Az igazság a testvér sztereotípiákról – 2.rész

Az igazság a testvér sztereotípiákról - 2.rész

Cikkünk első részében kitárgyaltuk, milyen hiedelmek köthetőek a gyermekek születési sorrendjéhez, milyen személyiségjegyek jellemzőek az elsőszülött gyermekre, a középső testvérre, illetve a legkisebbre. Természetesen ezen állítások és következtetések csak a józan észen és kutatási eredményeken alapulnak, mindig akadnak kivételek és eleve minden gyermek más, minden család más.

Olvasd el előző cikkünket >>>

Ennek tükrében folytatjuk az elemzést az egyke gyermekek és az ikertestvérek esetén, továbbá kitérünk arra is, a szülők személyisége milyen mértékben változik a gyermekek érkezésével.

Az egykék élete

A pszichológusok csak “szuper elsőszülötteknek” nevezik az egykéket, hiszen a velük való bánásmód leginkább ehhez hasonlítható, valamint a rájuk jellemző személyiségjegyek is: önbizalmuk az egekben, szókimondóak, nagy figyelmet szentelnek a részleteknek és általában jó tanulók. Továbbá, mivel rengeteg időt töltenek felnőttek társaságában, mindenben próbálnak hozzájuk hasonulni, így gyakran “kis felnőtteknek” tűnhetnek viselkedésük szempontjából.

Az egykéknek (ideális esetben) sosem kell megküzdenie a szülők figyelméért vagy osztozkodni a játékokon a testvérekkel, így meg van a lehetősége annak is, hogy egy én-központú életszemléletet fognak követni. Ahhoz vannak szokva, hogy mindenkinek fontosak és nehéz lehet feldolgozniuk, ha egy élethelyzet nem nekik kedvez. Mivel az ő példaképeik a “tökéletes” felnőttek, így bennük sokkal erőteljesebben jelen lesz a maximalizmus, a tökéletességre való hajlam.

Mivel alapból nincs kivel osztozkodni, nem sajátítják el annak csínját-bínját, így a különböző, korosztálynak megfelelő játszócsoportok remek megoldásként szolgálnak, hogy ezt is megtapasztalják. Mivel nagyon erősen él bennük a tökéletességre törekvés, Te, mint szülő sokat segíthetsz gyermekednek, ha beismered saját hibáid, megbeszéled vele, hogy senki sem tökéletes. Emlékeztesd arra, hogy te sem tudtál az ő korában gyönyörű kört rajzolni, ez nem tragédia.

Ne ragadj meg minden lehetőséget, amikor rá kellene mutatnod, hogy valamit jobban is meglehet csinálni. Pl. ha az ágyneműjét nem hajtotta össze csodaszépre, ne emeld ki, hogy nem jó, örülj, hogy szorgalmasan megcsinálta. Ne nézd le és kicsinylő megjegyzésekkel se illesd őt!

Ikrek

Az ikrekre egészen más jellemzőket lehet “húzni”, mint a “hagyományos” testvérekre. A legtöbb szülő nem hangsúlyozza és érezteti, az ikrek közül melyik testvér született előbb és ez követendő példa. Habár, amennyiben természetes úton születnek az ikrek, az elsőként napvilágot látó gyermek nagyobb és a másodszülött nagyobb eséllyel lesz betegesebb, az ezzel kapcsolatos kutatások szerint.

A “nagyobb” iker gyakran gondoskodó a kicsivel szemben és mindentől óvja, mindenben segíti őt. A fiatalabb (akár fél perc születési különbség esetén is!) átadja magát a “kicsi” szerepének a későbbiekben, ha továbbra is domináns az idősebb iker. Ez annyit takar, hogy mivel mindig ott volt neki egy “segítő kéz”, esetenként kevésbé önálló és nehezebben viseli tettei következményét. Ezeket valójában egyszerűbb kivédeni mint hinnéd azzal, hogy nem érezteted velük születési sorrendjüket.

Egyéb hiedelmek

Rengeteg esemény és tény határozza meg a gyermek személyiségének részleteit. Néhány kultúrában a születési sorrendtől egész eltérő dolgokkal magyarázzák a gyerkőc bizonyos viselkedésmintáit.

Ilyen például a nem. Attól, hogy a gyermek elsőszülött, nem feltétlenül ő tölti be a “nagy tesó” szerepét. Gyakran előfordul, hogy a fiúgyermeket kezelik úgy, mint más családokban az elsőszülötteket. Így lehet akár 3 nővére is, ha ő az első férfi utód, őt tekintik “elsőrangú” gyermeknek.

Gyakran a korkülönbség is döntő tényező, hiszen elméletben a születési sorrend körül lengő sztereotípiák akkor vannak a legerőteljesebben jelen, ha 2-4 év közötti korkülönbség áll fenn. Nagyobb korkülönbséggel gyakran viselkednek úgy a gyermekek, mintha egykék vagy elsőszülöttek lennének.

Azok a tesók, akik közt kevesebb, mint 2 év a korkülönbség, szinte ikrekként élnek, ami sok szempontból előnyös és pozitív. Ha korban közel állnak egymáshoz, fizikailag is sokkal hasonlóbbak, szinte egyenlőek. Így esetenként nem olyan egyszerű elvenni a játékautót a “kis tesódtól”, ha éppen nem is sokkal kisebb tőled.

Szülői szemszög

A szülők felé intézett kérdéseink leginkább arra irányultak, hogy miként élték/élik meg a szülőséget több gyermek esetén.

“Személyiségemből fakadóan nagyon aggódós típus vagyok, így nagy lányom, Ráhel érkezésekor mindent túlizgultam. Aztán 2 évre rá született Panni, akinél már sokkal lazábban fogtam fel mindent. Nem hiába mondják, hogy gyakorlat teszi a mestert.:)” – Rami

“Nálam talán csak az ikrek születése napján indultak be a stresszesebb gondolatok, amik hamar el is oszlottak. Ugyanolyan figyelemmel és következtetéssel nevelem őket, hagyom, hogy gyerekek lehessenek. Így ők is és én is kiegyensúlyozottak és nyugodtak vagyunk.” – Csilla

“Mindig azt érzem, elrontom a gyerekeket, sokat engedek, nem nevelem őket szigorúan. A férjem sokkal szigorúbb, ennek az ellentmondásnak biztosan meg lesznek a következményei a személyiségfejlődésükben…” – Timi

Látogass el a Pepita.hu-ra és válogass kiemelt kedvezményeink közül!

hirdetés

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!