Csak azt sajnálom, hogy a babaillatot nem tudom megörökíteni!

Kulcsár Csilla, újszülött fotózás

Vannak fotóművészek, akik a természet apró rezdüléseit örökítik meg fénykép formájában és akad olyan is, aki az események hangulatát képesek óriási érzékenységgel átadni. Van egy fotós, aki az újszülötteket fényképezi egyedülálló módon. Portrénkban bemutatjuk Kulcsár Csillát, az újszülött fotózás specialistáját.

A babafotózás egy népszerű szakosodás a fotósok körében, hiszen a pici életeket lefotózni olyan élmény a fotós számára is, amely minden egyes alanynál egyedi és mégis csodálatos. Ezen belül kifejezetten az újszülöttekre specializálódni még különlegesebb feladat.

„Azért szeretek újszülötteket fotózni, mert nincsen különlegesebb időszak az ember életében ennél. Imádom megörökíteni azt a rövidke és törékeny pillanatot, ami a babák első néhány napján körüllengi a családot. Ezekben a napokban még különlegesebb a kismamák szinte szülés utáni és a kicsik nyugodt, életet sugalló kisugárzása is.” – válaszolta Csilla arra a kérdésre, hogy miért pont az újszülöttek fotózását választotta. – „Hozzá kell tenni, hogy különös bizalom is kell ehhez, amit minden szempontból igyekszem kiérdemelni. A bizalom azért fontos, mert egyrészt egy pár napos újszülötthöz sokszor még a nagyszülőket, rokonokat sem engedik be a szülők, ami rendjén van – én újszülött fotósként gyakorlatilag egyfajta különleges lehetőséget kapok: olyankor látni a kisbabát, amikor még óvják a világtól. Másfelől a képeknek is tökéletesnek kell lennie, hiszen ilyenkor az anyuka egyfajta kockázatot vállal: élete egyik legnehezebb és legcsodásabb napja után nem sokkal beenged egy vadidegent, hogy fotókat készítsen róla és a nagyon apró gyermekéről.”

Kulcsár Csilla, újszülött fotózás

Újszülött fotózáskor a szülők célja, hogy olyan emléket alkossanak a gyermekről, amely különleges és ritkaságszámba megy – ezeket a képeket szívesen nézik meg évek, évtizedek múlva, hiszen olyan pillanatait örökítik meg az életnek – minőségi módon, amelyre általában csak emlékezni szoktak az emberek – már aki emlékszik ezekre a percekre pontosan. „Ha még emellett megemlítem a sok pihe-puha kiegészítőt, amivel még emlékezetesebbé tehetjük a fotózást és ezzel együtt a baba első napjait otthon a családban. Persze nem a külsőség a legfontosabb – ez csak lehetőség. Önmagában egy újszülött fotózása izgalmas és csodálatos dolog.”

Keményen kell dolgozni a csodáért!

Az újszülöttek professzionális fotózása sok-sok türelmet és gyengédséget igényel. Mindemellett a megfelelő technikai tudás birtokában is lenni kell, hogy a szülőknek minőségi munkát tudjon átadni a fotós, de a legfontosabb a szenvedély, mely nélkül lehetetlen lenne ezt a ‘munkát’ végezni. Az újszülött fotózás nem pár kattintás a kiságy felett, sőt, Csilla hosszú órákat szentel annak, hogy a szülőkkel együtt megkomponálják a fotózás hangulatát, megbeszéljék a kellékeket – mindezt a baba igényeire szabva.

Kulcsár Csilla, újszülött fotózás

„Ahol testvér van, ott páros képeket is szoktam készíteni és szó szerint hihetetlen felismerés volt számomra, hogy az újszülött babák már pár naposan ‘felismerik’ a testvért, testvéreket és megnyugszanak a közelükben, ölükben. Ez valami csodálatos dolog!”

Az első újszülött fotók története

A legtöbb gyermekfotós a saját háza táján fedezi fel, hogy milyen csodálatos a gyermeket megörökíteni. Csilla is két imádnivaló kisgyermek édesanyja és saját gyermekeinek fotózása közben figyelte meg, hogy egy újszülött baba szinte percről percre változik.

„Számomra fontos, hogy megörökítsem az ő kis élettörténetének a kezdetét és az ezzel együtt járó törékeny és múlandó apróságokat, mint például a pihe-puha bőrét, a kis ráncocskákat a tappancsán, a törékeny pici körmöcskéket, az első hajszálakat, a mély álmot mely apró mosolyt csal az arcocskákra. Igazából egyetlen dolgot sajnálok, hogy a babaillatot nem tudom megörökíteni!”

Mikor érdemes újszülött fotózást rendelni?

Az újszülött babák fotózását életük első 10-12 napjában célszerű megejteni. A legideálisabb a harmadik és nyolcadik nap között, mert akkor a legaluszékonyabbak és szívesen fekszenek olyan pozíciókban, melyekkel csodaszép beállításokat lehet készíteni anélkül, hogy megzavarnánk a nyugalmukat.

Érdekes, hogy a legtöbb újszülött az úgynevezett pozícionálás – bugyolálás – során merül nagyon mély álomba. Életük második hetét követően a babák már nem alszanak olyan mélyen és egyéb élettani tényezők miatt már gyakrabban fel is ébrednek – természetesen ilyenkor is készülhetnek csodás képek, de az újszülött kor pár napjánál szinte nincs tökéletesebb élethelyzet.

Kulcsár Csilla, az újszülött fotós, aki mindenre felkészül

Gondosan válogatott, egyedi kellékek állnak a szülők rendelkezésére, melyből válogathatnak, ha szeretnének: kis sapkák, kis takarók, pici bodyk, puha hajpántok. De természetesen nem az a cél, hogy beöltöztessük a gyereket és divatbemutató készüljön az újszülöttel. Sokkal fontosabb a természetes szépség és tisztaság, melyet egy-két gondosan kiválasztott kiegészítővel kiemelni, hangsúlyozni lehet.

„Az újszülöttek egyébként a saját bőrükben mutatnak a legjobban – ezt mindig elmondom a szülőknek is. A szülők kérésére érthető okokból én megyek házhoz szinte mindig. A saját otthonukban természetes és autentikus közegben tudom fotózni a babával töltött első napok felejthetetlen perceit. Nincs is nagy igény a fotózáshoz, igazából egy babzsáknyi hely kell, meg egy ablak, amin bejön a fény. Mindig készül szimpla mindennapi fotó is, amikor csak egy lopott pillanatot csípek el például, ahogy az újszülött az anyukáját csodálja, vagy, ahogy az apukájára mosolyog.”

Az apukát nehéz meggyőzni

Csilla tapasztalata, hogy az apukák idegenkednek jobban attól, hogy egy vadidegen fotózza újszülött, pici babájukat, de általában hamar megnyugodnak, mikor látják, hogy ez nem a fotózásról szól, nincsenek felesleges giccsek és eszközök. Ez a babáról, a családról, azaz róluk szól.

„Minden szülőnek hálás vagyok, hogy az első napok részese lehetek. Nekem is olyan csodás élmény ez a munka, mint nekik!”

Kulcsár Csilla munkáit Facebook oldalán tudod megtekinteni, illetve itt tudod vele felvenni a kapcsolatot, ha igényed van újszülött fotózásra!

fotó: Kulcsár Csilla

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..