Meselovagok Napja – rendhagyó irodalmi gyermektalálkozó

meselovag.jpg

2012. május 25-én harmadszor rendezték meg a Meselovagok Napja elnevezésű rendhagyó, irodalmi gyermektalálkozót, melyen idén 150 sajátos nevelési igényű, nehezen kezelhető és hátrányos helyzetű gyermek mutathatta be tudását több kategóriában – például vers- és prózamondásban.

A Meselovagok Napját Hinda Vichi meseírónő, a Meselovagok-könyvek szerzője álmodta meg és indította útjára a Wesley Kincsei Általános Iskola és Gimnáziummal közös szervezésben három évvel ezelőtt. A verseny idei mottója Hinda Vichi egy verssora volt: „Higgy varázsos önmagadban!”

A rendhagyó irodalmi gyermektalálkozóra idén 150 – 5 és 18 év közötti – sajátos nevelési igényű, nehezen kezelhető és hátrányos helyzetű fiatal versenyző érkezett, akik több – vers- és prózamondás, vers- és novellaírás, meseillusztráció, Ki mit tud? (zene, tánc, dráma, ének) – kategóriában mutatták be tehetségüket és tudásukat. A legnépszerűbbnek a vers- és mesemondó verseny bizonyult, de a Ki mit tud? kategóriában is sokan szerepeltek. A szervezők és a közönség több ifjú költő, író és meseillusztrátor alkotását is hallották, olvasták és tekintették meg. Voltak, akik népi hagyományokat felvillantó színielőadást mutattak be, mások pedig bábokkal játszották el kedvenc történetüket.

A zsűri tagjai, a Magyar Irodalomterápiás Társaság képviselői, Rácz Zsuzsa író és a szakavatott pedagógusok nehéz helyzetbe kerültek, hiszen nagyon sok kiváló produkciót láthattak. Értékeléskor minden gyermeket önmaga képességeihez és nem társaikhoz mértek. A különböző hátrányokkal, fogyatékossággal küzdő gyerekek így nemcsak azt értették meg a találkozón, hogy ők maguk értékesek, fontosak, de megtanulták elfogadni társaik hibáit, másságát is.

A Meselovagok Napja irodalmi gyermektalálkozók célja, hogy perifériára szorult, nehéz helyzetben lévő gyerekek, fiatalok számára megteremtse a lehetőséget, hogy megmutathassák a bennük rejlő értékeket, valamint, hogy a külvilág is felismerje, minden gyermekben rejlik érték, mely odafigyeléssel, folyamatos pozitív megerősítéssel erősíthető, kamatoztatható.

A találkozó létrejöttét sokan segítették. Támogatói között voltak Vavyan Fable, Rácz Zsuzsa és Tara Monti írónők, az Animus és a Könyvmolyképző Kiadó. A gyermekek étkeztetésében a Budapest Party Service, a Fornetti, valamint a Péksnack nyújtott segítséget.

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..