Mi a teendő, ha pozitív a terhességi teszt?

pozitív terhességi teszt

 A terhességi tesztek az elmaradó menstruáció után kb. egy héttel már ki tudják mutatni a terhességet. Mi a teendő, ha pozitív lett a terhességi gyorsteszt, mikor kell orvoshoz menni, mi történik az első nőgyógyászati vizsgálaton? Hol találom a védőnőmet, milyen papírokat kell beszerezni és honnan?

A terhességi teszt

A terhességi tesztek az elmaradó menstruáció után kb. egy héttel már ki tudják mutatni a terhességet. A tesztek az ún. lepényi gonadotrop hormon, azaz a hCG jelenlétét mutatják ki a vizeletből. Ez a hormon a megtermékenyülés után kezd termelődni, minden nappal egyre nagyobb mennyiségben. Legnagyobb mennyiségben és koncentrációban a reggeli első vizeletben van jelen, ezért ezt célszerű felhasználni a teszteléshez.

Hogyan működnek a terhességi tesztek?

Szívhanghallgatók akciósan ›››

A pozitív terhességi teszt 99%-ban jelent terhességet. A negatív terhességi teszt nem feltétlenül jelenti azt, hogy az illető nem terhes. Oka lehet az is, hogy túl korán történt  a vizsgálat, és a hormon mennyisége nem volt elegendő. Ha a terhesség tünetei továbbra is fennállnak, akkor 7 nap múlva meg kell ismételni a tesztet.

Az első nőgyógyászati vizsgálat

Ha kétcsíkos lett a terhességi tesztünk, akkor az utolsó menstruációtól számított 6.-7.-ik héten keressük fel a nőgyógyászunkat vagy a körzeti nőgyógyászati rendelőt. Hamarabb nem érdemes felkeresni az orvost, mert a pocaklakó még annyira picike, hogy csak a petezsák látszik, és csak a 6. héttől látható ultrahanggal a magzat szívverése.

Mikortól lehet hallani a magzat szívhangját?

A nőgyógyász megvizsgál, manuálisan és ultrahanggal is. Ezt az első ultrahangos vizsgálatot hüvelyi érzékelővel végzik. Vizsgálják, hogy ép-e a terhesség, többes terhességről (ikrekről) van-e szó, hogy a terhesség a méhen belül vagy kívül található-e, és a magzat nagysága megfelel-e a vérzéskimaradás idejének. Ha az első ultrahang alkalmával nem a vélt terhességi kornak megfelelő eredményt kapjuk, nem kell megijedni, könnyen lehet, hogy a baba később fogant. Ilyenkor az orvosok rendszerint újabb ultrahangot rendelnek el, néhány napon vagy néhány héten belül.

Ultrahang vizsgálatok és rövidítések

Hüvelykenetet vesz a rákszűréshez, ha már régen volt, és megvizsgálja az emlőket is. Általában megkapjuk a beutalókat az első laborvizsgálatokhoz.

Ha állapotunk miatt – pl. erős rosszullétek – táppénzre kényszerülünk, a nőgyógyász javaslata alapján a háziorvosunk ír ki táppénzre.

Következő lépés: a védőnő

A nőgyógyásztól kapott lelettel keressük fel a körzeti védőnőt – ha nem tudjuk, kihez tartozunk, a háziorvosunk valószínűleg tud segíteni. A védőnő tölti ki a kiskönyvünket, melybe az adataink kerülnek, és minden, a terhesség alatt végzett vizsgálat eredménye, és ő tájékoztat majd a további teendőkről. Az első látogatás a védőnőnél 30-40 percig is eltarthat az adatfelvétel miatt.

Jó ha tudjuk, hogy a munkáltató köteles munkaidőben elengedni minket a kötelező orvosi vizsgálatokra és a védőnőhöz, ha munkaidőn kívül nem tudjuk megoldani. A kiesett időt pedig nem pótoltathatja be.

Terhesgondozási protokoll: terhesség alatti vizsgálatok

Terhesség hétről hétre: 3. hét

 

Terhesség hétről-hétre: Első harmad

 

fotó: Freepik

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkSzirupos körte – Majdnem Szép Heléna módra – RECEPTVIDEÓ
Következő cikkBarátságosabb szoba a PICi babáknak és mamáknak Dél-Pesten is

14 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. És még egy dolog . 3 tesztet csináltam , erősen látszódnak a csíkok mind 3 teszten pedig eggyiket este csináltam. Mire kell odafigyelnem hogy nehogy felszívodjon a baba . ?

 2. Elnézést rosszul írtam 🙂 ,, arról szeretnék tájékoztatást kapni ”

  És még egy kérdés hogy hányinger meg további rosszulétek hányadik héttől kezdődnek ?

 3. Üdvözlöm!
  Én arról szeretnék tájékoztatni , hogy ha nincs jelenleg munkahelyem és tavaly volt 3 hónapom akkor milyen pénzt fogok kapni gyerek után ? Szülési és anyasági pénz mindenkinek jár ugye ? ahogy a gyes is . Nem ?
  Köszönöm előre is válaszát . szép napot

  • Kedves Erika!

   Ahhoz , hogy a szüléshez kapcsolódóan pézbeli ellátásra jogosultságot szerezzen a szülést megelőző két éven belül rendelkeznie kell minimum 365 biztosításban töltött nappal és a jogosultság kezdetekor is biztosítottnak kell lennie vagy annak megszünését követő 42 napon belül kell szülnie. Jelenleg Ön nem rendelkezik ezekkel a feltételekkel.Ezért ebben az esetben csak az egyszeri anyasági támogatásra (2017-ben 64.125 Ft), családi pótlékban ( 2017-ben 1 gyerek esetén családban 12.200 Ft/hó) valamint a gyerek 3. születésnapjáig GYES-ben (2017-ben 28.500 Ft) részesülhet.

  • Kedves Barbara,
   ajánljuk figyelmedbe ez a cikket: https://babafalva.hu/hogyan-mukodnek-a-terhessegi-tesztek/, ebből egy részletet kiemelnék:
   “A kellő időben elvégzett teszt és az így kapott pozitív eredmény sem igazolja egyértelműen a terhességet. A HCG hormon emelkedett értéke ugyanis önmagában nem nyújt megnyugtató választ. Biztosat csak az elvégzett ultrahang vizsgálat után mondhatunk, melynek segítségével kizárhatjuk például az ún. hormon termelő ciszták, vagy méhen kívüli terhesség esélyét is. ” Ezért kérlek, menj el egy nőgyógyászhoz és kérd ki a véleményét mindenképp! Nagyon szép napot kívánunk neked! Babafalva szerkesztősége

 4. Csak megcsapot a menszesz egy kis barna folt volt es utanna semmi ez már egy hete volt csinaltam tedztet erosen ket cdikos lett.szerintetek terhes vagyok?

 5. Szeretném meg kérdezni hogy a terheségi teszt nem csalhat mert én csináltam 2 terheségi tesztet és mind a 2 pozitívot mutat előre is köszönöm

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..