Terhesség hétről-hétre: Első harmad

terhességi hetek - 1. trimeszter

Egy új élet fejlődése a pocakunkban sok izgalmat és újdonságot hoz magával. Sok kismama az első trimeszter végéig még nem tapasztal sok változást. Ennek ellenére a szervezetében sok minden történik, és a magzat is hihetetlen tempóban fejlődik.

A magzat fejlődése

1. hónap

A megtermékenyített petesejt néhány órával az egyesülés után osztódni kezd, és elindul a petevezetőkön keresztül a méh felé.

A harmadik hét végére a szedercsíra beágyazódik a méhfalon lévő nyálkahártyába – kb. hét nappal a megtermékenyülés után. A csíra sejtjei két irányba fejlődnek: egyik részükből az embrió lesz, másik részükből a köldökzsinór, magzatburok, méhlepény.

A beágyazódás a megtermékenyülést követő 12. napon fejeződik be. Ha ebben az időszakban kettéosztódik a csíra, ikerpár lesz az eredmény. A baba 0,5 mm.

2. hónap

Az ötödik héten a baba 2 mm. Kezd kifejlődni a gerince, agya, izmai, csontjai és kezdetleges szíve is.

A hatodik héten a baba szíve verni kezd. Kialakul ekkorra a nyaka, a kezdetleges agya és kis végtagkezdeményei is vannak.

Egy héttel később a baba arcán már felismerhetők az orrnyílások, ajkak és a szeme is áttűnik a bőre alól. Szíve már 145-öt ver percenként. Hossza fél centiméter.

A 8. hétre a baba összes fő belső szerve megvan, bár még fejletlenek. Már pontosan kivehetőek a kéz- és lábujjak. Kialakul a felső ajak és az embrió orrhegye, befejeződik a szív felépülése. Ide-oda mozog, de ezt a mama még nem érzi. Másfél grammot nyom, és 1,2 centiméter hosszú a feje tetejétől a farokcsontig. Ezzel a héttel fejeződik be az embrionális szakasz, véget ér a szervek formálódásának időszaka. Ettől kezdve a babát hivatalosan magzatnak (fetus) nevezik.

3. hónap

A 9. héten a baba kb. 2-2,5 cm. Végtagjai, ujjai, lábujjai hosszabbodnak. Van már szeme és szemhéja, látszanak az apró fül kagylóvonalai.

A 10 hétre fejlődik ki teljesen a köldökzsinór, amelyen keresztül a vér oxigént és táplálékot szállít a babának. Mind a húsz tejfog kezdeménye felismerhető az állkapocscsontban. A magzat kb. 13 grammos és 2,8 centiméteres.

A baba valamennyi szerve kifejlődik a 11. hétre, kialakul a gerincoszlopa is. Megfelelő ultrahangkészüléken már meg lehet mondani, hogy fiú-e, vagy lány.

Az első trimeszter végére belső szervei teljesen kifejlődnek, már csak növekedniük kell. Még mindig nem érezhető, de sokat mozog, forgolódik. A hangszalagjai kifejlődtek és mivel az agya is teljesen kifejlődött, már érezhet fájdalmat.

Változások a kismamánál

A terhesség kezdetét az utolsó menstruáció első napjától számítjuk. A baba fogantatása azonban két héttel később történik, így a megtermékenyüléskor már két hetes terhesnek számít a kismama.

A beágyazódás hatalmas hormonális változásokat indít el. Az elmaradt menstruáció időpontjára már megnövekszik annyira a gonadotropin hormon (HCG) szintje, hogy az otthoni terhességi teszt kimutassa.

Az első terhességi tünetek egyke, hogy a kismama fáradékonyabb lesz, megnő az alvásigénye. A mellek megnőnek, érzékenyebbé válnak. Jelentkez(het)nek az első rosszullétek, hányinger, hányás, fejfájás.

Megnő az anyagcsere üteme, a szívverés is gyorsabb lesz, akár percenként 10-zel is. Hangulatváltozások jelentkeznek: ingerlékenyebb lesz, könnyebben elsírja magát. A hormonok is felelősek ebben, de maga az új helyzet is felkavarja a kismama érzelmeit.

A kismama fokozottan szag- és ízérzékennyé válik. Bizonyos ételeket nem tud megenni, míg a korábban nem annyira kedvelteket is megkívánhatja. A terhesség alatt a fogíny érzékenyebb lehet, könnyen begyulladhat.

Az ötödik héttől már hüvelyi ultrahanggal is kimutatható a terhesség, de az embrió általában nem látszik a 6. hét előtt, csak a petezsák, így csak a 6. héttől érdemes a nőgyógyászhoz bejelentkezni.

Kb. a 8. héttől egyre inkább szorít a nadrág, ennek azonban még nem a baba az oka, hanem a rossz emésztés. Ideje áttérni a laza ruhaneműkre, gumis derekú, bővebb fazonú nadrágokra, szoknyákra.

A kismama súlya kb. 0,5 kg-al gyarapszik havonta. Ennek egy része a növekvő magzat súlya, a többi része a növekvő méh és tartalma és a kialakulóban lévő placenta.

Az első trimeszter végére a rosszullétek (ha voltak) kezdenek elmúlni.

Mire figyeljünk?

Pihenés

A terhesség első tüneteinek egyike a fokozott fáradékonyság. Ez is az új jövevény érdekeit szolgálja, hiszen a kismama kénytelen visszavenni a tempóból. Engedjünk a késztetésnek, és pihenjünk többet. Alvásigényünk is valószínűleg megnő, de a szabadidő eltöltésére is alkalmasabbak az olyan nyugodt tevékenységek, mint az olvasás, vagy zenehallgatás.

Táplálkozás

Fordítsunk gondot a kiegyensúlyozott, vitamindús táplálkozásra. Nem a mennyiségen, hanem a minőségen változtassunk! Étkezzünk naponta többször keveset, különösen, ha hányingerünk is van. Ne feledkezzünk meg a folyadékpótlásról sem: egy kismamának kb. napi 2 l folyadékot kellene elfogyasztania.

Akoholt ne fogyasszunk, és csökkentsük a koffein-bevitelt is. A reggeli kávé még belefér, de ne felejtsük e, hogy a kóla, csokoládé, tea mind tartalmaznak koffein-származékokat, így a napi mennyiségnél ezt is vegyük figyelembe.

Gyógyszerszedés

A szervek kifejődésének időszakában az embrió rendkívül érzékeny a kedvezőtlen külső hatásokra, ezért kerüljük a felesleges gyógyszerszedést. Mindig kérjünk szakembertől tanácsot, hogy mit szedhetünk!

Életmód

A megszokott testmozgást, ha a nőgyógyász megengedi, nyugodtan folytathatjuk, de kisebb intenzitással, mint a terhesség előtt. Azokat a gyakorlatokat, amelyek nem esnek jól, ne csináljuk, új mozgásformába pedig már ne kezdjünk bele. Ha semmit sem sportoltunk korábban, várjuk meg az első trimeszter végét a kismama torna elkezdésével.

Kerüljük a fertőző betegeket, a kismacskák társaságát, a macskavécé takarítását. A nyers hús aprítását is bízzuk másra.

Ha hajlamosak vagyunk a visszeresedésre már most kerüljük a hosszú álldogálást, és ha tehetjük, polcoljuk fel a lábunkat!

grafika: Lipovszky-Drescher Mária

Szólj hozzá Te is!