Állásfoglalás a gennyes agyhártyagyulladás megelőzéséről

gennyes agyhártyagyulladást okozó meningococcus B és C elleni védőoltás

A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete (HGYE) üdvözli az egészségügyi államtitkárság döntését, amellyel a jövő évtől térítésmentessé teszi a két év alatti gyermekek számára a gennyes agyhártyagyulladást okozó meningococcus C elleni védőoltást.

A több mint 1500 házi gyermekorvost képviselő szervezet rámutat: a meningococcus C védőoltás ingyenessé tétele mérföldkő az életveszélyes betegség megelőzésében, ugyanakkor felhívja az egészségpolitikai döntéshozók figyelmét arra, hogy a megbetegedések túlnyomó többségért Magyarországon és egész Európában a baktérium B és C csoportjai együttesen felelősek, ezért a fertőzések megelőzéséhez – mindkét típus ellen – államilag támogatott vakcinációra van szükség.

„Örvendetes, hogy a hazai egészségügyi döntéshozók is felismerték a gennyes agyhártyagyulladás elleni térítésmentes védekezés szükségességét. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy az ingyenes meningococcus C védőoltás mellett – lehetőleg már azzal egyidőben – a meningococcus B elleni vakcina is az államilag támogatott védőoltások közé kerüljön. Az epidemiológiai adatok ugyanis azt mutatják, hogy az elmúlt években Magyarországon is többségbe kerültek a meningococcus B okozta agyhártyagyulladásos megbetegedések és halálesetek” – hívta fel a figyelmet dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke.

Az Országos Epidemiológia Központ adatai szerint a 2015 során diagnosztizált 36 hazai gennyes agyhártyagyulladásos megbetegedés 75%-át a baktérium B szerocsoportja (27 beteg), 16,7%-át (6 beteg) pedig a C szerocsoportja okozta. Tavaly a korábbi éveknél is nagyobb arányban betegedtek meg csecsemők és 5 év alatti kisgyermekek: a betegek közül 14 csecsemő, további 10 kisgyermek pedig 1-5 év közötti volt.

A gennyes agyhártyagyulladás veszélyességét jól mutatja, hogy 2015-ben itthon minden negyedik beteg belehalt a fertőzésbe. A regisztrált kilenc haláleset közül hatot B, kettőt C és egyet ismeretlen típusú meningococcus baktérium okozott.

Az elhunyt betegek háromnegyede 5 évesnél fiatalabb volt, a 14 megfertőződött csecsemő közül pedig öten belehaltak a betegségbe.

A 2013 júliusa és 2014 júniusa között bejelentett fertőző agyhártyagyulladásos esetek több mint feléért ugyancsak a meningococcus B volt a felelős. Ebben az időszakban három fertőzés is a beteg halálával végződött – mindhárom eset hátterében B típusú fertőzés állt.

Póta György hozzátette: a 2013-ban kifejlesztett és 2014 óta Magyarországon is elérhető meningococcus B elleni oltás állami támogatását különösen szükségessé és indokolttá teszi, hogy magas patikai ára miatt a legtöbb család nem engedheti meg magának a vakcina megvásárlását.

A Meningococcus-ról

Az agyhártyagyulladás (meningitis) egyik legveszélyesebb és legsúlyosabb változatát, a fertőző agyhártyagyulladást a meningococcus baktériumok okozzák. A meningococcusok tokkal körülvett baktériumok, a tok alapján különböző típusaikat az ABC betűivel jelölik.  Az agyhártyagyulladást okozó baktériumtörzsek közül Európában a B, illetve a C típus előfordulása a leggyakoribb.

A meningococcus fertőzés ritka, de rendkívül gyorsan kialakuló, életveszélyes betegség, amely elsősorban a csecsemőket és a kisgyermekeket, másodsorban pedig a tinédzsereket veszélyezteti. A fertőzés nem korlátozódik a legyengült immunrendszerű emberekre: a betegség az egyébként teljesen egészséges szervezetet is megtámadja. Veszélyessége abban is rejlik, hogy az agyhártyagyulladás megtévesztő, enyhe tünetekkel kezdődik és a betegek sokszor későn, csak a betegség kialakult fázisában jutnak el orvoshoz.

Forrás: hgye.hu
Fotó: pixabay.com

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..