Terhesség hétről hétre: 3. hét

terhességi hetek - 3.hét

Teherbeesés – A 3 hetes magzat

A megtermékenyítés során a megérett és petefészekből kiszabadult petesejt egyesül a spermiummal. A petesejtet egy spermium termékenyíti meg, de a többire is szükség van a petesejt külső burkának feloldásához. Az újabb kutatások kimutatták, hogy a spermiumok közül a petesejt kémiai úton válogat, elutasítva a hímivarsejtek sokaságát, amíg meg nem találja a megfelelőt.

A petesejt külső burkának feloldása után a spermium behatol a petesejtbe, úgy, hogy a farokrész kint marad. A következő néhány órában a petesejt és a spermium sejtmagjai megnagyobbodnak, és a petesejt közepe felé vándorolva összeolvadnak. Új mag képződik, amely két egyenlő részre osztódik, és ezzel kezdetét veszi az embrió kialakulása.

Megtermékenyítés után az ún. zigóta a méhkürtön keresztül a méhbe jut, miközben egyre több sejtté osztódik, anélkül, hogy a mérete nőne. Szedercsírává, majd hólyagcsírává alakul.

Ezen a videón a megtermékenyítést nézheted meg egy humorosabb szemszögből:

Terhesség hétről hétre: 3. hét

A terhesség kezdetét az utolsó menstruáció első napjától számítjuk. A baba fogantatása azonban két héttel később történik, így a megtermékenyüléskor már két hetes terhesnek számít a kismama.

A terhesség időtartama 28 napos ciklus esetén az utolsó rendes menstruációtól számítva 280 nap, azaz 40 hét, ami körülbelül 9 és fél hónapnak felel meg.

Kismama termékek, kismama ápolók ›››
Stria elleni készítmények ›››
Szívhanghallgató ›››

Terhesség hétről hétre: 4. hét – Beágyazódás

14 EDDIGI KÉRDÉSEK

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .