Terhesség hétről hétre: 3. hét

terhességi hetek - 3.hét

Teherbeesés

A megtermékenyítés során a megérett és petefészekből kiszabadult petesejt egyesül a spermiummal. A petesejtet egy spermium termékenyíti meg, de a többire is szükség van a petesejt külső burkának feloldásához. Az újabb kutatások kimutatták, hogy a spermiumok közül a petesejt kémiai úton válogat, elutasítva a hímivarsejtek sokaságát, amíg meg nem találja a megfelelőt.

A petesejt külső burkának feloldása után a spermium behatol a petesejtbe, úgy, hogy a farokrész kint marad. A következő néhány órában a petesejt és a spermium sejtmagjai megnagyobbodnak, és a petesejt közepe felé vándorolva összeolvadnak. Új mag képződik, amely két egyenlő részre osztódik, és ezzel kezdetét veszi az embrió kialakulása.

Megtermékenyítés után az ún. zigóta a méhkürtön keresztül a méhbe jut, miközben egyre több sejtté osztódik, anélkül, hogy a mérete nőne. Szedercsírává, majd hólyagcsírává alakul.

Ezen a videón a megtermékenyítést nézheted meg egy humorosabb szemszögből:

Terhesség hétről hétre: 3. hét

A terhesség kezdetét az utolsó menstruáció első napjától számítjuk. A baba fogantatása azonban két héttel később történik, így a megtermékenyüléskor már két hetes terhesnek számít a kismama.

A terhesség időtartama 28 napos ciklus esetén az utolsó rendes menstruációtól számítva 280 nap, azaz 40 hét, ami körülbelül 9 és fél hónapnak felel meg.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkA gyermekágyas időszakhoz kapcsolódó hagyományok
Következő cikkTerhesség hétről-hétre: Harmadik harmad

12 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. sziasztok kétejek közt vagyok nm tudom hogy beágyazododàsi vérzésem van -e..olvastam rola párszor és nekem a nem várt elöt 5-napal sötét barna és nm keves ..jött ez vajon mit jelent??

 2. Köszöntök mindenkit!
  Az én kérdésem az lenne hogy még idàig nem jött meg pedig kellett volna màr. Viszont szagokat érzek, rengeteget eszek a reggeli kàvé olyan érzésem van mint ha hànynom kellene de nem tudok illetve jobb oldalt a hasam aljàba bele-bele szurkàl ezen kívül gyakran kell pisilnem és sötétebb sàrga a vizeletem. Màr 9 hónapja gyúrunk a babàra eddig nem jött össze szerintetek most igen? Kérek mindenkit aki ebben a témàban tud nekem vàlaszolni az irjon. Köszönöm elôre is!

  Ui:A neten olvastam a tüneteim egy 5 hetes kismamànak felel meg!

 3. Sziasztok az lenne a kérdésem hogy lehetek-e terhes?2 napja késik a mensim,de mielött megjön elötte mindig fáj a mellem most eggyáltalán nem fáj csak duzzadt és a bimbo körül apro fehéres pontok jelentek meg 5-6 napja mérem a hömérsékletemet és álandoan 36,7 36,5 36,8 36,9 ma pedig 37,2 de a mensinek még semmi jele csináltam egy tesztet(gabriel),de az negatív lett.feszül a hasam nem vagyok felpuffadva és allandoan szomjas vagyok,esetleg lehetek mégis terhes?????

  • sziasztok!

   azt szeretném megtudni h lehetek e terhes késett 2 napot a menstruációm de általában 3 napig szokott meglenni, és csak 2 napig volt meg de nem erősen. 3 napja barnás véreses folyásom van, hányingerem van folyamatosan, kivánom az ételeket, fejfájás, és néha beleszúr a hasamba jobban mondva a méhemnél.

   aki tudja h most mi lehet a helyzet azt kérem irjon, fontos lenne köszönöm!

 4. Sziasztok az lenne a kérdésem hogy lehetek-e terhes?2 napja késik a mensim,de mielött megjön elötte mindig fáj a mellem most eggyáltalán nem fáj csak duzzadt és a bimbo körül apro fehéres pontok jelentek meg 5-6 napja mérem a hömérsékletemet és álandoan 36,7 36,5 36,8 36,9 ma pedig 37,2 de a mensinek még semmi jele csináltam egy tesztet(gabriel),de az negatív lett.feszül a hasam nem vagyok felpuffadva és allandoan szomjas vagyok,esetleg mikor probáljak ujra tesztelni????

 5. Sziasztok Azt szeretném kérdezni h mennyi idő után lehet elmenni először nőgyógyászati vizsgálatra??én most vagyok 4 hetes kismama:-)köszönöm

 6. Leányomnak 3.hetesen koponya ct vizsgálatot csináltak előtte a menotest negatív volt.Mennyire vészes a magzatra a sugárzás ebben az időben?

  • Kedves Mónika!

   A szakirodalom szerint a CT-vizsgálat elhanyagolható sugárterheléssel jár a magzat számára, amennyiben az anyaméh nem része a vizsgált területnek. Ezért a koponya-, nyaki és végtag-CTvizsgálatok, a terhesség korától függetlenül, nem igényelnek külön elővigyázatosságot. (Terhesség alatt végzett sürgősségi képalkotó vizsgálatok – BORBÉLY Krisztina, Kathia CHAUMOÎTRE, FORRAI Gábor – http://www.elitmed.hu/upload/pdf/terhesseg_alatt_vegzett_surgossegi_kepalkoto_vizsgalatok-6257.pdf)

   Úgyhogy aggodalomra semmi okuk.

   üdvözlettel, Kocsisné dr. Péterfy Hajnal, főszerkesztő

 7. aszt szeretném megtudni hogy 20 napja ültették be babákat és 3 szór voltam vérvételen első eredmény 19,4 volt enyhét múlva 137 ma pedig csak 49 ez mitől van ez lehet méhen kívüli terhesség mik a tünetei eben a korai stádiumban mé hogy műtik ezt választ előre is köszönöm

 8. Nagyon tetszett a humoros video. Ötletes volt hozzácsatolni.
  Az írás tartalma érthető, lényegre törő és valós tartalommal rendelkező. Egy szóval tetszik!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.