Megkezdődött a családok éve!

2018 egyik újszülöttjét köszöntötte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára hétfőn Budapesten a családok éve alkalmából.

Novák Katalin a Semmelweis Egyetem II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán elmondta, hogy 2018. január elsejével elkezdődött a családok éve, amikor még több figyelmet és megbecsülést kapnak a magyar családok.

A családok évét jelképesen az egyik újszülött meglátogatásával kívánták elindítani – fűzte hozzá az államtitikár asszony, aki úgy fogalmazott, minden kisbaba különleges, mert minden élet egy új reménység, amiben ott van a jövő. A 2018.01.01. hétfő délelőtt 54 centiméterrel és 3170 grammal született Hannának és anyukájának játékmackókból és az Operaház CD-jéből álló ajándékcsomagot adott át Novák Katalin.

A családok évében, azaz mától az alábbi – már korábban bejelentett intézkedések lépnek életbe:

Adókedvezmény

2018-tól havi 35 ezer forintra nő a kétgyerekesek családi adókedvezménye, ez ötezer forinttal több a 2017.évinél.

Két évre bővül és emelkedik a diplomás GYED összege az alábbiak szerint: a gyed maximális összege 2018-ban eléri a bruttó 193 200 forintot, míg a diplomás gyed az alapképzésben részt vevő hallgatóknál 96 600 forintra, a mesterképzésben résztvevők esetében 126 350 forintra emelkedik, valamint bővül a lombikbébi program is.

Januártól még több támogatás a családoknak

Januártól kiterjesztik az anyasági támogatást és a babakötvényt a külföldön születő, de magyar állampolgárságú gyerekekre.

Fogyatékos gyermeket ápolók

Több pénzt kapnak kézhez azok, akik állandó és tartós gondozásra szoruló súlyosan fogyatékos, vagy tartósan beteg 18 év alatti emberek gondozását, ápolását végzik. Az ápolási díj alapösszege öt százalékkal emelkedik, valamint a tartósan beteg gyermeküket legalább húsz éven át otthon ápolók számára új támogatási forma lesz elérhető.

Hitel-tartozások csökkentésének támogatása

2018-tól a harmadik vagy további gyerekek vállalása esetén 1-1 millió forinttal csökkentik a jelzáloghitel-tartozásokat, a diákhitellel rendelkező nők pedig – attól függően, hányadik gyermekük születik – igényelhetik a hiteltörlesztésük felfüggesztését vagy elengedését.

Egyszerűbb és olcsóbb lesz a CSOK igénylése, ugyanis az ezzel kapcsolatos hatósági eljárások után nem kell eljárási illetéket fizetni, továbbá a tulajdoni lap másolatát a hitelintézet is díjmentesen lekérheti az ügyfélnek. Új ingatlan vásárlása esetén a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) összegét is figyelembe veszik majd az illetékkedvezmény számításánál, valamint a nagycsaládosok új építésű ingatlanhoz igényelt kamattámogatott hitele esetén a közjegyzői díjak harmadukra csökkennek.

Hivatalos: elengedik a lakáshitelek egy részét

Háromgyerekesek fél áron vehetik az autópálya-matricát

Jövőre eltörlik azt az adminisztratív kötelezettséget, miszerint a nagycsaládosoknak évről évre igazolniuk kell, hogy több gyereket nevelnek.

Januártól már a háromgyerekesek is fél áron vásárolhatnak D2-es autópálya-matricát. Ez korábban csak a négy- vagy többgyermekes családokat érintette.

Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..