Menetrend az otthonszülés szabályozására

A biztonságos kórházon kívüli szülés szabályozásához törvénymódosításra, kormányrendeletre és miniszteri rendeletre van szükség. A szabályozást olyan törvénymódosításnak kell megalapoznia, amely kimondja az anyák önrendelkezési jogát a kórházon kívüli szülés választásához.

Tavaly decemberben a Parlament elé került a szükséges törvénymódosításra vonatkozó javaslat, amelyet várhatóan tavasszal tárgyal meg az országgyűlés. A kormányrendelet tárcaközi vitája már megkezdődött.

Senki nem maradhat segítség nélkül

Az Egészségügyi Minisztérium, ahogy tervezte, az otthonszülést szabályozó rendeleteket csak június végén lépteti hatályba. Erre azért van szükség, hogy legyen elég idő a felkészülésre, a megfelelő képzést és vizsgát biztosító tanfolyam előkészítésére. A nyári hatálybalépés biztosítja azt, hogy a tanfolyam elindulásáig hátralévő időben se maradjon segítség nélkül az az anya, aki az otthonszülést választja. Még a jogilag rendezetlen helyzet is jobb, mint annak a lehetősége, hogy egyes anyák segítő közreműködők nélkül vállalkozzanak otthoni szülésre.  Az otthonszülés kísérésében gyakorlatot szerzett szülésznők és bábák tehát addig is segíthetik az otthonszülést végző anyákat. A törvénymódosítás tehát késlekedést nem jelent a szabályozásban, hanem a biztonságot erősíti.

Javaslat

Az Egészségügyi Minisztérium addig is azt kéri az otthonszülést választó anyákat és a szülést kísérő közreműködőket, hogy a miniszteri rendeletben megfogalmazott szakmai követelményeket, mint ajánlást alkalmazzák.

Az alapelvek változatlanok

Az Egészségügyi Minisztérium szándéka változatlanul az, hogy azok, akik kórházon kívül kívánnak szülni, a döntésüket ne féllegális, bizonytalan körülmények között, hanem józan szabályok mellett hozhassák meg, garantálva számukra a minden kismamának járó méltóságot és biztonságot.

  1. A legfőbb követelmény az újszülött biztonsága.
  2. A szülő nőknek joguk van dönteni a szülés helyszínéről.
  3. Minden kismama és baba egyformán fontos, nem lehet különbséget tenni közöttük aszerint, hogy hol van a szülés helyszíne. Ez vonatkozik a szükséges egészségügyi ellátásra, a társadalombiztosítás megfelelő támogatására vagy az anyakönyvezés gyakorlatára is.
  4. A cél az, hogy a kismama olyan ésszerű feltételek teljesülése esetén szüljön kórházon kívül, amelyek a saját és a baba biztonságát a lehető legnagyobb mértékben garantálják.
  5. 5. Olyan életszerű szabályozást készítünk, amely alapvetően a közreműködők felelősségét határozza meg, nem tartalmaz feleslegesen szigorú megkötéseket, de nem tesz felelőtlen engedményeket sem a biztonság kárára.

Újabb egyeztetés

A jövő hétre az egészségügyi miniszter, a tavalyi egyeztetés folytatásaként, újabb megbeszélésre hívja az érintett szereplőket.

Forrás: www.eum.hu

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkMi fán terem a coach?
Következő cikkFarsangi jelmezek: ötletek babáknak, gyerekeknek

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..