Mérgező ételtárolók és bolti bizonylatok

eteltároló-80x80.jpg

Bár örvendetes a BpA-tartalmú cumisüvegek betiltása a zöld szervezetek szerint, a szabályozást tovább kell szigorítani – derül ki a Levegő Munkacsoport közleményéből. Az egészségkárosító anyag megtalálható például egyes műanyag ételtárolókban is, de kiemelkedő kockázatot jelentenek a hőnyomott papírok (egyes bolti blokkok és a kártyás fizetés bizonylata) is.

A BpA a tudományos kutatások alapján felelőssé tehető a rákos megbetegedésekért (prosztata- és mellrák), a cukorbetegség, az asztma, a koraszülések és a szívbetegségek kialakulásáért, továbbá olyan hormonális zavarokért, mint a korai serdülés, az elhízás, a meddőség, de születési és agyi fejlődési rendellenességekért, viselkedési zavarokért is okolható. Vizsgálatok szerint a BpA már alacsony koncentrációban is magas kockázatot jelenthet, különösen a magzatok és a csecsemők számára.

A szabályozás további szigorítása azért elengedhetetlen, mert az egészségkárosító biszfenol-A megtalálható például egyes műanyag ételtárolókban is, amely az átlagos használat során kisebb mennyiségben, de melegítés, forró folyadék, mikrohullámok, UV-sugárzás és bizonyos anyagok (például savak, lúgok) hatására nagyobb mennyiségben szabadulhat fel a polikarbonát alapú műanyagból, és juthat be az abban tartott ételbe. (A Cincinatti Egyetem és a Szent István Egyetem közös kutatása szerint forró víz hatására rövid idő alatt akár 55-ször nagyobb mennyiségű BpA jut ki a cumisüveg anyagából, mint hideg állapotban.)

De kiemelkedő kockázatot jelentenek a hőnyomott papírok (egyes bolti blokkok és a kártyás fizetés bizonylata) is, mivel ezekben is található biszfenol-A, és lehetetlen kizárni, hogy állapotos nők érintkezzenek velük. Egy kutatás szerint 400 vizsgált terhes nő közül a legmagasabb BpA-koncentrációt a bolti pénztárosoknál mutatták ki. A veszélyes hőnyomott papírt azonban ki lehet váltani: az egyik legnagyobb francia élelmiszerfogalmazó áruházlánc, a Carrefour 2011 januárjában úgy döntött, hogy mind az 1600 egységéből kivonja a biszfenol-A-t tartalmazó blokkjait.

A hőnyomott papír és az ételtárolók mellett található BpA például az epoxigyantákban, fogtömésekben, műanyag  szemüveglencsékben, tintákban, CD lemezekben, sőt ruhákban is, ám ezek egészségügyi kockázata kisebb.

Sok vizsgálat igazolja, hogy már egészen alacsony koncentrációnak is szignifikánsan károsító hatása van. Fred vom Saal, a Missouri Egyetem biológusa szerint a hatéves gyerekek vizeletében például több BpA-ra utaló mellékterméket találtak, mint amennyi a laboratóriumi egereknél később rákot és egyéb egészségügyi problémákat okozott. Ezért a Levegő Munkacsoport sürgeti a hazai döntéshozókat, valamint a kereskedőket, hogy vonják ki a biszfenol-A-t azon termékekből, amelyekkel gyermekeket vagy magzatokat veszélyeztethetnek, így elsősorban az ételtároló edényekből és a bolti hőnyomott bizonylatokból.

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..