Anyák, akik támogatják egymást a szoptatásban

Hol kaphatsz támogatást, ha arra készülsz, hogy szoptasd a babádat?  Ki segíthet, ha nem megy minden tökéletesen? Hol találkozhatsz olyanokkal, akik hasonló gondokkal küzdenek, vagy már megoldották azokat? Idén az anyacsoportok és az önkéntes szoptatási segítők szerepét népszerűsítették a Szoptatás Világhetén.

A Szoptatás Világhete alkalmából a La Leche Liga Magyarország Egyesület és a „Szoptatásért” Magyar Egyesület augusztus 3-án rendezte meg a hagyományos Séta a szoptatásért című családi délelőttjét a Margitszigeten. A Szoptatás Világhete az egész világra kiterjedő kezdeményezés, melynek célja, hogy a közvélemény figyelmét a szoptatásra irányítsa. Az idei év kiemelt témája az anyák támogatása a szoptatásban önkéntes segítők és baba-mama csoportok révén.

LLL-séta-babakocsi

„Bizonyos esetekben felmérhetetlen jelentősége van annak, hogy az ember nem érzi magát egyedül a problémájával, választ kaphat olyan társadalmi szintű problémákra, mint az, hogy szoptathat-e nyilvánosság előtt, szoptathatja-e a három éves gyerekét, ki támogathatja ebben, illetve hogy ezekről a dolgokról más, hasonló cipőben levő édesanyákkal beszélgethessen, tapasztalatcserét folytathasson. Régen az idősebb nőrokonok adták át a tapasztalataikat a fiatal anyáknak. Ma ezt a szerepet töltik be az anyacsoportok és az önkéntes segítők, akik saját szoptatási tapasztalattal rendelkeznek.”mondta el a sétán W. Ungváry Renáta , IBCLC nemzetközi vizsgával rendelkező szoptatási szaktanácsadó, a „Szoptatásért” Magyar Egyesület elnöke.

A sikeres szoptatás 7 alapelve

Csoportos tapasztalatcsere

Magyarországon a La Leche Liga szervez támogató baba-mama csoportokat. A ligát 1956-ban alapították meg Amerikában olyan anyák, akik maguk is sikeresen szoptatták egy vagy több gyermeküket, együttérzéssel és megértés­sel fordultak a nehézségekkel küzdő édes­anyák felé és bevált gyakorlati javaslatokat tudtak adni a problémák megoldására. A világ 66 országában van jelen, itthon tavaly ünnepelték a 20. évfordulójukat. A baba-mama csoportok szervezésén kívül ingyenes telefonos és e-mailes tanácsadást nyújtanak és ismeretterjesztő kiadványokat fordítanak, szerkesztenek.

LLL-séta

A La Leche Liga baba-mama csoportjaiban havonta egyszer kellemes, oldott légkörben beszélgetnek a résztvevők különböző, elsősorban a szoptatással kapcsolatos témákról, és lehetőségük van arra, hogy megosszák tapasztalataikat egymással és kérdéseikre választ kapjanak a csoportvezetőtől, illetve anyatársaiktól.

A baba-mama csoportokat kizárólag képzett szoptatási tanácsadók vezethetik. A La Leche Liga akkreditált szoptatási tanácsadói olyan édesanyák, akik maguk is a La Leche Liga elvei szerint szoptatták, gondozták gyermekeiket. Ahhoz, hogy valaki csoportvezetővé, szoptatási tanácsadóvá váljon, több feltételnek meg kell felelni, melyek a liga honlapján olvashatóak.

Az anyacsoportok nem tanácsadásról szólnak. Nem a csoportvezető mondja meg, hogy mit hogyan kell csinálni, hanem egy bizonyos tematika mentén egy vezetett beszélgetést indítunk el, aztán a mamáknak adjuk át a szót, hogy ők egymás közt vitassák meg, náluk mi történik. Mi azon vagyunk, hogy lehetőleg mindig jó információ hangozzon el, ha olyasmit hallunk, ami nem egyeztethető össze a szoptatással, vagy az elveinkkel, azt helyesbítjük, eligazgatjuk. Visszajáró anyáink is vannak, van, aki a második, harmadik gyerekével jön el hozzánk, mert jól érzik magukat” – meséli Rózsa Ibolya, a La Leche Liga Magyarország Egyesület alelnöke.

Rózsa Ibolya és W. Ungváry Renáta
Rózsa Ibolya és W. Ungváry Renáta

„Országszerte több baba-mama csoportunk is segíti a mamákat a szoptatási problémákkal kapcsolatban. Ezek általában ingyenesen látogatható csoportok, kivételt képeznek, amikor helydíjat kell fizetnünk. De legtöbbször a helyiséget ingyen kapjuk, általában családsegítő központokban, de a máltai játszóterek is nagyon sokat segítenek” – mondja el Ibolya.

A csoportokban szeretettel várnak minden érdeklődő várandós és kisgyermekes édesanyát, akkor is ha még vagy már nem szoptatnak, szeretettel látják a nagymamákat és természetesen a kisebb és nagyobb gyermekeket is.

Szoptass szabadon!

A kezdet mindenkinek nehéz

Miközben 10 hónapos babája  békésen szopizott, Edittel (38) arról beszélgettünk, hogy ő milyen támogatást kap a környezetében ahhoz, hogy minél tovább szoptathassa gyermekét.

Már szülés előtt is tudtam, hogy mindenképpen szoptatni szeretnék, azt is, hogy igény szerint és minél hosszabb ideig. Jártam Geréb Ágnes egy hetes szülésfelkészítő tanfolyamára, ott szoptatási tanácsadó beszélt a szoptatásról. Akkor hallottam arról, hogy lehet igény szerint szoptatni, és hogy mekkora érzelmi jelentősége van a szoptatásnak.

Az volt a terv, hogy otthon szülök, de nem sikerült, mert nem tudtam kitolni, úgyhogy a végén be kellett menni a kórházba, de végül nem volt vészes az sem. Szülés után egyből meg is kaptam a kicsit, rögtön cicire tudtam tenni. Legalább másfél órát volt velem. Az elején nagyon fájt, amikor szopott. A kórházban egy szoptatási tanácsadó  megnézte, hogy hogy szopik, megigazította, elmondta, mit kell tennem, és utána nem volt vele gond. Szépen be is indult a tejem, persze egy kicsit kisebesedett az elején, de nem volt vészes.

LLL-séta-Vanda

Baba-mama csoportba most is járok. Nagyon jó, mert ahogy az ember halad előre, mindig vannak újabb kérdések. A tanácsadó megválaszolja, ha van valakinek kérdése, és azt jó hallani, mert vannak olyan témák, amik nekem nem jutottak eszembe, viszont érdekelnek. Jó hallani, hogy ki milyen problémával küzd, és hogyan oldja meg. Én például a hozzátáplálásról kérdeztem a tanácsadót. Vagy hogy kánikulában tényleg ne adjak-e vizet, mert mégis izgulok miatta. De mondták, hogy ha igény szerint szoptatom, akkor nem lesz baja. Azt figyeljem, hogy legyen elég pisis pelenka.

Úgy gondolom, hogy két éves koráig mindenféleképpen szeretném szoptatni, mert a WHO azt mondja, hogy addig ajánlott. Aztán meglátjuk. Az elején, amikor várandós voltam, és elmondtam a családomnak, hogy hogyan tervezem, nagy volt az ellenállás. Anyu teljesen ki borult, hogy megölöm a gyerekem, mert nem fogok neki vizet adni, és szomjan fog halni. Titokban vett is cumisüveget. Aztán ő volt velem a szülés után két hétig és látta, hogy a baba szépen hízik. Jól érezte magát, volt pisis, volt kakis pelenka és látta, hogy teljesen jól működik.

LLL-séta-babák

Szerencsére az ellenérzések dacára sem inogtam meg. Amit a szoptatási tanácsadó mondott, az nekem annyira elfogadható volt és annyira hittem, hogy az úgy jó, és igaza van. Míg anya nem olvasott utána, nem voltak információi, csak amit 30-40 évvel ezelőtt neki mondtak. Most azt mondja, látja, hogy nagyon jól csinálom. Látja, hogy kiegyensúlyozott a baba, jókedvű, úgyhogy most már ő is úgy gondolja, ez nagyon jó dolog.”

szöveg: Naderi Szima, fotók: Zentai Rita 
A fotók a Séta a szoptatásért családi délelőttön készültek.

Erről a témáról még a Szoptatás rovatunkban olvashatsz többet!

szoptatási tanácsadó

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkRepülőnapi élmények
Következő cikkMegnyílt az Új Múzeum Méheknek ingyenes családi programokkal