Már óvodáskorban is fenyeget az allergia

Tavasszal a természet hadat üzen az embereknek. A pollenek, porszemek és atkák súlyos következményekkel is járhatnak ilyenkor, amikor immunrendszerünk túlfűtött állapotban van. Köhögés, sípoló légzés, légszomj, zihálás és mellkasi szorító érzés: a kezeletlen asztma súlyos szövődményekkel is járhat.

Idén áprilisban sokkal több a pollen a levegőben, mint a korábbi években, köszönhetően az enyhe télnek és tavaszelőnek. Ettől nemcsak az allergiások, de az asztmások is veszélyben érezhetik magukat, mert allergiás asztma esetén a tünetek a környezetben található allergének – pollenek, házi poratka, penészgomba, háziállatok szőre stb. – hatására felerősödnek. Ezek – az asztmás betegség típusától függetlenül – hasonlóak: köhögés, sípoló légzés, légszomj, zihálás és mellkasi szorító érzés. Asztmás állapotban a légutakat a hörgő-nyálkahártya speciális gyulladása miatti duzzanat és a hörgők simaizomzatának görcsös összehúzódása beszűkíti. A nehézlégzést és fulladást a kilégzés nehezítettsége okozza. Ennek elnyúlása miatt a beteg nem tud friss, oxigéndús levegőt beszívni.

ID-100318778Dr. Batta Ildikó gyermekgyógyász, infektológus szakorvos szerint „a légúti betegségek, az asztma, allergia egyre gyakrabban fordulnak elő már óvodáskortól.”

Az asztma ugyan gyakran gyermek-betegség, idővel ki lehet nőni, egyes esetekben azonban a kezeletlen, vagy rosszul kezelt gyermekkori asztma súlyos szövődményekkel járhat, így ajánlott odafigyelni még akkor is, ha gyerekünk-nek csak nagyon enyhe asztmás rohamai vannak. Fontos tudni továbbá, hogy mind a gyermekek, mind a felnőttek esetében az asztmás rohamok fizikai megerőltetés hatására is kialakulhatnak. A vízi- és télen a szabadban űzött sportok – síelés, futás, korcsolyázás – azok, melyek gyakrabban provokálhatják.

„Természetes törekvés, hogy ha lehetőség van rá, kerüljük el a szintetikus, esetleg sokféle mellékhatással is bíró gyógyszerek tartós alkalmazását. Kiváló választás ilyenkor az egészségügyi száraz sóterápia, természetesen klinikai körülmények között. Öröm hallani, mennyivel ritkábban, enyhébben jelentkeznek a tünetek, csökkenthető vagy elhagyható a régóta szedett gyógyszer, sok esetben pedig teljesen tünetmentessé válik a gyermek. A meggyőzően jó eredmények láttán a szülők szívesen veszik ismételten igénybe a kezelést. Külön öröm, hogy időnként, „csupán” megelőző szándékkal teljesen egészséges gyerekeket is hoznak kezelésre, akik halottak róla, hogy a sóterápiának kiváló immunerősítő hatása is van!” – tette hozzá Dr. Batta Ildikó.

 

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkÁrtalmasabbnak tartják a nők a félelemkeltő képsorokat a gyermekekre
Következő cikkPöttömkert a Budapest Parkban

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..