Mennyit igyanak a kisgyermekek?

A felnőttekhez képest a csecsemők és a gyermekek testének víztartalma jelentősen magasabb, éppen ezért érzékenyebbek a kiszáradás szempontjából. Számukra a folyadékbevitel nemcsak az elveszített víz pótlása miatt fontos, hanem a növekedés vízigényének kielégítésére is. Mennyi folyadékot fogyasszanak a kisgyerekek naponta, és melyek a kiszáradás tünetei? Az eligazodásban a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége volt a segítségünkre.

A kisgyermekek figyelme könnyen elterelődik a szomjúságról, pl. játék közben, a csecsemők esetében pedig ehhez még kommunikációs nehézségek is társulnak. A kiszáradás veszélyét gyermekkorban tovább növeli az esetükben nagyon gyakran fellépő, pl. vírusos, illetve bakteriális fertőzésekhez, táplálék intoleranciához társuló hasmenés vagy hányás. A gyermekkori kiszáradás jeleinek korai felismerése sok esetben nagy kihívást jelent a szülőnek, gondozónak a már előzőekben említett érzékenység és a kommunikációs nehézségek miatt. A különböző mértékű dehidratált állapot jeleit, tüneteit foglalja össze az alábbi táblázat.

A különböző fokú kiszáradás jelei, tünetei gyermekkorban

 Normál állapot vagy enyhe mértékű kiszáradásKözepes mértékű kiszáradásSúlyos kiszáradás
Légzésnormálisnormális vagy felgyorsultmély („sóhajtásszerű”)
Végtagokmeleghideghideg, nyirkos
Szemeknormálisenyhén beesettmélyen beesett
Szívverésnormálisnormális vagy szaporaszapora vagy lassú
Mentális állapotébernormális, fáradt vagy nyugtalanapátiás, zavart
Száj és nyelvnedvesszárazkiszáradt
Pulzusnormálisnormális vagy csökkentgyenge vagy könnyen elnyomható
Bőr rugalmassága (turgora)rugalmas, a bőrredő azonnal kisimula bőrredő 2 másodpercen belül kisimula bőrredő 2 másodpercen túl simul ki
Könnyekészlelhetőcsökkentnincs
Szomjúságérzeta szokott módon és mennyiséget iszik vagy visszautasítja a folyadékotszomjasnagyon keveset iszik vagy képtelen az ivásra
Vizeletnormális vagy kevesebbkevesebbminimális

Az enyhe-közepes kiszáradás még otthoni körülmények között, általában a megszokott étrend és szájon át történő folyadékpótlás (50 ml/testtömeg kg) mellett kezelhető. Az ennél súlyosabb mértékű kiszáradás azonban már kórházi ellátást igényel.Megfelelően hidratáltnak tekinthető az a gyermek, akinél a testtömeg csökkenés 3 százaléknál alacsonyabb mértékű, illetve normális testi tüneteket mutat. Enyhe-közepes mértékű kiszáradásról beszélünk, ha a tömegvesztés 3-9 százalék közötti, súlyos kiszáradás esetén a tömegveszteség meghaladja a 9 százalékot. Csecsemők, tipegők esetén gondolni kell a kiszáradásra azon esetekben is, ha a kutacsok (a csecsemő koponyájának puha alkotórészei, amelyek a fejtetőn, a fej oldalsó és hátsó részén, a koponyavarratok találkozásánál helyezkednek el) besüppednek és/vagy kevesebb pelenka fogy a megszokottnál.

Mennyit igyanak a kicsik?

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) által a 0-8 éves gyermekek számára megállapított vízbeviteli referencia értékek a következők.

ÉletkorBevitel
Csecsemő0-6 hónapos680 ml/nap vagy 100-190 ml/kg/nap
Csecsemő6-12 hónapos800-1000 ml/nap
Gyermek1-2 éves1100 – 1200 ml/nap
Gyermek2-3 éves1300 ml/nap
Gyermek4-8 éves1600 ml/nap

A táblázatban szereplő vízmennyiségek magukba foglalják az italokkal és ételekkel együttesen elfogyasztásra javasolt mennyiséget.

Milyen folyadékot válasszunk?

A hat hónapnál fiatalabb, kizárólag anyatejjel táplált csecsemők folyadékigényét a szoptatás önmagában fedezi, így esetükben általában még nagy melegben sincs szükség arra, hogy vizet is kapjanak. A tápszerrel táplált, 6 hónapnál kisebb babák és a 6-12 hónapos csecsemők esetében szükséges lehet a tápszer, illetve az egyéb táplálék kiegészítése vízzel.

A víz és a tej/tápszer mellett a nagyobb gyermekek folyadékbevitelét színesíthetik a különféle egyéb italok, például valódi gyümölcs- és gyógynövény teák, tejalapú italok, hígított gyümölcs- és zöldséglevek.

udito-italok

Figyeljünk arra, hogy az italokat csak kismértékben édesítsük, ahol lehetséges, pl. ízletes gyümölcsteák esetében, az édesítőszert teljesen hagyjuk el. Hányás, hasmenés esetén a gyógyszertárban beszerezhető orális rehidráló folyadék adása javasolt.

Tippek, tanácsok:

• Kínáljuk folyadékkal a gyermekeket, mielőtt elengedjük őket játszani, és rendszeresen emlékeztessük őket az ivásra.
• Tartsunk folyamatosan készenlétben olyan innivalót, amit a gyermek szívesen elfogad. Minden ital, a víz mellett a tej és tejes italok, a zöldség- és gyümölcslevek, és egyéb innivalók is hozzájárulnak a gyermek vízigényének kielégítéséhez.
• Az italok mellett számos élelmiszer víztartalma is beleszámít a vízfelvételbe. Nagy víztartalommal rendelkeznek többek között a zöldségfélék, gyümölcsök, a levesek, raguk, pudingok, jégkrémek, mártások.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkGyermekmegőrző nyílt az Uzsoki Utcai Kórházban
Következő cikk10 terhességi mítosz

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..