Megszabadulhat egy gyermek a szülei problémáitól?

Megszabadulhat egy gyermek a szülei problémáitól?

Interjúalanyunk, Dr. Menis Yousry a Londoni Egyetemen (University of London) szerezte diplomáját és doktorátusát család- és rendszer-pszichoterapeutaként. 12 évig a Nemzeti Egészségügyi Szolgálatnál dolgozott vezető családterapeutaként. Az elmúlt 20 évben személyiségfejlesztő kurzusokat dolgozott ki és szervezett az Amerikai Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Bulgáriában, Magyarországon, Svédországban és Oroszországban, többször szerepelt a televízióban és rádióban, munkássága során több ezer embernek segített már világszerte. Évente több alkalommal Magyarországon is tart önismereti kurzusokat. A vele készült interjú-sorozatunk első részét olvashatjátok.

Dr. Yousry, szembetűnt a Facebook oldalán egy fénykép, amelyen egy idézet volt Öntől: „Ha megtaláljuk a békét a szüleinkkel, akkor a gyermekeink is megtalálják a békét velünk” – ez egy kicsit úgy tűnik, mintha a szülő-gyermek kapcsolat egyfajta béklyóként ott lógna a lábunkon az életünk során. Valóban ilyen nehéz egy gyermeknek „lerázni” a szülők hibáit, elrontott kommunikációját vagy nem megfelelő viselkedését?

Egy nagyon fontos mondattal szeretnék erre válaszolni, amit nehéz lesz elsőre megérteni: Mi mindannyian a szüleink tudattalan elméje vagyunk. Soha nem szabadulhatunk meg a szüleink problémáitól, hiszen mi magunk vagyunk a szüleink. Már a fogantatás után elkezdjük átérezni azt, amit az édesanyánk érez. Amikor az anya gyermeket vár, akkor a magzat az édesanya testéből, energiájából és véréből táplálkozik. Az anya érzelmei már ekkor áthatnak a magzatra, és ez igaz a születés utáni időszakra, tehát teljes mértékben a szüleink vagyunk.

Az embereknek általában emiatt van rengeteg feloldatlan konfliktusa a szüleivel. Ilyenkor ugyanis saját magunkkal vagyunk konfliktusban, tehát amikor a szüleink ellen küzdünk, akkor valójában saját magunk ellen küzdünk. Ezt is nagyon nehéz megérteni. Az elmúlt húsz évben nagyon sok emberrel találkoztam, akinek vannak gyermekeik. Amikor egy szülő a gyermekét kritizálja, azt mindig olyan valamiért teszi, amit már a saját szüleiben sem viselt el és így saját magában sem kedveli azt a dolgot.

Hányszor mondják az emberek, hogy „megismételtem a szüleim életét”. Valójában az önismeret nagyon egyszerű is lehetne: ha szeretnénk megérteni, hogy kik vagyunk, csak figyeljük meg a gyermekeinket. Ők pontosan megmutatják azt, amit magunkban nem vagyunk képesek meglátni.

Ez a bizonyos béklyó ezt jelenti és az előbbi idézetben erre utaltam. Sajnos minél kevésbé tetszik nekünk ez az egész, annál erősebbé válik bennünk!

Képesek vagyunk lerázni ezt a béklyót?

Pontosan erről szól a munka, amit végzek. Van egy nagyon érdekes folyamata ennek: ha nem akarok olyan lenni, mint a szüleim, akkor elutasítom őket. De azáltal, hogy elutasítom őket, valójában megerősítem őket magamban. Törvényszerű, hogyha harcolunk valami ellen, akkor az a valami visszatámad, és még erősebb ellenállást épít ki bennünk. Annak az energiájában fogunk élni, aminek ellenállunk és ez nem a megoldás! Az Esszencia folyamatok kurzusai során azon dolgozunk, hogy képesek legyenek a résztvevők elfogadni az életet, tisztelni az életet és megtalálják a békét magukban. Csakis ezáltal lehet megszabadítani magunkat a szüleink bennünk lévő jelenlététől, erőlködéssel, ellenállással és küzdéssel nem fog menni.

Esszencia Alapkurzus

Mi a legfontosabb dolog, amire meg kell tanítanunk a gyermekünket ahhoz, hogy sikeres felnőtt legyen?

Ez a kérdés valójában egy óriási problémát vet fel. Tökéletesen leképezi azt a problémát, amivel minden szülő küzd! Nem kell megtanítani a gyermekünket arra, hogyan legyen sikeres, vagy hogyan beszéljen több nyelvet, vagy hogyan kezelje a jövőjét. Annyira erőlködünk, hogy megtanítsuk a gyermekeinket arra, hogy felnőttek legyenek, pedig a gyermeket arra kell megtanítani, hogyan legyen gyermek.

Persze ennek is oka van: nagyon aggódunk miattuk és azt szeretnénk, hogy megtudjanak küzdeni az élettel. Azt gondoljuk, hogy fontos a tudás, a siker, a diploma és nehezen látjuk meg, hogy nagyon sok diplomás ember olyanoknak dolgozik, akinek nincsen diplomája – de mégis ezt szeretnénk tőlük.

Azonban ha arra tanítjuk a gyermekeket, hogy gyermekek legyenek, akkor önmagukat biztonságban érző felnőttekké válnak majd. Ha azonban nem tanítjuk meg erre őket, akkor kifejlesztenek magukban valamiféle védelmet, hogy túlélhessenek az életben. Ha nem tapasztalják meg, hogy valaki más biztonságot teremt a számukra, akkor saját maguk próbálják ezt megtalálni.

Gyakori, hogy egy szülő azt mondja, hogy „az én gyermekem három nyelven kell beszéljen”, vagy kirakja a képét a Facebook-ra, amikor ötös bizonyítványt hoz, vagy amikor valami nagy dolgot tesz, hogy mindenki lássa milyen ügyes a gyerek. De valójában a gyerekek traumatizálódnak annak érdekében, hogy a szüleik elégedettek legyenek velük. A legrosszabb az egészben pedig az, hogyha valaki úgy érzi, hogy kudarcot vallott az életében, akkor azt akarja majd, hogy a gyermeke sikeres legyen. De ezt a saját kedvéért akarja, és nem a gyermekéért – még akkor is, ha azzal áltatja magát tudat alatt, hogy a gyermeke miatt teszi.

Folytatás lásd itt

Ha nem vagy gyermek, akkor sosem nősz fel

Dr. Menis Yousry legközelebb 2017. október 6-7- 8-án tartja Budapesten az Esszencia Alapkurzust, amely során a szülő-gyermek kapcsolatokat és a siker kérdését is érinti gyakorlatok és előadások vegyítésével. Amennyiben szeretnél egy esélyt adni magadnak, hogy megváltoztasd az életed 3 nap alatt, jelentkezz ide kattintva a szemináriumra.

2017. augusztus 6-ig leadott és befizetett megrendelés esetén 60.000 forint helyett mindössze 35.000 forint a részvételi díj. Kérjük, jelentkezéskor írd be a megfelelő mezőbe, hogy a babafalva.hu oldalon találtál rá az Esszenciára. Kérdés esetén fordulj bizalommal az Esszencia közösséghez annak Facebook oldalán írt üzenetben vagy az info@esszenciafolyamatok.hu címre írt e-mailben!

Mentés

Mentés

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu szerkesztője, akinek célja, hogy azokat a témákat, érdekességeket megtalálja, amelyek igazán érdeklik az anyukákat, továbbá, hogy fókuszba kerüljenek a legkülönfélébb élethelyzetek, témák és tanácsok. Cikkeinek nagy része közvélemény kutatáson alapul.Az aktuális közvélemény-kutatáson TE is részt vehetsz, ehhez kövesd a Babafalva Facebook oldalát: https://facebook.com/babafalva
Előző cikkKönnyű nyári esti program
Következő cikk7 dolog, ami minden anyában megegyezik