Mi fán terem a coach?

admin_2255.jpg

Gyesen lévő anyukákat is várnak az első, ingyenes Coach Orientációs Workshopra. Mivel a coach képzések ára elég borsos, érdemes végiggondolni, mielőtt egy komolyabb tanfolyamra befizetünk: biztosan coach szeretnék-e lenni? A szervezőt, Komócsin Laurát kérdeztük a részletekről.

– Honnan jött az ötlet, hogy ilyen workshopot szervezzenek?

Mint coach supervisort (aki coach-okat coach-ol) sokan megkerestek az elmúlt fél évben, hogy adjak tanácsot: legyen-e coach, és ha igen, hogyan. Mivel coach vagyok és nem tanácsadó, ezért erre választ én nem adhatok: beszélgetéssel, irányzott kérdésekkel segítettem őket a döntés önálló meghozatalában. Egy idő után olyan sok  megkeresés érkezett, hogy praktikusnak tűnt, hogy szervezzünk egy workshopot, ahol találkozhat már gyakorló coachokkal, illetve hasonló cipőben járó, azaz választás előtt álló pályakezdőkkel.

– Miért kínálják ingyenesen az orientációs workshopot?

A coach-képzések időben és anyagiakban is áldozatot kívánnak a résztvevőktől. Ezért megéri időt és energiát szánni arra, hogy megértse a jelentkező: tényleg coach akar-e lenni, s ha igen, hogyan és milyen területen.

A Business Coach Szakmai Közösség egyik célja a coaching hazai elismertetése, a hazai coaching színvonalának emelése, a szakma minőségbiztosítási elveinek kidolgozása és megvalósítása. Számunkra, mint szakemberek számára fontos, hogy leendő kollégáink is minőségi szolgáltatást nyújtsanak, ezzel is erősítve a szakma megbecsülését.

Komócsin Laura– Interneten is fel lehet mérni a képzési lehetőségeket, ez alapján nem elég dönteni?

Néhány szavas leírásból nehéz valós képet kapni, kinek melyik képzés lenne a legmegfelelőbb. Más az igénye egy olyan érett személyiségnek, aki már számos önismereti tréningen vett részt, és más annak, aki szeret csoportban, prezentációkon átmenve megismerkedni a szakirodalommal.

– Úgy gondolja lesz, aki a workshop után mégsem ezt a szakmát fogja választani?

A legtöbb coach képzést megelőzi egy interjú, felvételi elbeszélgetés. Mégis úgy érezzük, mint független szakmai szervezet, hogy keveseket utasítanak vissza. Úgy gondoljuk, aki nagyon nem erre született, az a workshop 3 órája alatt már ráébredhet erre. Mielőtt több hónapot és többszázezer forintot ráfordítva, az első ügyfélnél szembesüljön azzal, hogy nem ez az ő útja.

– Milyen témákat érintenek?

A témákat az eddigi megkeresések alapján állítottuk össze, de rugalmasak vagyunk: a jelentkezési lapon minden részvevő megjelölheti, milyen téma érdekli még ezeken kívül. Az általunk ajánlott tematika a következő:

 • Ki a coach, mit csinál, miben más, mint  egy tanácsadó vagy tréner?
 • Milyen személyiséggel, adottságokkal kell rendelkeznie egy coachnak?
 • Miért jó a coach élet? (coach óradíjak)
 • Hogyan lehet valakiből coach? (áttekintés a hazai coach képzésekről)
 • Szakirodalom-ajánlás
 • Coach minőségbiztosítás
 • Mi a különbség a baráti beszélgetés és a coaching között?
 • Hogy is megy ez a gyakorlatban?
 • Konkrét sikertörténetek – coaching összefoglalók, esettanulmányok
 • Ízelítő gyakorló coachok életútjából
 • Ízelítő coach technikákból, módszerekből, eszközökből.

– Kiket várnak az orientációs workshopra?

Mindazokat, akik coachingolásra szeretnék adni a fejüket, vagy hallottak már a szakmáról, és hiteles képet szeretnének kapni róla. Várunk másoddiplomás fiatalokat (humán vagy közgazdasági szakterületű egyetemekről), gyesről visszatérni készülő értelmiségi anyukákat és pályaváltáson gondolkodó középkorú tanácsadókat, trénereket, vezetőket egyaránt.

– Gyesen lévő anyukákat is vártok a workshopra. Ezek szerint egy coach munkája összeegyeztethető a családi élettel?

Igen, ez pont egy olyan munka, ami jól összehangolható a családi élettel. Nekem is és a többi 8 coach társamnak is kicsi gyerekei vannak és csak napi 1-2 órát dolgozunk.

– Mikor lesz ez az ingyenes workshop és hol lehet jelentkezni?

2008. február 15.-én, pénteken, 9 órától 12 óráig, Budapest belvárosi helyszínen. (A pontos helyszín a jelentkezők számának függvénye.) E-mail-ben az info@businesscoach.hu címen kérhető jelentkezési lap és bővebb információ is.

Kapcsolódó link: www.businesscoach.hu

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..