Mennyi idős kortól utazzon a baba?

Vajon létezik ideális életkor a gyerek szempontjából, amelyet érdemes figyelembe venni a közös családi utazás megszervezésekor?

Mindig nagy utazók voltunk, így mikor első gyermekünket vártuk, kicsit féltünk is, hogy fel kell majd adnunk a jövés-menést. Sok baráti házaspár ki sem mozdult a gyerekével, riasztotta, hogy mit fognak szólni mások, ha sír a baba, hogy fogják szoptatni, pelenkázni.

A nyugodt utazásban nagy segítséget jelentenek az utazóágyak.
Tekintsd meg a Pepita.hu utazóágy kínálatát! ›››
Utazó járókák ›››

Menni vagy ne menni?

Én alig vártam, hogy elinduljunk, kiszakadhassak a mindennapokból. Az első közös nyaralásra kisbabánk 3 hónapos korában indultunk, 2 órányi távolságra volt. Az első utazásra ennél hosszabb útra nem indulnék el egy csecsemővel. Azóta 16 év telt el, és 4 gyerkőccel járunk nyaralni. Bizton állíthatom, hogy kisgyerekkel sokkal egyszerűbb várost nézni, ül a babakocsiban, nézelődik, nem ő mondja meg, hogy mit csináljunk, nem hisztizik, hogy nem akar múzeumba menni, együnk vattacukrot egész nap stb. Párizsba is vittük az akkor 1 éves, babakocsis gyerekünket és ennek még olyan előnye is volt, hogy nem kellett órákon keresztül sorban állni a Louvre előtt, hanem a kígyózó sor előtt beengedték a babakocsisokat.

Autóban a babával – Utazási tippek

Ha kisbabával utazunk, neki mi jelentjük a biztos pontot, tulajdonképpen a környezet mindegy neki. A szállásválasztásnál a legfontosabb, hogy az otthoni körülményeket tudjuk neki biztosítani, jól tudjon aludni. Ha otthon külön szobában alszik, akkor foglaljunk apartmant, ha kiságyban alszik, legyen a szállodában rácsos ágy, persze a hozzá tartozó gyerekágyneművel, tudjuk a kicsit fürdetni, ételt melegíteni számára. Ne kelljen bepakolni a fél háztartást, ha útnak indulunk. Sok szálloda fel van most már készülve a kisgyermekes családok fogadására is. Tájékozódjunk! Nagy könnyebbség, hogy több szállodában babakocsit is lehet kérni, bérelni.

Családi apartman: Jobb, mint a szállodai szoba? Előnyök és hátrányok

Sok szülőtől hallom, hogy azért nem utaznak kisbabájukkal, mert fél, hogy megborul a napirendje, kizökken a megszokott rendből. A tapasztalatom az, hogy a kicsik nagyon jól alkalmazkodnak, képesek a babakocsiban, a hordozókendőben is órákat aludni, míg mi nézelődünk.

A kisbabás utazás sikere azon múlik, hogy mennyire tudunk mi magunk kizökkenni a megszokott napi rutinból, átlépni beidegződéseinken, kilépni saját komfortzónánkból, újratervezni, ha kell. Ne féljetek elindulni, ha szerettek utazni, ne gubózzatok be amiatt, mert kisbabátok van!

fotó: Freepik

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A KidsOasis-minősített családbarát szálláshelyek társalapítója és ügyvezetője vagyok, négy gyerekes édesanyaként. Az első, egyetlen, hiteles családbarát szálláshely minősítési rendszer, amely belföldi szálláshelyek családbarát minősítésével foglalkozik. Mottónk: OTTHONI KÉNYELEM A BABÁKNAK, KALAND ÉS JÁTÉK A NAGYOBBAKNAK, PIHENÉS ÉS FELTÖLTŐDÉS A SZÜLŐKNEK, KÜLÖNLEGES TÖRŐDÉS AZ EGÉSZ CSALÁDNAK.
Előző cikk26 óvoda kapott idén Kincses Kultúróvoda címet
Következő cikkHogyan tanítsuk meg gyermekünket ollóval bánni?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..