Megkezdődött a támogatott beavatkozásokért pénzt kérő nőgyógyászok pere

nőgyógyászati perek

Megkezdődött kedden a Pesti Központi Kerületi Bíróságon annak a két nőgyógyásznak és egy gazdasági ügyekért felelős nővérnek a büntetőpere, akik az ügyészség szerint csalást követtek el, mert a társadalombiztosító által finanszírozott laparoszkópiás beavatkozásokért pénzt kértek a betegektől a budapesti Nyírő Gyula Kórházban működő meddőségi centrumban, és így több millió forintos kárt okoztak nekik.
A vád szerint V. Attila 62 sértettnek 100-300 ezer forintos összegben okozott kárt, míg a vállalkozásában dolgozó másik nőgyógyász további 15 sértettnek. A harmadrendű vádlott nővér az ügyészség szerint további betegektől vett át pénzt, az eljárás során nem azonosított orvos utasítására.

V. Attila – aki jelenleg is humánreprodukciós eljárásokkal foglalkozik – a bíróságon azt mondta: nem ismeri el a bűnösségét. Közölte: a betegeket tájékoztatták arról, hogy lehetőségük van a támogatott, általa klasszikusnak nevezett beavatkozást választani, ugyanakkor ha olyan technikát – például lézert – alkalmaznak, amelyet a társadalombiztosító nem támogat, akkor azt részben vagy egészében ki kell fizetniük. Példaként említette azt is, hogy volt olyan beavatkozás, amelyet a társadalombiztosító által támogatott formában háromszor kellett elvégezni, míg ők a rendelkezésükre álló technológia révén el tudták végezni egyszerre, így azonban az már nem volt államilag támogatott.

Fontosnak nevezte, hogy Magyarországon is elérhetőek legyenek a modern technológiák, s állítása szerint számos eredményt értek el azzal, hogy korábban nem alkalmazott módszereket vezettek be. Példaként hozta fel, hogy a lombikbébiprogramban is kimutathatóan eredményesebbé váltak.

Az új technikák alkalmazásánál az eszközöket a vádlott magánvállalkozása biztosította, míg a betegek továbbra is a Nyírő Gyula Kórház páciensei voltak, s a két nőgyógyász egyben a kórház alkalmazottja volt. A tárgyaláson elhangzott: a sértettek elsősorban meddőségi eljárásban részt vevő nők voltak, akik gyermeket akartak.

A másodrendű vádlott, F. István arról beszélt, hogy nem dolgozott V. Attila vállalkozásában, a vádbeli időszakban magánrendelést sem folytatott. Vallomásában azt mondta: azért ajánlották a fizetős beavatkozásokat a pácienseknek, mert azok kevesebb kellemetlenséggel jártak a számukra.

A harmadrendű vádlott a per keddi tárgyalásán nem kívánt vallomást tenni.

A laparoszkópia olyan sebészi eljárás, amelynek során a betegbe egy vágáson át egy vékony csövet vezetnek be, és így egy videokamera segítségével láthatják a hasi szerveket. Meddőség esetén ezt diagnosztikus és terápiás beavatkozásként alkalmazzák, vagyis a módszerrel azt vizsgálják, hogy van-e a terhesség létrejöttét akadályozó szervi ok, ugyanakkor bizonyos helyreállító beavatkozások is lehetségesek ennek alkalmazásával.

forrás: MTI

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..