Mesterséges megtermékenyítés – az apán is múlik a siker!

Mesterséges megtermékenyítés

Nemcsak a nők, hanem a férfiak kora is hatással van a mesterséges megtermékenyítés sikerére: a 40-42 éves férfiaknál 46 százalékkal kisebb az esély a sikerre, mint a 30-35 éveseknél, ha nő partnerük 30 év alatti – ezt állapította meg egy amerikai tanulmány. Adta hírül az MTI.

A Harvard Egyetem kutatói majdnem 19 ezer mesterséges megtermékenyítéses (IVF) eset vizsgálata alapján közölték tanulmányukat a European Society of Human Reproduction and Embryology (ESHRE) kiadványában.

Nem tart örökké a férfi termékenység sem

A kutatás során megállapították, hogy a korábbi elméletekkel szemben a férfiak termékenysége nem tart örökké. Az életkor növekedésével a férfiak esetében a spermiumok mutálódhatnak, illetve a számuk is csökken, ami a sikeres megtermékenyítés esélyeit csökkenti. Korábbi kutatások már jelezték, hogy az idősebb sperma esetében nagyobb az esély a genetikai hibákra, egyebek mellett az autizmus és a skizofrénia gyermekkori kialakulásával is kapcsolatba hozták.

Ennyi múlik az apán…

A tanulmány szerint a 40-42 éves férfiaknál 46 százalékkal kisebb az esélye a mesterséges megtermékenyítés sikerének, mint a 30-35 éveseknél, ha partnerük 30 év alatti. A gyermekvállaláshoz két ember kell és az tény maradt, hogy a nők életkora nagyobb hatással van erre, mint a férfiaké. Például egy 35 éves nőnek nagyobb esélye van egy 30 év alatti férfipartnerrel a sikeres mesterséges megtermékenyítésre, mint ha a partnere idősebb. A kutatók még vizsgálják, hogy mi az oka az életkor növekedésével arányos termékenységcsökkenésnek a férfiak esetében, ugyanis ez nem teljesen világos. Laura Dodge, a Harvard Egyedem orvos karának kutatója elmondta:
“Míg a nők esetében a kor előrehaladásával főleg a kromoszóma rendellenességek miatt csökken a termékenység, a férfiak életkorának a terhességre gyakorolt hatása kevésbé megmagyarázható.”

35 felett, ha biztosra mennél

Dodge a termékenység sikerét elősegítendő azt javasolta a 35 éven felüli férfiaknak, hogy mivel a hatásmechanizmus nem világos, az a legjobb, amit tehetnek, hogy egészséges életmódot folytatnak. A megfelelő étrend és mozgás javítja a spermiumok minőségét, növeli a mennyiséget, így nagyobb a termékenységre az esély.

Raj Mathur nőgyógyász, a Manchester Fertility klinikai vezetője pedig hangsúlyozta, hogy további kiterjedt kutatásokra, nagyobb adatbázisok felhasználására lesz szükség a férfiak életkorának a mesterséges megtermékenyítésre gyakorolt hatásával kapcsolatban. Amint a kutatások kapcsán újabb információhoz jutunk, leközöljük a Babafalva oldalon.

forrás: MTI
kép: pixabay.com

Erről a témáról a Meddőség rovatban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkCsak azt sajnálom, hogy a babaillatot nem tudom megörökíteni!
Következő cikkFogamzásgátlás terhesség után

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..