Terhesség hétről hétre: 4. hét

terhességi hetek -4.hét

Beágyazódás

A 3-4 héten a zigóta kb. akkora, mint egy mákszem. Körülbelül 6 nappal a megtermékenyülés után, a 4. terhességi héten ágyazódik be a hólyagcsíra (blasztocita) a méhfalba. Ez megfelel nagyjából az elmaradó menstruáció időpontjának. A csíra sejtjei két irányba fejlődnek tovább: a belső sejtekből az embrió lesz, külső sejtekből a köldökzsinór, magzatburok, méhlepény.

4 hetes magzatEzen a héten már kialakul a magzatburok, amely a születésig körbeveszi majd az embriót ill. magzatot. Valamint a külső sejtekből kialakul a petezsák is, melyen keresztül az anya tápanyaggal látja el a korai embriót. (Később ezt a szerepet átveszi majd a méhlepény.) A beágyazódás a megtermékenyülést követő 12. napon fejeződik be. Ha ebben az időszakban kettéosztódik a csíra, ikerpár lesz az eredmény. A baba 0,5 mm.

Nézd meg videón a megtermékenyítést, a petesejt útját a méhkürtön keresztül a méhbe és a beágyazódást:

Terhesség hétről hétre: 4. hét

Tudástár: A terhességi teszt

A terhességi tesztek egy speciális hormon, az ún. hCG jelenlétét mutatják ki a vizeletből. A hCG-t (lepényi gonadotrop hormon) a megtermékenyített petesejt termeli, neki köszönhető menstruáció elmaradása. A termelt hormon mennyisége napról-napra nő, és az elmaradt menstruáció utáni 6.-7. napon már kimutatható a vizeletből. Legnagyobb mennyiségben és koncentrációban a reggeli első vizeletben van jelen, ezért ezt célszerű felhasználni a teszteléshez.

Pozitív a terhességi teszt, ha mind a két csík elszíneződik rajta. A halvány csík is csík, vagyis akkor is terhes vagy, ha nem olyan erős a megjelenő második csík, mint a kontroll.

Pozitív terhességi teszt
Pozitív terhességi teszt
Pozitív Clearblue terhességi teszt
Pozitív Clearblue terhességi teszt

A pozitív terhességi teszt 99%-ban jelent terhességet. A negatív terhességi teszt nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem vagy terhes. Oka lehet az is, hogy túl korán történt a vizsgálat, és az ürülő hormon mennyisége nem volt elegendő. Ha a terhesség tünetei továbbra is fennállnak, akkor 7 nap múlva meg kell ismételni a tesztet.

Tipp: Mikor teszteljünk?

Az otthoni terhességi tesztek segítségével akár már a magzat beágyazódásának napjától tudomást szerezhetünk az új élet kezdetéről. A korszerű terhességi tesztek azonban legalább annyi örömet okoztak már, mint csalódást: nem mindegy mikor és hogyan tesztelünk? Tovább>>

Hogyan működnek a terhességi tesztek?

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkTerhesség hétről hétre: 5. hét
Következő cikkA gyermekágyas időszakhoz kapcsolódó hagyományok

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..