Miért fontos, hogy a gyermeked babával játsszon?

Miért fontos, hogy a gyermeked babával játsszon?
hirdetésLevilla Pöttöm Tanoda

Egy kisgyermek életében elengedhetetlen fontosságú, hogy megfelelő játékai legyenek, amelyekkel jól érzi magát, és amelyek bizonyos készségeket fejlesztenek. Ma már számos készségfejlesztő, vagy logikai játék létezik, amellyel gyermekünk szórakozhat, azonban egyes tanulmányok szerint egyik sem olyan fontos, mint egy játékbaba. Ennek jártunk utána!

A játék egyidős az emberiséggel

Nem csak az emberek életében és fejlődése során fontos a játék. Gyakorlatilag a legtöbb emlősállat utódainál megfigyelhető viselkedésminta a játék, amely során bármilyen elérhető tárgyat játékszerként tudnak használni, legyen az egy gesztenye vagy fadarab. Emberi játékszerek már az ősi civilizációk maradványai között is megtalálhatóak, például a Kr.e 3.000 – 1.500 között virágzó Indus-völgyi civilizáció településein is számos játékszert találtak a régészek: pici szekeret, madár alakú sípot vagy játékmajmokat.

Az ősi Egyiptomban a gyerekek már olyan babákkal játszottak, amelynek mozgatható végtagjaik és parókáik voltak – ezek kőből, agyagból és fából készültek. Később az ókori görög városállamokban a babákat viaszból vagy terrakottábból készítették – ezt később a rómaiak is átvették.

Gyakorlatilag a játék baba az egyik legősibb és legelterjedtebb játékszer. A fent említett egyiptomi változattól kezdve a történelem minden korszakában léteztek – még a sötét középkorban is. A 19. századra már egyes babák azt is ki tudták mondani, hogy „Mama”. Bár az anyaguk, kialakításuk és képességeik is megváltoztak – egy dolog nem változott: a gyerekek szeretnek babázni!

A játék nem játék!

Infinety hirdetés

Nagyon fontos szerepe van a babázásnak a gyerek fejlődése szempontjából a pszichológusok, családterapeuták szerint. A babázásnak szerepe van a gyermek értelmi, a szociális, az érzelmi és a nyelvi fejlődésében is.

babázás

A pszichológusok gyakran két játéktípust különböztetnek meg: a funkcionális és a szerepjátékot. Az előbbinél a gyerekek a játékokat az elsődleges céljukra használják, például dobálják a labdát. A szerepjáték nevéből ne vonjunk le messzemenő következtetést, ez sokkal összetettebb dolog, hiszen nem csak arról van szó, hogy a gyerek kitalál egy történetet a babájához, hanem arról is, amikor az eredeti rendeltetésüktől eltérő dolgokra használják a tárgyakat – például a fakanalat dobverőnek.

Gyakran tapasztaljuk szülőként, hogy a kisgyermek színlelt beszélgetést folytat a babával, neveli, feladatot ad neki, fürdeti, stb… Ez a szakértők szerint igen komoly előrelépést jelent a gyermek kognitív képességeinek fejlődésében. Ez azt jelenti ugyanis, hogy kialakulóban van a szimbolikus gondolkodás. Érdekes, hogy amikor a gyermekjáték közben kitalál történetek, vagy elkezd mesélni arra érdemes odafigyelni, hiszen minden ilyesmi visszajelzés a szülők és a pedagógusok számára a gyermek emlékezetéről, fantáziájáról vagy beszédének fejlettségéről is. Ahogy visszajelzés lehet az is, ha gyerek például az agresszió jeleit mutatja a babával szemben.

Nagyon fontos, hogy akármilyen képtelen történetet játszik a gyermekünk: nem szabad butaságnak minősíteni, mert ezzel elbátortalanítjuk őket. A történetekkel, amelynek központjában gyakran ott van a kedvenc játékbaba, a képzelőerejük és a kifejezésmódjuk is fejlődik és semmilyen negatív hatással nem lesznek ezek a gyermek fejlődésére – később a valós ismeretek megfelelő időben történő megszerzése során a helyére kerülnek a dolgok.

A játékbaba abban is segít a kicsinek, hogy felkészüljön a felnőtt életre. Kisiskolás korban például óriási szerepe van a szerepjátékoknak. Ilyenkor szerepeket, tevékenységeket utánoznak, különféle helyzetekbe kerülnek, de biztonságos körülmények között: a szobájukban, gyakorolják a felelősséget anélkül, hogy valódi felelősséget kellene vállalniuk.

A játék tehát nem csak az aktív pihenés része,
hanem a fejlődés eszköze, módja is egyben!

Tedd változatossá a játékot!

Ha a gyermekednek van kedvenc babája, akkor meglepheted őt hozzá illő babaruhával, babaágyneművel – ezzel is lehetőséget teremtve, hogy a kisgyermeked változatosabban tudjon játszani, helyzetekbe kerülni.

dodajatek.hu

Ha nagyon különleges ajándékot szeretnél, akkor nézz szét a dodajatek.hu weboldalon, ahol kézzel készült babaruhák, babaágyneműk széles választékával találkozhatsz!

Baba ágyneműk az önfeledt játékhoz!Minden kislány szereti kicsiben eljátszani azt, amit anyukája csinál nap közben; fő…

Közzétette: Doda Játék – 2017. február 16.

fotó: pixabay.com

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkMég több bölcsödei és óvodai férőhely lesz
Következő cikkHa nem vagy gyermek, akkor sosem nősz fel

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.