Mikor jön el az ideje az ottalvós buliknak?

Mikor jön el az ideje az ottalvós buliknak?

Felkészült a gyermeked az első ottalvós bulira? Természetesen nincsenek röghöz kötött szabályok arra vonatkozóan, hogy mikor szabad először engedni a barátaiknál aludni a lurkókat. Teljes mértékben szülő és nyilván gyermek függő a helyzet. Csak hogy példát mondjak: néhányan már akár 4 éves korukban is készen állnak arra, hogy eltöltsenek egy egész napot és éjszakát egy barátjuknál, míg mások talán 12 éves korukban sem.

Engem viszonylag hamar elengedtek a szüleim a barátaimnál éjszakázni. Általános iskolás, alsós lehettem, amikor először ott alhattam a barátnőméknél. Bele is szerettem az izgatottságba, hogy bepillanthatok más emberek életébe és ha megtehettem volna minden hétvégét ott töltöttem volna, annyira tetszett az első pizsipartis alkalom. Pedig egész gyermekkoromban imádtam otthon lenni. Ezt az is bizonyította, hogy a hosszabb távolmaradások engem személy szerint elrettentettek. Sajnos a táborok és a többnapos kirándulások hosszú évekig nem voltak a szívem csücskei. A szüleim engedtek volna, de nem mindig akartam menni. Ragaszkodtam az otthoni légkörhöz. Ahány ember annyi szokás és annyi lelki világ.

Nyilvánvaló, hogy minden helyzet legalább annyira eltérő, mint amennyire az emberek is eltérnek egymástól. A legfontosabb, amit egy szülő figyelembe vehet az az, hogy a gyermeke mennyire érzi magát komfortosan más emberek közelében és mennyire könnyen illeszkedik be új közegekbe. Fontos, hogy figyeld meg miként viselkedik, ha idegen terepen jártok. Ez majd rávezet benneteket arra is, hogy vajon felkészült-e valaki más házában eltölteni egy-két éjszakát.

Gyerek Karácsony, Cookie-K És A Tej, Karácsony, Sütiket
pixabay

Ehhez szükség van szociális készségekre és valamennyi érzelmi érettségre is annak érdekében, hogy biztonságban érezhesse magát nélkületek, szülők nélkül is. Lényeges ismerni a másik gyermek szüleit és nem árt tudni arról sem, hogy ők hogyan élnek, milyen a légkör. Az sem utolsó, ha a gyermek elég idős ahhoz, hogy telefonálni és szólni, ha éppen nem érzi jól magát.

Miért szeretik a gyerekek az ottalvós bulikat?

Pizsamaparti avagy, mókázás, határok feszegetése és izgalmak. A már korábban is említett új környezet rengeteg lehetőséget ad új dolgok megtapasztalására. Egy ottalvós buli kiváló alkalom arra, hogy a csemeték fenntartsanak régi barátságokat, de arra is, hogy újakat hozzanak létre. Mindezen felül kitolódnak a határok is, hiszen egy éjszaka máshol lehetővé teszi, hogy a gyermek függetlensége nőjön és ez elősegíti az mentális érés folyamatát. Az ottalvás egy nagyszerű módja annak, hogy a gyermek biztonságos és ellenőrzött környezetben időt töltsön máshol, ahol meg kell tanulnia kérni, ha valamit szeretne és ki kell állnia saját magáért, hiszen valamelyest önmagáért felel ilyenkor – ez a felnövekedés természetes része.

Erősödni fog a szülő – gyermek bizalom, mivel itt teljesen kétirányú szinten kell működnie. Meg kell bíznod a gyermeked egészséges ítélőképességében és neki is bíznia kell benned egy ilyen kaliberű kérés felvetéséhez; bíznia abban, hogy bízol benne eléggé ahhoz, hogy elengedd. Ez egészséges és nyitott kapcsolatot nyit meg a szülő és a gyermek között.

Szülői aggályok az ottalvós buli miatt

Anya, Lánya, Nevető, Család, Emberek, Szerelem
pixabay

A bizonytalanság: Mivel nem látod gyermeked egy bizonyos ideig így csak remélheted, hogy biztonságban van. Sok szülő tart attól, hogy nem figyelnek eléggé gyermekére, esetleg „túl hosszú pórázon tartják” (csak így idézőjelesen, fiktív gondolatként) és túl sok mindent hagynak neki. Elburjánzik az aggodalom, ha a felnőtt nem láthatja, hogy a gyermek mit csinál, mit eszik, eszik-e eleget, mikor alszik, stb. Ez mindenki számára frusztráló lehet.

Ha nem ismered jól a szülőket: Csak azért, mert a gyermekeitek barátok vagy ugyanabba az osztályba járnak még nem azonos azzal, hogy bármit tudtok egymás családjáról vagy életéről. Valakivel egy szociális közegben lenni nem egyenlő azzal, hogy ismerjük is az illetőt. Javasolt óvatosan bánni ilyen helyzetekkel és többet megtudni azokról, akikkel a gyermeketek több időt tölt.

5 jel, ami azt jelezheti, hogy gyermeked készen áll az ottalvásra

1. Izgatott

Ha a gyermekeden azt látod, hogy izgatott a gondolattól, hogy egy teljes éjszakát máshol tölthet és nem fél vagy sír, az nagyon pozitívan mutathatja: készen áll.

2. Van baráti köre, akikkel szívesen tölt időt

Ha a gyermekednek vannak barátai, akiket jól ismer és ti is jól ismertek, továbbá biztosak vagytok benne, hogy ott biztonságban lesz és a gyermek is kényelmesen érzi magát abban a közegben: az egy pozitív jele a készenállásnak.

Fürdő, Gyermek, Fiú, Szép, Víz, Zuhany, Mosás
pixabay

3. Bátor

Ha nem feszélyezett más felnőttek társaságában a lurkó és nem fél kérdezni vagy kérni a családon kívüli barátaitoktól sem: biztosan nem lesz baj.

4. Független

Ha gyermeked több órára is elválasztható a családtól sírás, kiborulás és hasonló negatív reakciók nélkül: minden rendben lesz vele az ottalvós bulin is.

5. Tud figyelni alapvető szükségleteire

Ha a gyermek egyedül lefekszik aludni, megmossa a fogait, le tud zuhanyozni, akkor készen állhat arra is, hogy máshol aludjon.

Ne feledjétek, mindenkinek más az érzelmi fejlettségi szintje. Nem szabad erőltetni, de nem jó tiltani sem (kivéve nagyon indokolt esetben) az ottalvós bulikat, hiszen néhány szülőktől töltött óra vagy nap, jócskán hozzájárul az önállósodáshoz. Sőt! A bizalmi kapcsolatotok is fejlődni fog és mindemellett még nagyon szuper élményeket is szerezhet. Hallgassatok a belső hangotokra, ha szülőként ti is készen álltok és a gyermek is: induljon az az ottalvós buli!

(VIA)

hirdetés
Ha van kimeríthetetlen téma és témán belüli kérdéskör ezen a csodálatos bolygón, úgy vélem ezek pontosan a gyereknevelés és a család témakörei. Minden nap hoz némi változást, mindig jönnek újabb és újabb fordulatok a világban, mindig lesznek időszerű kutatások, melyekről igenis érdemes írni. Önnön gyermekkori tapasztalatokat, személyes gondolatokat, szakmai cikkek fordításait öntöm szavakba. Az írás az életem fő mozgatórugója. Legyen szó cikkekről vagy versekről, izgalmasnak és gyönyörűnek találom az alkotás ezen módját. Az információáramlás könnyeden zajlik modern világunkban, ezért nagy lehetőség számomra, hogy egy ilyen nagyszerű közösséggel oszthatom meg mondandómat, mint amilyenek Ti vagytok!
Előző cikkMenstruáció a terhesség alatt – normális vagy nem?
Következő cikkÍgy ellenőrizd a játékok biztonságosságát

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .