Ultrahang vizsgálatok és rövidítések

Ultrahang vizsgálatok és rövidítések

A terhesgondozás során az ultrahang vizsgálat a legfontosabb és leggyakrabban használt eljárás. Hogyan működik az ultrahang, milyen kötelező vizsgálatok vannak, és mit jelentenek az ultrahang leleten szereplő rövidítések.

Az ultrahang működése

Az ultrahang – hasonlóan a denevérek radarjához – általunk nem hallható hanghullámokat bocsát ki, amely a különböző távolságú és sűrűségű helyekről másként verődik vissza. A készülék a visszaverődő hullámokból készíti el a monitoron látható képet. A hullámok hallhatóvá is tehetők, így működnek a Doppler-készülékek, melyekkel a magzat szívhangját vizsgálják.

A technika fejlődésével a hagyományos 2D (kétdimenziós) képalkotás mellett megjelent a 3D/4D ultrahang is. A 3D (háromdimenziós) ultrahangon a magzatot plasztikusan, térben látjuk, mint egy fényképen, míg a 4D ultrahang negyedik dimenzióként az időt is hozzárendeli a képhez, így láthatjuk a magzati arc mimikáját, a végtagok mozgását.

Terhességi ultrahang vizsgálatok

Koraterhességi vizsgálat: A terhesség megállapításakor végzik el, hüvelyi érzékelővel. Ilyenkor vizsgálják, hogy ép-e a terhesség, többes terhességről (ikrekről) van-e szó, hogy a terhesség a méhen belül vagy kívül található-e, és a magzat nagysága megfelel-e a vérzéskimaradás idejének. 8-10. héten célszerű felkeresni ehhez a nőgyógyászt, de a 6. hétnél nem hamarabb, mert előtte még nem látszik a magzat, csak a petezsák.

Első ultrahang szűrővizsgálat: A terhesség 12-13 hetében végzik el, gyakran még hüvelyi érzékelőt is használnak. Megvizsgálják a magzat egyes szerveit (koponya, arc, szív, végtagok), így a legtöbb rendellenesség ultrahanggal felismerhető. Vizsgálják, hogy a lepény, köldökzsinór rendben van-e, a magzat méreteiből pedig következtetnek a terhességi hétre.

Második ultrahang szűrővizsgálat: A terhesség 18-19. hetében, a hasfali érzékelővel végzik. Az AFP eredmények birtokában szűrik a fejlődési rendellenességeket, kromoszóma-elváltozásokat, vizsgálják a koponya, arc, gerinc, szív, a rekeszizom, hasfal záródását, a vesék, húgyhólyag, végtagok fejlődését. Nézik a lepény tapadását, és a magzat méreteiből újra következtetnek a terhességi hétre.

Így lehet tökéletes a 4D ultrahang élmény!

Harmadik ultrahang szűrővizsgálat: A 28. hét körül végzik. Ellenőrzik, hogy a magzat megfelelő ütemben növekszik-e, szűrik a későn kialakuló fejlődési rendellenességeket, nézik a magzatvíz mennyiségét, figyelik a lepény érettségét. Ilyenkor általában már megállapítható a magzat neme is.

Negyedik ultrahang szűrővizsgálat: A 36- 38. héten végzik. Ellenőrzik a baba fekvését, fejlettségét, a lepény érettségét, elhelyezkedését, a magzatvíz mennyiségét, a köldökzsinór helyzetét. Ekkor mérik a korábbi császármetszés(ek) hegvonalát is.

Az ultrahang lelet – mi mit jelent?

Ultrahang rövidítések:

AC = haskörfogat
AD = has átmérő
AFI = magzatvíz index
ANB = hiányzó orrcsont
APAD = a has hosszanti irányú átmérője
APTD = a has keresztirányú átmérője
BPD = a koponya keresztirányú átmérője (a két halánték közötti távolság)
CRL = ülőmagasság (fejtető-far távolság)
Fl = combcsont hossza
FIB = szárkapocscsont
FHR / HR = szívhang
FRO/OFD = a koponya hosszanti átmérője (tarkó-homlok távolság)
Gest. hét = terhességi hét
HC = fejkörfogat
HL/HUM = felkarcsont hossza
KPF = fejfekvés
MVF = farfekvés
NB = orrcsont
NT = nyakiredő vastagság
OFD/FOD = homlok és tarkó közötti távolság
PLC = placenta
RAD = alkarcsont hossza
SD = életkori átlagtól való eltérés
THQ/TTD/TAD = mellkas átmérő
TIB = sípcsont
YS = szikhólyag

Terhességi kor kalkulátor – ultrahang leletből>>>

A leleten szereplő egyéb rövidítések:

LMP = utolsó menstruáció dátuma
EDD by LMP = szülés dátuma az utolsó menstruáció dátuma alapján
Average GA = magzat méretei alapján számított terhességi hét
GA by LMP = utolsó menstruáció dátuma alapján számított terhességi hét
EDD by Ultrasound = szülés dátuma az uh alapján
FW Handlock4 = becsült súly (a súlyt a gép 4 adatból becsüli: BPD, AC, HC, FL)

Latin kifejezések:

Gest(aciós) hét = terhességi hét
Placenta (PLC) = méhlepény

Méhlepény érettsége:

0: sima magzati felszín, homogén szerkezet
1: enyhén hullámos felszín, mészszemcsék közel a magzati felszínhez
2: szabdalt felszín, mészlerakódások az anyai felszín felé tolódnak
3: érett lepény, fészkes mészlerakódások

fotó: Freepik
cikk eredetileg publikálva: 2005. december

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkBiztonságos alvás – a bölcsőhalál megelőzéséért
Következő cikkEzért szeretem megdicsérni a gyermekemet!

2 EDDIGI KÉRDÉSEK

  1. Na igen,kérdezd a védőnődet,mindent tudnia kell.A C:3000 az biztos,hogy zárt méhszájat jelent.Egyébként nálunk is teljesen más rövidítések vannak:OFD; TAD; stb…de nekünk a védőnő mindent elmagyaráz,kérdezz te is bátran.

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..