelen vannak azok a negatív külső tényezők is, amelyek a betegség kialakulásáért felelősek, akkor jóval nagyobb arányban fejlődhet ki a betegség, mint az erre kevésbé hajlamosaknál. Ne feledkezzünk meg a már asztmás, allergiás, ekcémás betegekről sem. Nekik különösen fontos a megfelelő páratartalmú, füst-, irritáló anyag- és allergénmentes szobalevegő. – hívja fel a figyelmet dr. Somogyi Éva, a Budai Allergiaközpont gyermektüdőgyógyásza.

Mindennapi mérgeink

A belső levegő minőségét több tényező határozza meg. Az első és azonnal észrevehető különbség, ha a lakásban élők a zárt falak közt dohányoznak. A dohányfüst több száz mérgező anyagot tartalmaz, mely a levegőbe kerülve már a nem dohányzók egészségét is veszélyezteti. Kutatók igazolták, hogy dohányfüst közelében felnövő csecsemők másfél-kétszer gyakrabban válnak asztmássá és a nem asztmás gyermekek légzésfunkciós teljesítménye is elmarad a füstmentes környezetben élőkétől.

A lakásban lévő bútorok és azok festékanyagai is jelentős mértékű illékony szerves oldószert tartalmazhatnak, főzés közben pedig az égés melléktermékei, a szén-dioxid és szén-monoxid károsíthatják egészségünket. Szellőztetés során, vagy az utcáról belépve számos pollenszemet, baktériumot és vírust juttathatunk a lakásba, a fürdőszoba nedves környezete pedig ideális feltételeket teremt a penészgomba megtelepedéséhez.

Harc a rejtett kórokozók ellen

A szobalevegő minőségének említése során szót kell ejtenünk a különböző allergénekről, tudván azt, hogy az allergiás megbetegedések előfordulása fokozatosan növekszik. A lakásban tartott kisállatok szőre, tolla, bőrük hámja, nyála ott kering a levegőben és allergizálhat. A belső légtérből az allergén elimináció csak az állat eltávolításával lehetséges, de a néhány mikron nagyságú részecskék még hónapokig a szobalevegőben lehetnek és tüneteket okozhatnak.

Számos szobanövény kiváló levegőtisztító, azonban nedves környezetben a cserepes növények virágföldjén penészesedés indulhat, innen a levegőbe kerülő penészgombák szintén allergiás reakciókat válthatnak ki. Tartásukat éppen ezért különösen a konyhában, vagy a fürdőszobában nem javasoljuk.

A lakások porában az atkák jelenléte általános. 1g por kb. 1000 atkát tartalmaz. Elporladt testük, ill. ürülékük allergizál. A porszívózás, a párnacsaták felkavarva a szoba levegőjét fokozzák a háziporatka belégzését, ezzel az allergiás tünetek megjelenését, felerősödését.

A hagyományos porszívók helyett szerezzünk be HEPA-szűrővel ellátott készüléket, vagy vízszűrős porszívót, melyek a felszívott port és szennyeződéseket a szerkezet belsejében –a szűrőben, vagy a vízben- megkötik, s így nem kavarják fel a port használat során. A különösen érzékeny allergiás, asztmás betegeknél nem ritka, hogy már egy-egy porszívózás is rohamot provokál, így célszerű lehet speciálisan számukra kifejlesztett takarító berendezést beszerezniük. A háziporatkák koncentrációja az ágybetét légmentes, műanyag borításával, az ágyneműk, plüssállatok, függönyök melegvizes (60°C) mosásával, vizes felmosással is jelentősen csökkenthető.

A lakás levegőjét különböző illóolajokkal is tisztíthatjuk, de vigyázzunk az asztmás, allergiás, ekcémás egyéneknél a különféle illóolajok irritáló, allergizáló hatásúak lehetnek, tüneteket okozhatnak. Légfrissítő hatású a citromolaj, az édesnarancs, az eukaliptusz, és a grapefruit. A kámfor szintén kiválóan alkalmas a légtér fertőtlenítésére és frissítésére, azonban 3 éves kor alatt és várandósság időszakában kerüljük alkalmazását!

A kevesebb, néha több

A nagy mennyiségben és koncentrációban használt aeroszolos kozmetikumok (hajlakk), háztartási tisztítószerek, mosószerek telíthetik a szobalevegőt és irritálhatják az erre érzékenyeket, az asztmások légúti tüneteit kiválthatják, fokozhatják, de az ekcémások bőrtüneteit is ronthatják és heves viszketést provokálhatnak. Kerüljük éppen ezért túlzott használatukat és takarítás után gondoskodjunk a lakás alapos szellőztetéséről.

Forrás: www.orvostkeresek.hu

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkTervezgessük a karácsonyt!
Következő cikkMár a magzat is tud sírni – A 4D ultrahang

3 EDDIGI KÉRDÉSEK

  1. Kedves Pankamama!
    Ha előre néz, mit lát?? van kilátás?? / a jövőt egy vak-ablakon át nézzük!, és látjuk!,és érezzük is! De!!!! ha visszatekint,-úgy 20-30-évet,lelki szemeivel lát,-érez/még ha nosztagiábol is, de érez!/-és nem csak a levegő minőségét érezheti megkülönböztetve!,és ez nem szemellenzőséges nézés,
    Hogy mondják?? A jövőnk a multból sarjad,a jelenböl táplálkozik,és a jövőnek növekedik. — A múltat tudjuk,a jelent érezzük,a jövő,,,,,na ez-az amit könnyes,-kidörzsölt szemmel nézünk a vak ablakon át! Kívánok mindenkinek túlélést, és jó-egészséget.

  2. Ne gondolkodjunk szemellenzősen! Nem hasonlítható össze az 50 évvel ezelőtti levegő összetétele és minősége a 20 évvel ezelőttivel, ahogyan a 20 évvel ezelőtti sem a maival (pláne 50 éve!). Előre érdemes nézni, nem hátra.

  3. Üdv mindenkinek!Nem-értem ezt a sok flinc-flancot!!! Gondoljatok bele!!-mi volt 20-30-50-évvel ezelőtt!!?? Egészséges volt a szülő,-gyerek,-de eleve az egész világ! Nem kellettek ezek a sok szerkentyük! –ÜZLETPOLITIKA– az egész!! Bocs,-de igy látom!! Jó egészséget mindenkinek! üdv:: belaapu

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..