Meséld kívánságaid valósággá!

A képzelet teremtő ereje létezik, s hogy ez nem csak mese, azt Dr. Kádár Annamária mesepszichológus is bizonyítja. Könyvében a mesék érzelmi intelligenciát fejlesztő hatásáról és arról vall, hogy a mese olyan lelki táplálék, amely életre szóló nyomokat hagy.

Mese egy életen át
A mesét hallgató gyerekben kialakuló belső képeknek hatalmas jelentőségük van, mivel ez az érzelmi tudás, a mesékben kódolt információk elraktározódnak a jobb agyféltekében és később is hozzáférhetővé válnak, mint a legmélyebb életbölcsességek. Ez a tudás erőforrásként jelenik meg a krízis- és problémahelyzetben is. A pszichológus szerint “A mesepszichológia a bennünk levő erőforrások aktivizálására fókuszál, abból kiindulva, hogy minden megoldás, minden kérdésünkre a válasz már megvan a lelkünkben.”

A mese hatásmechanizmusa
A mese nem racionális, hanem mágikus módon készít fel a felnőtt létre. Nem a problémamentes élet ígéretét kapjuk meg tőle, hanem annak reményét, hogy még a legkisebbek, legesendőbbek is boldogulnak, ha nem hátrálnak meg az akadályok előtt. “Ha el merem képzelni a célomat, akár fizikai, akár lelki értelemben, az már fél siker, mert csupán az valósulhat meg kívül, amit belül is képes voltam megteremteni.”- mondja Annamária.

Használd a mesét tudatosan!
A meseterápia a mese gyógyító célú, tudatos alkalmazása, amely életkortól függetlenül segít a pszichés problémák, elakadások megoldásában. “Első lépésként fontos, hogy megtaláljuk azt a mesét, amely alkalmazható az aktuális problémára.”- mesél módszeréről Annamária. A mesében működik a mindennapok csodás véletlene, amikor a mesehős csak úgy “véletlenül” talál rá dolgokra. Ugyanígy működik a saját élethelyzetünkkel kapcsolatos analógia, “megérezzük”, hogy mi a megoldás. A mesékkel, szimbólumokkal való munka egy mélyebb, önismereti folyamatot igényel, nincsenek “instant” megoldások. A terápiás folyamatot Annamária a mesei hős próbatételeihez hasonlítja: a hősnek meg kell járnia a tévutakat, nem lehet megspórolni a kitérőket, sikertelenségeket. A hős vándorlása során elengedi régi szerepeit, meglátja a változásban a lehetőséget és képessé válik az új befogadására.

Betegségek kezelése mesével
A mese a belső képalkotás révén bármilyen betegség, zavar kiegészítő terápiájaként hasznosítható.  “A belső kép létrehozására az a relaxált, félig álomszerű helyzet a legalkalmasabb, amikor az agyunk alfahullámokat bocsát ki. Az alkotó vizualizáció során a képzeletünket használjuk fel arra, hogy létrehozzuk, amit szeretnénk.”- állítja a pszichológus. A belső képalkotáson alapul Simonton gyógyító képzelet technikája is, amely során a beteg szimbolikus formában maga elé vetíti immunrendszerét, és azt, hogy eredményesen küzdi le a betegséget. Kísérletek igazolják, hogy az imagináció befolyásolja az immunrendszer működését, a fantáziaképek és a hit pedig aktiválják a szervezet öngyógyító mechanizmusait.

Női félelmek
A nőiesség megélése, a megfelelés csapdájából való szabadulás, életkori krízisek és a veszteségek (abortusz, vetélés, meddőség) feldolgozása a leggyakoribb problémák, amelyekkel Annamáriát felkeresik.
“A leggyakoribb félelem, amivel találkozom, hogy mi lesz, ha nem találok megfelelő partnert, ha nem lesz gyerekem vagy ha nem leszek elég jó anya? A szorongás több testi tünetben megnyilvánulhat: gyomorpanaszok, nőgyógyászati megbetegedések, alvás és evészavar, szív és érrendszeri panaszok, szexuális zavarok.”- sorolja Annamária.
Amikor a mesét elutasítjuk és szembeállítjuk a realitásképpel, azt állítva, hogy mindennek ára van, akkor pontosan a bennünk levő gyermeket utasítjuk el. A kívánságok által adunk lehetőséget olyan dolgok megszületésének, amelyek a legmélyebb lényegünkkel függenek össze. Nagyon sok kívánság pont amiatt nem teljesül, mert védekezünk ellene.

Kívánságban fogant gyermek
A gyermek megfoganását a lélekben megszületett kívánság előzi meg. Ha először a lelkünkben születik meg a baba, akkor sokkal nagyobb eséllyel születik a világra is.
A nő lelkivilágának bizonyos területein az időé a főszerep, Csipkerózsika álmának semmi köze nincs az átokhoz, hanem amikor felkészült a felnőtt kapcsolatra, akor nyílik meg a tüskefal, és engedi át a kiráyfit. Ha nem siettetjük a dolgokat, ha a belső feltételek adottak, akkor a lány felébred és képes lesz kapcsolatot kötni, a lányból nőként újjászületni.