Megnyílt az Új Múzeum Méheknek ingyenes családi programokkal

ujmuzeummeheknek1_finger-group.jpg

Szeptember végéig tartó programsorozattal, valamint közösségi méz-kóstolással mutatkozik be Budapest és Magyarország első városi méhészete a Műcsarnok hátsó teraszán. A három kaptár tetején megnyílt az Új Múzeum Méheknek, amelynek termeibe a méhek berepülhetnek, az emberek pedig kívülről ismerkedhetnek meg a rovarok életével. 

Két hónapos műhelymunka után augusztus 22-től szeptember végéig a nagyközönségnek is bemutatkozik Magyarország és Budapest első városi méhészete a Hősök terén, a Műcsarnok hátsó teraszán. Az ötletadó a frankfurti székhelyű finger művészcsoport két tagja, Florian Haas és Andreas Wolf volt, akik a Közösségi Méz program kurátora, Erdődi Katalin meghívására vágtak bele a budapesti kísérletbe.

ujmuzeummeheknek1_finger group

A Műcsarnok hátsó teraszán július elején három kaptárt állítottak fel, amelyekben három méhcsalád él. A szorgos rovarokat egy negyventagú, különböző korú, hátterű és élethelyzetű érdeklődőből álló vegyes méhészcsoport gondozza. A méhek nagyon jól érzik magukat a Városliget szomszédságában, hiszen Budapest első urbánus méhészete másfél hónap alatt mintegy 65 kilogramm közösségi mézzel büszkélkedhet.

A WESSLING Hungary Kft. független laboratórium a beérkezett mézminta vizsgálata után megállapította, hogy annak minden vizsgált paramétere megfelel a forgalomba kerülés feltételének, vagyis az első budapesti városi méz kiváló minőségű.

A Közösségi méz program művészeti részeként a finger csoport koncepciója alapján a Műcsarnok hátsó teraszán felállított kaptárok tetején megnyílt az Új Múzeum Méheknek, amely szeptember 30-ig várja a látogatókat.

ujmuzeummeheknek2_finger group

A múzeum a méhtársadalom működését kutatja, valamint a méhek és az emberi társadalom összefüggéseire hívja fel a figyelmet A szokatlan kulturális intézmény három makettszerű termébe a méhek berepülhetnek, a látogatók pedig kívülről nézhetik meg a rendhagyó, tematikus kiállításokat.

Az Új Múzeum Méheknek szeptember 30-ig látogatható minden héten, csütörtöktől vasárnapig 14 és 18 óra között. Az érdeklődőket hetente kétszer (minden csütörtökön és szombaton 16 és 18 órától) magyar és idegen nyelvű tárlatvezetésekkel, valamint további programokkal – beszélgetésekkel, koncertekkel, filmvetítésekkel és családi programokkal – várják. A tárlatvezetésekre a korlátozott létszám miatt előzetes bejelentkezés ajánlott.

A részletes programokról a városi méhészet blogján és Facebook oldalán lehet tájékozódni.

fotók: finger group

 

 

 

 

 

Szólj hozzá Te is!

1 KÉRDÉS

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..