Tervezgessük a karácsonyt!

karácsonyi dekoráció

Bár korán van még hozzá, mondhatnánk – valójában épp itt az ideje a karácsonyi tervezgetésnek. Ha azt szeretnénk, hogy az ünnep valóban ünnep legyen, hogy átélhessük az örömét, derűjét, akkor nem szabad stresszel, rohanással, pánikkal megterhelnünk az ünnepi időszakot.

Aki könnyen és lazán tud ünnepelni, annak is segítek néhány ötlettel, javaslattal, aki azonban kis félelemmel várja a karácsonyi időszakot, és nagyon szeretne megfelelni a család elvárásainak – számára különösen fontos, hogy nyugodt, ráérős és vidám legyen a készülődés időszaka.

Kezdjük el most végiggondolni, hogy hogyan szeretnénk idén ünnepelni: képzeljünk el egy kellemes, vidám karácsonyt. Igyekezzünk ilyenné tenni majd a sajátunkat is.

Ne felejtsük el közben, hogy a legszebb emlékek gyakran épp a nem tökéletesen sikerült eseményekből születnek: egy félrecsúszott szó, egy ügyetlenül díszített sütemény, két egyformán vásárolt ajándék nem tragédia, hanem épp ellenkezőleg: nevetés, vidámság és közös emlékek forrása lehet. Hagyjunk időt magunknak, hogy örömmel élhessük át ezeket a pillanatokat, és örömmel tudjunk készülni is.

Nézzük végig, hogy miket érdemes előre tervezni:

 •  karácsonyi programok (melyik nap kihez, hova megyünk, mikor várunk mi vendégeket, elutazunk-e, kell-e szállóvendégekről gondoskodunk).
 • a karácsony színvilága(hagyományos, azonos a tavalyival, vagy valami egészen más: láttunk valami szépet, amihez hasonló tetszene, vagy mi magunk ötlöttünk ki új koncepciót)
  • karácsonyfa
  • egyéb dekorációk
  • adventi díszítés
 • ajándékok (lista a megajándékozandókról, ötletek, csomagolás, ajándék-egyeztetés a többiekkel, hogy ne adjunk egyforma ajándékokat, illetve utánanézni a kézzel készítendő darabok elkészítési módjának, kellékeinek). Az ajándékok ötleteinek gyűjtése közben vezessük a tervezett költségeket is!
 • karácsonyi menü (mikor, hányszor és hány főre főzünk, mennyire vagyunk gyakorlottak, tehát milyen nehézségű menüt vállalhatunk, milyen speciális családi igényekre kell számítanunk, miket készíthetünk el előre.

Néhány praktikus tanács:

 • Ötleteinkről, vágyainkról, elképzeléseinkről vezessünk jegyzeteket. Nem kell feltétlenül komolyan venni, de milyen jó, ha vissza tudjuk keresni őket! Beleírhatjuk, hogy hol és mikor láttunk szép díszítést, melyik recept tetszik, kinek milyen ajándékot láttunk. A jegyzeteket egy helyen tartsuk – ne ezernyi apró cédulán, mert akkor kereshetjük azokat is. A jegyzetfüzetbe recepteket, fotókat is beragaszthatunk. A jegyzeteket excel fájlban is vezethetjük – ekkor a linkeket érdemes elmenteni benne.
 • Írjunk naptárat. Vezessük fel a teendőket előre – és a jövő évi tervekre gondolva utólag is – egy naptárba. Könnyebben dolgozhatunk úgy, ha tisztán látunk előre és visszafelé is.
 • Minden ötletünknek vegyük figyelembe az anyagi vonzatait is. A tervezett költségek mellé írjuk fel a tényleges árat is, ha már megvagyunk a beszerzésssel: következő évben sokat fog segíteni a tervezésnél.
 • Nyugodtan osszuk ki a feladatokat. Nem kell és nem is lehet mindent egyetlen embernek csinálni.

Ne aggódjunk! Egyszerűen nincs rossz karácsony. Ha valami nem sikerül, ha valamire nem készültünk fel, ha valami kimarad: az legyen nevetés forrása. Másnapra megcsináljuk, vagy legalább készítsünk egy vicces fotót – a karácsony nem steril, hibátlan, műtőben-laboratóriumban összeállított precíz, hibátlan műremek, hanem élő, változó, örömteli hagyomány.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Lakberendezési tanácsadó, kreatív nő, aki szereti a finomságokat és a gyönyörű, kreatív környezetet. Kedves Olvasónk! Szakértőnk elfoglaltságai miatt nem tudja tovább folytatni szakértői rovatát. A kérdezési lehetőséget azonban biztosítjuk számodra - ugyanebben a témában – ajánljuk aktív szakértőnket neked! Az eddigi kérdéseket és válaszokat, továbbra is olvashatod itt az oldalunkon.
Előző cikkGyümölcsös finomságok
Következő cikkEgészséges szobalevegőt!