Mentők és rendőrök az otthonszülésnél

otthonszülés-80x80.jpg

Hétfőn az éjszakai órákban a mentőszolgálat munkatársait egy otthonszüléshez riasztották egy fővárosi lakáshoz. A mentősök a helyszínen egy oxigénhiányos állapotban lévő újszülöttet láttak el, majd egy gyermekklinikára szállították. Az édesanyát rendőri segítséggel akarták kórházba kényszeríteni.

„A szülés gyorsan, simán zajlott, de sajnos, megszületése után az újszülöttnél légzészavar lépett föl. Ezért a helyszínre érkezett bába értesítette a mentőket. A kisbaba már sokkal jobban van. A kórházban a méhen belüli fertőzés kórisméjét állították föl, nem pedig a szülés vagy otthonszülés következtében létrejövő oxigénhiányt.” – olvashatjuk Geréb Ágnes közleményében a Napvilág Születésház honlapján.

A mentőegység tagjai kórházba kívánták szállítani a csecsemő édesanyját is. Mivel a gyermekkórház a gyermekágyas anyának elhelyezést biztosítani nem tud, az édesanya nem egyezett bele abba, hogy őt másik kórházba vigyék. Így újszülöttje mellett tudott maradni.

Mivel az édesanya megtagadta a kórházba szállítást, a mentők rendőri segítséget kértek. A kiérkező rendőrök azonban nem tudtak bejutni a lakásba, ezért a mentőszolgálat munkatársaival történt egyeztetést követően a helyszínről távoztak.

Otthonszülőket zaklatnak a rendőrök

Az Alternatal Alapítvány és a Születésház Egyesület a hétfő esti eset kapcsán felháborodását fejezik ki a rendőrségi eljárással kapcsolatban, “amelynek során az otthonszülést választó – egyébként – egészséges édesanyát arra próbálták kötelezni, hogy menjen kórházba. A rendőrségnek nincsen jogszabályi alapja ugyanis arra, hogy bárkit egészségügyi szolgáltatás igénybevételére kötelezzen” – szögezték le.

Az otthonszülések kapcsán tanúsított rendőrségi intézkedések miatt a Születésház Egyesület, valamint az Alternatal Alapítvány általános vizsgálatot indítványoz az Országos Rendőr-főkapitányságnál. Az utóbbi időben ugyanis nem ez az első eset, amikor otthonszülés során rendőrök jelennek meg a szülők házánál és jogszabályi alap és felhatalmazás nélkül intézkedni akarnak.

Mint írták, minden törekvésük ellenére Magyarországon – az európai országoktól eltérően – az otthonszülés nincsen szabályozva és ennek a jogi szabályozatlanságnak az egyik következménye véleményük szerint, hogy “az otthonszülésben dolgozó szakemberek felelősségét – az európai gyakorlatoktól eltérően – minden esetben büntetőeljárás keretében vizsgálják”.

Forrás: Babafalva – MTISzólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkKalas Györgyi: Anyakönyv – 20% kedvezmény
Következő cikkRózsával köszöntik a babákat

1 KÉRDÉS

  1. Felháborító, hogy egy háborítatlan szülést felvállaló frissen szült édesanyát BÁRKI arra kötelez, hogy elváljon gyermekétől és kórházba menjen.Egészséges, normális szüléshez nem kell kórházi ellátás!Dr Geréb Ágnestől nagyon sok orvos tanulhatna, nem vádaskodni kell, hanem bevezetni a kórházakba az ő hozzá állását!!Egy szülésznő, aki 4 gyermeket szült, 3-at természetesen beavatkozások nélkül!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..