Meghatározó élmények az első pillanattól – Szülésfelkészítő Műhely

Tudunk-e emlékezni a fogantatásunkra, az életünkre az anyaméhben és a megszületésünkre? Hatással vannak-e létezésünk legkorábbi élményei az életünk alakulására, ezen belül a saját szülésünkre, és ha igen, van-e lehetőségünk a változtatásra, a kedvezőtlen hatások átformálására? Ezek a kérdések minden ember számára fontosak lehetnek, kiemelten a várandós édesanyáknak és leendő apáknak, hiszen mindannyian szeretnénk a lehető legkedvezőbb kezdetet biztosítani gyermekeink számára. 

Dobos Andrea Beáta a Babafalva Szülőképző sorozatának első előadója, három gyermek édesanyja, pszichopedagógus, születés terapeuta, meditációs és relaxációs tanár. Szülésfelkészítő Műhely című előadásának a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége székháza adott otthont október 17-én, délután.

netre5945Dobos Andrea2„A fogantatás, a magzati állapot, a születésélmény és az első három nap eseményei nagy távlatokban befolyásolják az ember sorsát, a hatásuk tulajdonképpen életünk minden mozzanatában benne van, akár örülünk ennek, akár nem. Minél korábban történik velünk valami, annál nagyobb a jelentősége, annál nagyobb befolyással bír az egész életünkre. Az élmények által, amiket ezekben a korai állapotokban élünk át, felveszünk egy látásmódot, és utána mindent ehhez viszonyítunk az életben, ehhez képest reagálunk” – mondta el bevezetőjében Andrea, aki évek óta vezet számos, különféle csoporttréninget, többek között a szülés, születés, és magzati kapcsolat témakörökben.

Az Újjászületés workshopokon gyakran férfiak is részt vesznek, a saját születési élmény feldolgozása ugyanis mindkét nembeliek számára lelki segítséget és előrelépést jelent. „Amikor egy nő megfogan, akkor a párjában is kétszeresére nő a női hormonszint. Úgy is mondhatjuk, hogy a férfiak is más állapotba kerülnek, és ilyenkor sokkal nyitottabbak arra, hogy a saját lelki életükkel foglalkozzanak” – fejtette ki Andrea, és hozzátette, hogy mindenki képes arra, hogy ezeket a korai élményeket átélje, de ez nem beszélgetés által történik, hanem más tudati szinten, egy úgynevezett théta állapotba kerülve. „Ilyenkor a gondolkodási logika háttérbe szorul, lehetőség nyílik az események újraélésére, átalakítására”– tette hozzá a születés terapauta.

Andrea több példával is illusztrálta, hogy milyen erős hatásuk van a korai élményeknek: „Egy alkalommal egy olyan hölgy vett részt a tréningen, akinek az édesanyját rögtön az ő megfoganása után elhagyta az édesapja. A hölgy egész életében azzal küszködött, hogy nem tudta elhinni egy férfinak sem, hogy tényleg fontos neki és szereti. Elmondása szerint, bár már nagyon sokat dolgozott ezen a problémán, nem sikerült megoldania magában, és hiába mondta el a férje naponta, hogy milyen fontos neki, nem volt képes elhinni ezt. A tréning során a korai élmények újraélésével megértette, hogy miért kellett neki ezzel a fogantatással megérkeznie, és ez segítette őt a probléma feloldásában.”

Egyre több kismama tartja fontosnak, hogy babája születésére minden szempontból a lehető legjobban felkészüljön. Andreához általában azért fordulnak a várandósok, mert tudják, hogy a saját fogantatásuk, születésük körül történtek olyan dolgok, amely mintázatát semmiképp nem szeretnék továbbvinni. „A tapasztalatok azt mutatják, hogy amit megéltünk a saját születésünk során, az befolyásolni fogja a szülésélményünket is. Aki megérti, feldolgozza, átalakítja magában a saját születésélményét, annak megváltozik a belső hozzáállása, és nagyobb lehetősége lesz a szülésének örömteli átélésre” – magyarázta Andrea.

ID-10089058A fogantatástól a megszületésig tartó időszakot a transzperszonális pszichológia négy alapszakaszra osztotta fel, ebből a leghosszabb az első, ami a fogantatástól a születési görcsökig tart. Andrea beszámolt róla, hogy sokan keresik fel olyan problémákkal, amik egyértelműen ebből az életszakaszból eredeztethetőek. „Nem tudom, hogy jó úton járok-e az életemben, nem is itt kéne lennem, miért pont ebbe a családba születtem, el vagyok tévedve, stb. Ezek az alapélmények a fogamzással függnek össze, és ha valakinek sikerül az ehhez kapcsolódó blokkjait feloldani, ez óriási változásokat hozhat ez életébe” – fejtette ki Andrea. Idetartoznak azok az esetek is, amikor a szülők másmilyen nemű gyereket szerettek volna, mint aki megfogant. Andrea az elfogadás fontosságát hangsúlyozta, és azt, hogy annak kell örülni, aki jön, mert a babák már az anyaméhben sok mindent éreznek, mind az anyai, mind az apai érzéseket is.

„A várandósok gyakran úgy gondolják, hogy csak akkor lehetnek jó kismamák, ha a várandósság alatt csupa pozitív dolgot élnek át, csak jó dolgok történnek velük. Ez egy tévedés, hiába teszünk úgy, mintha minden csuda jó lenne, ha közben egy csomó félelem és szorongás van bennünk. Nem az a lényeg, hogy a baba egy állandó boldog állapotot tapasztaljon meg, hanem azt, hogy megértsük, hogy a bennünk lévő érzések elfogadhatóak. Azt is tudnunk kell, hogy az érzések, amit kismamaként megélünk, gyakran nem is a sajátjaink. Sok nő teljesen megdöbben, amikor rájön, hogy a megmagyarázhatatlan szorongás, amit érez, nem az ő saját élethelyzetéből fakad, hanem az édesanyja szorongott, amikor ő a hasában volt” – mondta Andrea, hozzátéve, hogy ha mindezt tisztázzuk magunkban, akkor ez a babára is megnyugtatóan hat.

Az előadáson egy meditációs csoportgyakorlatra is sor került, melyben az összes jelenlévő várandós kismama és a párjuk is részt vett. „Ez a gyakorlat nagyon jól használható arra, hogy akárhol vagy, meg tudod teremteni magadnak a belső biztonság érzetét. Jól szülni csak biztonságban lehet” – magyarázta Andrea és hangsúlyozta, hogy a testi-lelki biztonság megszervezése az elsődleges feladata a kismamának és párjának. Ebben gyakran a dúla jelenléte segít, aki mind az anya, mind az apa támogatását végzi a vajúdás és a szülés időszakában. „Az örömteli és felemelő szülésélmény óriási lehetőséget teremt az életünk minőségének emelkedésében, a magabiztosságnak és a mély érzelmi kapcsolódásnak a kialakulásában”– zárta a gondolatsort a születés terapauta.

A témával kapcsolatosan további információk a www.szuletesterapia.hu oldalon találhatóak.

Wilcsek Médea

fotók: Dobos Andrea, www.freedigitalphotos.net

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..