Rózsával köszöntik a babákat

rozspark_lead.jpg

Minden tavasszal rózsatövek ültetésével köszöntik a IX. kerületi  József Attila-lakótelepen az új kis lakókat. A Babák rózsaparkját egy lakótárs kezdeményezésére hozták létre még 2007-ben, és azóta minden évben ünnepség keretén belül ültetik el az újabb rózsatöveket.

Ferencvárosi lányok, asszonyok összefogásával jött létre az Írisz Családi Kör. Tagjai önkéntesként, támogatások megszerzésével szeretnének minél népesebb női, családi közösséget létrehozni a József Attila lakótelepen. 2007-ben a Születés Hete rendezvénysorozat IX. kerületi programjait szervezték, amikor felkarolták egy lakótársuk – Valentin Józsefné – kezdeményezését arra, hogy fogadjuk szeretettel és egy rózsatővel a lakótelepre születő új babákat.

A lakótelepi Babák Rózsaparkja kialakításával hagyományt teremtettek. A rózsatövek átadására, a babák köszöntésére minden évben májusban egy kis ünnepség keretében kerül sor a  Pöttyös  utcai  bölcsőde  előtt kialakított pihenőparkban. Ilyenkor az előző év május 1. és az adott év április  31. között született babák neve (azokból a családokból, akik részt kívánnak venni ebben) felkerül a parkban elhelyezett köszöntő táblára. Idén először merült fel, hogy a kicsi baba érkezésével a kimaradó nagytestvérnek fájna a szíve, így most nem csak egészen kicsik, hanem nagytestvérek is kaptak rózsát.

– Ilyenkor lehetőség adódik mind a szülőknek, mind csemetéiknek, hogy egymást megismerhessék. Remek lehetőség ez minden anyukának, hogy babavárással és gyermekneveléssel kapcsolatos élményeiket, problémáikat megoszthassák egymással, míg gyermekeik önfeledten játszadozhatnak és ismerkedhetnek. Bízunk benne, hogy ez  összekötő kapocsként szolgálhat a lakótelepen élő kisgyermekes családok között. – mondja Velenczei Ágnes, a rózsapark egyik szervezője.

– Idén először bekapcsolódtak a már régi rózsás családok is. Fortuna Irén (egyik főszervezőnk) és Borbényi Évi a kézműves tanárunk kitaláltak egy könnyen megtanulható és elkészíthető rongybabát, amit több ilyen alkalommal a régi rózsás anyukák segítségével, a felhívásunkra otthonról hozott maradék anyagokból készítettünk el az idei babáknak ajándékul. A nagyobbacskáknak, akik a testvérük rózsája mellett utólag kerültek be a programba, Kunfalvy Annamari (másik főszervezőnk) Kisvakond ujjas bábot készített. – meséli Velenczei Ágnes.

A rózsapark a a lakótelepi részönkormányzat, a Feszofe, Ferencvárosi Önkormányzat, a kerületi védőnők, a Dési Művelődési Ház és a Bohus Biztonsági Szolgálat támogatásával valósult meg.

Kapcsolódó link: www.ferencvarosiszuletes.gportal.hu

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket.
Előző cikkMentők és rendőrök az otthonszülésnél
Következő cikkMikortól kell és milyen a jó gyerekcipő?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..