Terhesség hétről-hétre: Harmadik harmad / trimeszter

terhességi hetek - 3. trimeszter

A 28. héten kezdődik meg hivatalosan a terhesség harmadik trimesztere. A baba rohamosan növekszik, és egyre több életfunkciója tökéletesedik ebben az időszakban. Most már igazán itt az ideje, hogy összepakold a kórházi csomagot. Kezdődhet a visszaszámlálás!

A magzat fejlődése a harmadik trimeszterben

7. hónap

Terhesség 3. harmadA 28. héttől a magzatnak már egyre kevesebb helye van mocorogni.  Súlya már ezeregyszázötven gramm, ami nagyjából a várható születési súly harmada. Teste huszonöt, lábacskái pedig öt és fél centiméter hosszúak. Testének arányai már körülbelül olyanok, amilyenek születéskor is lesznek. Mostantól, ha megszületik, orvosi ellátás mellett nagy esélye van az életben maradásra. A babák kilencven százaléka ekkor már fejvégűen helyezkedik el. Ez azonban a szülésig még többször is változhat.

A baba agya növekszik és fejlődik. Meg tudja különböztetni az édes és savanyú ízeket. A hallása tovább fejlődik, erős hangokra megugrik, rugdosni kezd. Esetenként már  meg lehet különböztetni a pocakon keresztül a fejét a popsijától.

A 30. héttől észrevehetően kevesebbet mozog a baba. Hetente kb. 200 g-ot hízik. Már képes testhőmérsékletének szabályozására is.

A 31. héttől mozdulatai már néha fájdalmasak lehetnek a mama számára. Bőrét vastag magzatmázréteg borítja. Körmöcskéi már ujjai hegyéig érnek.

8. hónap

A 32. hétre lesz a tüdeje elég fejlett ahhoz, hogy ha megszületne, nagy esélye volna az életben maradásra, speciális ellátás mellett. A kisfiúk heréi a lágyékból leszállnak a herezacskóba. A magzat súlya ezernyolcszáz gramm, hossza harminc centiméter. A bőr alatti zsírszövet megvastagszik, bőre kisimul. A baba a nap 90-95%-át átalussza, valószínűleg néha álmodik is. Az alvás és ébrenlét ciklusok EEG-vizsgálattal is kimutathatók. Ez azt jelenti, hogy a picinek nem születése után kell majd megtanulnia aludni, valamiféle ciklikusság már a pocakban is kialakul.

A 33. hétre már teljesen kifejlődik a baba, már csak híznia kell, és felkészülnie a szülésre. Mozgását a mama legalább 10-szer kell, hogy érezze egy nap. Most már minden valószínűség szerint fejfekvéses helyzetbe fordult.

A 35. héten meg tudja különböztetni a fényt és a sötétséget. Ha megszületne, már optikai mintákat is képes volna felismerni. Gyorsan hízik, haja és körmei is megnőnek.

Első terhességnél kb. a 36 héten süllyed le a baba feje, és foglalja el helyét a medencében. Többedik terhesség nél erre valószínűleg csak közvetlenül a szülés előtt kerül sor. A legtöbb kisbaba fejét már félcentis haj borítja. A testét borító piheszőrök lassanként eltűnnek, legtovább a karján, hátán és a fülcimpáján maradnak meg.

9. hónap

A betöltött 37. héttől kezdve már bármikor sor kerülhet az érett kisbaba születésére. Tüdeje teljesen felkészült a levegő légzésére, amit gyakorol is. Mivel levegője nincs, sok magzatvizet nyel, és ettől gyakran csuklik. A körmöcskék túlnőnek az ujjbegyen. A kislányok nemi szervénél a nagyajkak eltakarják a kisajkakat. A petefészkek csak születés után foglalják el végérvényes helyüket.

A 39. héttől gyűlik a baba beleiben a sötét, ragadós magzatszurok (meconium), ami a születés után nem sokkal távozik az első széklet formájában.

A 40. hétre teljesen készen áll a baba a születésre. Valójában nagyon ritka az olyan baba, aki a szülés várható napján születik meg, sokan még váratnak magukra néhány napot, de akadnak olyanok is, akik hamarabb jönnek. Amíg minden rendben van a babával, aggodalomra, türelmetlenségre semmi ok. Az átlagos születési súly érett, időre születő babák esetében háromezer-négyszáz gramm, teljes testhosszuk ötven centiméter.

A 41-42. héten a baba súlya már nem nő tovább, sőt, csökkenhet is. A szülés számított napja után már túlhordásról beszélünk. Orvosi szempontból ennek semmiféle előnye sincsen. Mivel a kockázat napról napra nagyobb, igen sok kórházban a szülés megindítása mellett döntenek. Addig is naponta szükségesnek tartanak különféle vizsgálatokat, így rendszerint befektetik a kismamát a kórházba.

Változások a kismamánál

Megkezdődik az utolsó harmad. Elnehezedik a kismama teste, újra fáradékony lesz.

Nehezebben veszi a levegőt, belső szervei összenyomódnak. A légzés pár héten belül – mikor a méh leszáll – könnyebbé válik.

A mellen és a hasfalon az erek kékek, jól láthatóak.

Kellemetlenségeket okozhat a hormonális okokból kialakuló ínygyulladás, ami minden fogmosáskor ínyvérzéshez vezet.

Fájdalmatlan keményedések (ún.  Braxton Hicks-féle öszehúzódások) jelentkezhetnek, általában a terhesség utolsó heteiben, de van, hogy hamarabb is. Az orvosnak erről mindenképpen szólni kell! Az összehúzódások a szüléshez közeledve egyre erősödhetnek, kényelmetlenebbekké válhatnak.

Rossz, vagy aggasztó álmai lehetnek a mamának a babával kapcsolatban. Ez nem jelenti azt, hogy bármi baj lenne a babával, valószínűleg azért jelentkeznek, mert már rosszul, kényelmetlenül alszik a mama a pocak miatt.

Ha leszállt a méh, könnyebb lesz a légzés, de sűrűbben kell WC-re járni a nyomás miatt.

A relaxin nevű hormon ellazítja kismama izmait, ízületeit, ezáltal megkönnyítve a vajúdást, a szülést, de emiatt a hát és a medence is jobban fájhat.

A baba nyomása miatt bordafájdalmakat érezhet a mama, és előfordulhat járáskor szúró fájdalom a hasában oldalt.

Mire figyeljünk?

Étkezés
A terhesség harmadik harmadában átlagosan napi kétezer-ötszáz kalóriára van szüksége a kismamának. Továbbra is javasolt kerülni a puffasztó ételek fogyasztását, és érdemes naponta többször, kisebb adagokat enni.

Igyunk sok vizet, és fogyasszunk sok gyümölcsöt, megelőzve ezzel a székrekedést, és az aranyeret. Kerüljük a sok cukrot, zsírt vagy erős fűszereket tartalmazó ételeket – ezzel csökkenthetjük a gyomorégést. Lefekvés előtt közvetlenül már ne együnk.

Pihenés
A harmadik harmadban újra többet kell pihenni, lehetőleg felpolcolt lábbal. Nem szabad sokáig egy helyben állni vagy ülni.

Használjuk ki az utolsó heteket az aktív kikapcsolódásra, kettesben a párunkkal, hiszen a baba megszületése után erre egy darabig még nem lesz lehetőségünk.

Mozgás
Szánjunk időt a mozgásra, legyen az kirándulás, séta, torna vagy tánc. A mozgás javítja mind az anyai, mind a magzati keringést, és felkészít a szülésre is.

Készülődés a szülésre
A 30.-36. hét a legalkalmasabb arra, hogy olyan szülésfelkészítőn vegyünk részt, ahol a vajúdásról, a szülésről, a vajúdás alatti testhelyzetekről, fájdalomcsillapításról stb. tanulhatunk.

Kórházi csomag
A 36. héten legkésőbb már érdemes összepakolni a kórházi csomagot. Legyen kéznél minden fontos telefonszám, és gyűjtsük össze az ügyintézéshez szükséges iratokat is.
Ideje megszervezni, hogy hogyan jutunk el a kórházba, és kire bízzuk a nagyobbik gyereket, ha szülni megyünk.

Termékek a pocakod ápolásához és a babaszobához:

Kismama termékek, kismama ápolók ›››
Stria elleni készítmények ›››
Szívhanghallgató ›››
Bio olajok ›››
Babaszoba ››
Babakocsi ››
Pelenkázás ››
Kiságyak ››

Babakelengye? Összeszedtük, hogy mire lesz szükséged!

Babakelengye lista: a legpraktikusabb dolgok rutinos anyák ajánlásával

 

grafika: Lipovszky-Drescher Mária