Ha nem vagy gyermek, akkor sosem nősz fel

Esszencia Alapkurzus

Interjúalanyunk, Dr. Menis Yousry a Londoni Egyetemen (University of London) szerezte diplomáját és doktorátusát család- és rendszer-pszichoterapeutaként.12 évig a Nemzeti Egészségügyi Szolgálatnál dolgozott vezető családterapeutaként. Az elmúlt 20 évben személyiségfejlesztő kurzusokat dolgozott ki és szervezett az Amerikai Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Bulgáriában, Magyarországon, Svédországban és Oroszországban, többször szerepelt a televízióban és rádióban, munkássága során több ezer embernek segített már világszerte. Évente több alkalommal Magyarországon is tart önismereti kurzusokat.

Dr. Yousry az interjú első felében azt mondta, hogy a gyermeket arra kell megtanítani, hogy gyermek legyen

Megszabadulhat egy gyermek a szülei problémáitól?

Hogyan lehet megtanítani őket erre?

Infinety hirdetés

Ez valójában nagyon könnyű! Mindig elmondom a kurzusokon, hogy ha nem vagy gyermek, akkor sosem nősz fel. Ahhoz, hogy egy gyermek nagy legyen, előbb kicsinek kell lennie. Ha túl hamar lesz nagy, akkor valójában kicsi marad. Tanítsuk meg nekik, hogy vannak szüleik, akik nagyobbak náluk, akik gondoskodnak róluk és döntéseket hoznak helyettük, hogy nekik ne kelljen. Tanítsuk meg nekik, hogy mi a stabilitás és mi az állandóság és azt, hogy mindig van ott valaki, aki átérzi az érzéseiket. Ha egy gyermek tudja, hogy van ott egy felnőtt, aki mellett biztonságban van, akkor az egész világot biztonságosnak éli meg – azonban ha van ott valaki, aki azt mondja, hogy „ne sírj”, „csináld meg a házidat”, „ha nagy leszel, nem lesz egy filléred sem”, akkor nem tud gyermek maradni, mert az ilyenekkel felnőtté teszik őt.

Dr. Menis Yousry
Dr. Menis Yousry

Bizonyos kultúrákban a kultúra része, hogy traumatizálják a gyerekeket, még a nyugati országokban is előfordul ez. Néhány szülő azt mondja a gyermekének, hogy a világ veszélyes hely és ezzel is traumatizálja őt, éppúgy, mint azzal, hogy azt akarjuk, hogy túl hamar nőjenek fel a gyerekek. Például amikor egy szülő azt szeretné, hogy a gyermeke élje meg az ő álmát és igazolja neki, hogy valójában sikeres.

Ha azt szeretnénk, hogy a gyermekünk gyermek maradjon, akkor nem szabad döntéseket hoznia. Ne kérdezzük meg tőle, hogy hova menjünk, hogy mi legyen vacsorára. A szülőnek kell a gyeplőt a kezében tartania, mert az ilyen látszólag ártalmatlan kérdésekkel is túl nagy felelősséget adunk a gyerek kezébe.

Angliában van most egy divat, hogy a gyerekek elkezdték a keresztnevükön szólítani a szüleiket. Szerintem ez kész katasztrófa! Léteznek olyan szülők is, akik a gyermeküket használják fel arra, hogy a saját párkapcsolati problémájukat megoldja. Az ilyen dolgok apró felnőttekké teszik a gyermekeinket, akik ezáltal túl sok felelősséget hordoznak majd. Pedig egy gyermeket soha sem szabad bevonni a felnőttek problémáiba. Nekik csak állandóságra van szükségük!

Éppen ezért a demokrácia nem jó ötlet a családi életben, a gyereknek egy picit diktatúrára van szükségük abban az értelemben, hogy az emberek akkor érzik magukat biztonságban, ha tudják, hogy van valaki, aki döntéseket hoz helyettük.

Vannak olyan szülők, jellemzően anyukák, ritkább esetben édesapák, akik megengedik, hogy a gyermek gondoskodjon róluk. A gyerekek könnyen belépnek az ilyen szerepekbe, mert nyilván törődni akarnak a szüleikkel és nem akarják, hogy a szülő szenvedjen, de ezáltal is túl hamar nőnek fel.

Sokat beszéltünk a szülő-gyermek kapcsolatról, de a gyermekvállaláshoz általában szülőkre is szükség van. Hogyan találhatják meg a szülők a párkapcsolatukban az egyensúlyt és az összhangot?

Azáltal, hogy teljes felelősséget vállalnak a saját múltjukért és az érzelmeikért. Általában két szóban szoktam ezt az egészet összefoglalni: sebezhetőség és elérhetőség. Mernünk kell sebezhetőnek lenni, azaz meg kell engednem a páromnak, hogy gondoskodjon rólam. Ezen felül elérhetőnek kell lennünk a párunk számára.  Ez a két szó mindent magában foglal! Ha megengedem a páromnak, hogy gondoskodjon rólam és megengedem magamnak, hogy elérhető legyek a párom számára, akkor a gyermekek nem fognak beavatkozni a kapcsolatba. Nem is kell nekik! Egy családban a legveszélyesebb dolog az, ha a gyermek beavatkozik a szülők dolgába.

Egy mondatot hadd idézzek, amit egyszer hallottam az egyik szemináriumon, amit tartottam: egy anya a gyermekéhez beszélt és azt mondta: „Nézd meg mit csinált velem az apád!” Figyeljük meg ezt a mondatot. Nem azt mondta, hogy „nézd a férjem mit csinált velem”, hanem azt, hogy „nézd az apád mit csinált velem”. Ezáltal a gyermekre ruházza a felelősséget – egyetlen mondattal. Pedig a saját párjáról beszélt, nem a gyermek apjáról – ez akkor is fontos, hogyha egyazon személy a kettő. A szülők kapcsolata meghatározó jelentőségű az egész életünkre, hiszen az élet modellje ez: a gyerek ezt látja, és ezt fogja később újraképezni a saját kapcsolataiban is!

Esszencia Alapkurzus

Sokan szeretnék, hogyha létezne valami csodaszer vagy pirula, vagy “varázsmantra”, amivel egy csapásra tökéletes szülővé válhatunk. Ön szerint mi kell ehhez?

Ha tökéletes szülő szeretne lenni valaki, akkor két dolgot kell tennie. Az első: nincs olyan, hogy tökéletes szülő. A második: önmagán dolgozzon olyan módon, hogy a jelenléte lehetővé teszi a gyermek számára, hogy az átérezhesse saját magát és ne védekezni akarjon a szülő jelenlétében. A szülő jelenléte elég békés ahhoz, hogy a gyermek nem rémül meg mellette, nem próbál védekezni mellette és nem próbál elrejtőzni előle. A szülőnek ez a dolga és az eredmény, ha ez sikerül valóban csodálatos lesz!

Folytatás itt!

Dr. Menis Yousry legközelebb 2017. október 6-7-8-án tartja Budapesten az Esszencia Alapkurzust, amely során a szülő-gyermek kapcsolatokat és a siker kérdését is érinti gyakorlatok és előadások vegyítésével. Amennyiben szeretnél egy esélyt adni magadnak, hogy megváltoztasd az életed 3 nap alatt, jelentkezz ide kattintva a szemináriumra.

2017. augusztus 6-ig leadott és befizetett megrendelés esetén 60.000 forint helyett mindössze 35.000 forint a részvételi díj. Kérjük, jelentkezéskor írd be a megfelelő mezőbe, hogy a babafalva.hu oldalon találtál rá az Esszenciára. Kérdés esetén fordulj bizalommal az Esszencia közösséghez annak Facebook oldalán írt üzenetben vagy az [email protected] címre írt e-mailben!

Mentés

Szólj hozzá Te is!