Terhesség hétről hétre: 4. hét – Beágyazódás

terhességi hetek -4.hét

A 4 hetes magzat – Beágyazódás

Mekkora a 4 hetes magzat? A 3-4 héten a zigóta kb. akkora, mint egy mákszem. Körülbelül 6 nappal a megtermékenyülés után, a 4. terhességi héten ágyazódik be a hólyagcsíra (blasztocita) a méhfalba. Ez megfelel nagyjából az elmaradó menstruáció időpontjának. A csíra sejtjei két irányba fejlődnek tovább: a belső sejtekből az embrió lesz, külső sejtekből a köldökzsinór, magzatburok, méhlepény.

4 hetes magzatEzen a héten már kialakul a magzatburok, amely a születésig körbeveszi majd az embriót ill. magzatot. Valamint a külső sejtekből kialakul a petezsák is, melyen keresztül az anya tápanyaggal látja el a korai embriót. (Később ezt a szerepet átveszi majd a méhlepény.) A beágyazódás a megtermékenyülést követő 12. napon fejeződik be. Ha ebben az időszakban kettéosztódik a csíra, ikerpár lesz az eredmény. A baba 0,5 mm.

Nézd meg videón a megtermékenyítést, a petesejt útját a méhkürtön keresztül a méhbe és a beágyazódást:

Terhesség hétről hétre: 4. hét

Tudástár: A terhességi teszt

A terhességi tesztek egy speciális hormon, az ún. hCG jelenlétét mutatják ki a vizeletből. A hCG-t (lepényi gonadotrop hormon) a megtermékenyített petesejt termeli, neki köszönhető menstruáció elmaradása. A termelt hormon mennyisége napról-napra nő, és az elmaradt menstruáció utáni 6.-7. napon már kimutatható a vizeletből. Legnagyobb mennyiségben és koncentrációban a reggeli első vizeletben van jelen, ezért ezt célszerű felhasználni a teszteléshez.

Pozitív a terhességi teszt, ha mind a két csík elszíneződik rajta. A halvány csík is csík, vagyis akkor is terhes vagy, ha nem olyan erős a megjelenő második csík, mint a kontroll.

Pozitív terhességi teszt
Pozitív terhességi teszt
Pozitív Clearblue terhességi teszt
Pozitív Clearblue terhességi teszt

A pozitív terhességi teszt 99%-ban jelent terhességet. A negatív terhességi teszt nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem vagy terhes. Oka lehet az is, hogy túl korán történt a vizsgálat, és az ürülő hormon mennyisége nem volt elegendő. Ha a terhesség tünetei továbbra is fennállnak, akkor 7 nap múlva meg kell ismételni a tesztet.

Tipp: Mikor csináljunk terhességi tesztet?

Az otthoni terhességi tesztek segítségével akár már a magzat beágyazódásának napjától tudomást szerezhetünk az új élet kezdetéről. A korszerű terhességi tesztek azonban legalább annyi örömet okoztak már, mint csalódást: nem mindegy mikor és hogyan tesztelünk? Tovább>>

Hogyan működnek a terhességi tesztek?

Kismama termékek, kismama ápolók ›››
Stria elleni készítmények ›››
Szívhanghallgató ›››

Terhesség hétről hétre: 5. hét

 

1 KÉRDÉS

  1. Januar31 volt meg a menstruaciom na de menzi ellott is egyut voltunk es uttana voltam a parommal max harom napig valentinoztunk terhes lehetek nagyon szeretnenk babat.koszonom.szepen

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..